Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Reuters για Αμφίπολη: «Το Άγιο Δισκοπότηρο των Ελλήνων»

Αφιέρωμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου στα ευρήματα και την Ελλάδα

Εκτενές δημοσίευμα για τον τάφο στην Αμφίπολη φιλοξενεί το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, γράφοντας πως «Η Ελληνίδα αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, έσκαβε στην αφάνεια για πολλά χρόνια προτού ανακαλύψει έναν μαρμάρινο τάφο της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου – ένα εύρημα που της έφερε άμεση φήμη».

 «Σε μια χώρα με μία από τις πλουσιότερες πολιτιστικές κληρονομιές του κόσμου, οι αρχαιολόγοι σπάνια λαμβάνουν τη δημόσια προσοχή. Ωστόσο, η Περιστέρη έχει γίνει το πρόσωπο του τάφου της Αμφίπολης, ενός τάφου ηλικίας 2.300 ετών θαμμένου κάτω από τους αμμώδεις λόφους της Βόρειας Ελλάδας. Έχει λάβει τρία ελληνικά βραβεία τον περασμένο μήνα μόνο». Όπως αναφέρει το Reuters, ο τάφος μπορεί να είναι η τελευταία κατοικία της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης, ή της μητέρας του, Ολυμπιάδας, ή ενός από τους στρατηγούς του, σύμφωνα με τις θεωρίες που επικρατούν. Οι εικασίες όμως δεν είναι το μόνο πράγμα που πυροδοτεί τη δημοτικότητα της Περιστέρη, σχολιάζεται στο δημοσίευμα.

Μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, πολιτικής αναταραχής και μιας ταπεινωτικής διεθνούς «διάσωσης» - όπως την αποκαλεί το Reuters - οι Έλληνες, γράφει, είναι απελπισμένοι για ήρωες και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ανυπομονεί για κάποια καλά νέα. «Αναβιώνει τις ελπίδες των Ελλήνων που παρά τον μεγάλο αγώνα τους για επιβίωση, υπάρχει ένα 'άγιο δισκοπότηρο' που θα τους επανασυνδέσει με μια περίοδο δόξας και εξουσίας», δηλώνει ο Χρήστος Κεχαγιάς, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Σε περιόδους κρίσης, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους».

Όπως αναφέρεται, ακόμη, ο Σαμαράς έχει υπογραμμίσει, αρκετές φορές την σπουδαιότητα του τάφου στις ομιλίες του. Με τη σύζυγό του, Γεωργία, περιόδευσε τον Αύγουστο στην περιοχή, περπατώντας γύρο από τον περίβολο του τύμβου. Στη συνέχεια, στάθηκε μπροστά στην είσοδο του τάφου που φρουρείται από δύο ακέφαλες σφίγγες για να ανακοινώσει μια «σημαντική ανακάλυψη» που κάνει «όλους τους Έλληνες υπερήφανους».

Πολιτική εκμετάλλευση

Και ενώ γενικά, επικρατεί αγωνία για την αποκάλυψη του μυστηρίου, σύμφωνα με το Reuters, δ εν είναι όμως όλοι το ίδιο ενθουσιασμένοι. Η αντιπολίτευση επέκρινε τον Σαμαρά πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την ανακάλυψη.

Αλλά και οι γελοιογράφοι διακωμωδούν την ανασκαφή, παρατηρεί το δημοσίευμα. Για παράδειγμα, ένα σκίτσο δείχνει τον Σαμαρά να κάνει έκκληση στους αρχαιολόγους να εντοπίσουν την ταυτότητα του νεκρού, προκειμένου να πληρώσει τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Άλλωστε, σύμφωνα με μερικούς, μια ανασκαφή δεν πρόκειται να άρει τις τύχες μια χώρας, όπου πάνω από το 25% είναι άνεργοι και το εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά το 1/3 από την έναρξη της κρίσης.

«Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας θα θέλαμε να είναι κάτι πολύ μεγάλο», δηλώνει η Γαρυφαλλιά Δέδε, 40 ετών ψυχολόγος. «Εν τέλει δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σημαντική ανακάλυψη που φώτισε τις γκρίζες μέρες μας».

Στην Αμφίπολη, υπάρχουν ελπίδες πως η ανακάλυψη θα βοηθήσει την ευημερία της περιοχής. Το μουσείο που μέχρι τώρα προσέλκυε περίπου 5 ανθρώπους κάθε Σαββατοκύριακο, τώρα δέχεται πάνω από 2.000, καθώς λεωφορεία γεμάτα τουρίστες και μαθητές καταφτάνουν στον χώρο παρ’όλο που δεν είναι ανοιχτός για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους