Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρωτοβουλίες ενάντια στην κρίση

Βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η ελληνική κρίση και οι προσπάθειες για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων τέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας με τίτλο «Εδώ Έξω» που πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκε το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Θωμά Κιάου, το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Πρωτοβουλία ενάντια στην Κρίση» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, ύψους €100 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Νιάρχος την τελευταία τριετία.

Η ταινία του Κιάου παρουσιάζει παραδείγματα 13 οργανισμών που υποστηρίχθηκαν από το πρόγραμμα αυτό.

Σε συνεργασία με τους δωρεοδόχους οργανισμούς, χρηματοδοτήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την παροχή σίτισης σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω υπηρεσιών απασχόλησης, για την παροχή προσωρινών καταλυμάτων και διασφάλισης στέγασης, για παροχή ολοκληρωμένων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας, καθώς και για την προώθηση της υγιεινής διατροφής.

Μιλώντας για την ταινία ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρης Εϊπίδης είπε πως αναφέρεται στην πρωτοβουλία που ανέλαβε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενάντια στην κρίση προσφέροντας ελπίδα στην κοινωνία μας. Τόνισε πως η κρίση «είναι ένα ζήτημα που μαστίζει όχι μόνο τη δική μας κοινωνία, αλλά έχει λάβει δραματικές διαστάσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό το διαπιστώνουμε κι από τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στο δικό μας πρόγραμμα», συμπλήρωσε, ενώ μιλώντας για τη φετινή διοργάνωση, που σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται, είπε πως «ήταν μια πολύ καλή χρονιά, με αυξημένο κοινό και με πολύ καλές ταινίες».

«Από τους πρώτους χώρους που συζητήθηκε η ελληνική κρίση στο ξεκίνημά της ακόμη, ήταν το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Σήμερα θα μιλήσουμε με ανθρώπους που έχουν κάνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης», τόνισε η δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ Μάγια Τσόκλη στη συζήτηση που ακολούθησε.

Στις δράσεις του Δήμου στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας. «Προτεραιότητά μας ήταν να συμμαζέψουμε την κατάσταση των οικονομικών, να σταματήσουν να ξοδεύονται αλόγιστα ποσά σε αχρείαστες πολυτέλειες. Κυρίως κινηθήκαμε σε συμπράξεις και συνεργασίες, όπως αυτή από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ανέφερε, και συμπλήρωσε πως έγιναν προσπάθειες να στηθούν νέες κοινωνικές δομές, μόνιμες, όπως το υπνωτήριο αστέγων, τα συσσίτια που γίνονται και με τη βοήθεια της Εκκλησίας.

Από την πλευρά της η Θέκλα Μαλάμου, εκπρόσωπος της δράσης «Caravan Project», που υποστηρίχτηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναφέρθηκε σε αυτή την πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο του «Caravan Project», μία ομάδα από καλλιτέχνες ταξίδεψε σε επτά ελληνικές πόλεις, με δύο κυκλικές μογγολικές σκηνές (yurt) και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, καλώντας τον κόσμο από τις ντόπιες κοινωνίες να συμμετάσχει ενεργά σε μία σειρά από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Η κα. Μαλάμου εξήγησε σχετικά: «Ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια με στόχο να φέρουμε στο φως ανείπωτες ανθρώπινες ιστορίες. Συγκροτήσαμε μία ομάδα δημιουργών που με όχημα το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση, ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα από τα Πομακοχώρια ως την Κρήτη και τη Μάνη ως το Άγιο Όρος. Ουσιαστικά φτιάξαμε μία κιβωτό ανθρώπινων ιστοριών. Όταν ξεκινήσαμε, κίνητρό μας ήταν η ανάγκη μας ως δημιουργών να αντισταθούμε στο ζοφερό σκηνικό της κρίσης φέρνοντας στο προσκήνιο ιστορίες ανθρώπων των οποίων οι ζωές δεν ορίζονται από την κρίση. Θελήσαμε να συμβάλουμε σε έναν επαναπροσδιορισμό του αξιακού συστήματος των ανθρώπων. Πρόκειται για απλούς και καθημερινούς ανθρώπους που ξεχωρίζουν, επειδή έχουν χαράξει ένα δικό τους μονοπάτι πάνω στο οποίο προχωρούν με αξιοπρέπεια».

Τη συζήτηση ολοκλήρωσε η Άννα Μαρία Κοσμόγλου, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία επισήμανε ότι προσπαθούν να βρουν δράσεις που να παρέχουν άμεση ανακούφιση ή κοινωνικό όφελος στην ελληνική κοινωνία, και «πώς όλο αυτό μπορεί να πάει ένα βήμα παραπέρα, να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει τον κόσμο, έτσι ώστε οι δράσεις αυτές να βρουν υποστήριξη και μετά το πέρας της δωρεάς μας».

Να σημειωθεί ότι οι κυριότερες κατηγορίες των τελικών επωφελούμενων της «Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση» αφορούν παιδιά και νέους (περίπου 190.000), ενήλικες (περίπου 170.000) και οικογένειες (περίπου 23.000), ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες περιλαμβάνουν άτομα τρίτης ηλικίας, πρόσφυγες-αλλοδαπούς, άτομα με αναπηρία, ανίατες ασθένειες ή εθισμό.

*Οι 13 οργανισμοί που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ Εδώ Έξω είναι οι (με σειρά εμφάνισης): Ινστιτούτο Prolepsis, Μπορούμε, Praksis, Σχεδία, ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, Οργάνωση Γη, Κινητές Ιατρικές Μονάδες, Παιδιά της Άνοιξης, Περπατώ, Μουσείο Μπενάκη, Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά, (Κολλέγιο Ανατόλια), Orange Grove και Impact Hub Athens.

Τι να δείτε σήμερα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

«Ερχόμαστε εν ειρήνη» του Χούμπερτ Ζάουπερ, (Ολύμπιον 20.30). Τη στιγμή που το Σουδάν, η μεγαλύτερη χώρα της ηπείρου χωρίζεται σε δύο έθνη, επανεμφανίζεται μια παλιά παθολογία «εκπολιτισμού»: η αποικιοκρατία, η σύγκρουση ανάμεσα στις αυτοκρατορίες, και νέα επεισόδια των αιματηρών (και ιερών) πολέμων για γη και φυσικούς πόρους. Ο σκηνοθέτης του Εφιάλτη του Δαρβίνου μάς επιβιβάζει σε μια αυτοσχέδια, ιπτάμενη μηχανή από τσίγκο και καραβόπανο, και μας οδηγεί στις πιο απίθανες τοποθεσίες και μέσα στις σκέψεις και τα όνειρα των ανθρώπων, με τρόπο καθηλωτικό και σπαρακτικό. Στις 13.30 θα προηγηθεί Ανοιχτή συζήτηση με τον Ζάουπερ στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Ο καταξιωμένος Αυστριακός σκηνοθέτης θα μιλήσει για το πώς προσεγγίζει το ντοκιμαντέρ αλλά και για τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τα ταξίδια του στην Αφρική. Είσοδος ελεύθερη με έκδοση μηδενικού εισιτηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ