Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Κι αν ήρθε ο χειμώνας γιατί να μείνουμε μέσα στο σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.
Καλή διασκέδαση!
-Τελευταίες παραστάσεις για το Lebensraum στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης (Γ.Κωνσταντινίδη 15, περιοχή Δελφών). Ένα μονόπρακτο πείραμα για την καλοσύνη με τρία πρόσωπα του Θανάση Τριαρίδη σε σκηνοθεσία Αλκιβιάδη Σπυρόπουλου. Μια συνεργασία της θεατρικής ομάδας frACTals με το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Είσοδος με προαιρετική συνεισφορά. Απόψε στις 22.15.
Στις 19:00 πρόκειται να παρουσιαστεί στην αίθουσα συνεδρίων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου) η έκδοση του Κέντρου με τίτλο: "Témoignages de la présence de l’Armée Française à Thessalonique, pendant la Première Guerre Mondiale (1915-1918)" του Δρ Αντώνη Σατραζάνη.
Το βιβλίο εκδόθηκε με την καθοριστική βοήθεια του Γαλλικού Προξενείου Θεσσαλονίκης και πραγματεύεται την παρουσία των συμμαχικών στρατευμάτων και κυρίως της γαλλικής στρατιάς την περίοδο 1915-1918. Ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 1916, αποβιβάστηκαν 125.000 Γάλλοι και 100.000 Άγγλοι, χωρίς να υπολογιστούν οι άνδρες των τεχνικών και βοηθητικών υπηρεσιών. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης μεταβάλλεται σ’ ένα περιχαρακωμένο στρατόπεδο.
Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ σε συνεργασία με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, πραγματοποιούν εκδήλωση σήμερα στις 18.30 στο κτήριο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (κόκκινο κτήριο επι της 3ης Σεπτεμβρίου, δίπλα από τη Φοιτητική Λέσχη) με θέμα: «Η μετάλλαξη της Παγκόσμιας Οικονομία και οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας».
Ομιλητής θα είναι ο κ. Άγγελος Παγκράτης, Ειδικός Συντονιστής (με βαθμό Γενικού Διευθυντού), υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διπλωματία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση με τους ακροατές.
-Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει την περιοδική έκθεση με τον τίτλο «Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου». Η έκθεση, που αποτελεί παραγωγή του Μουσείου, θα παρουσιαστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου», θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου 2016. Καθημερινά: 09:00 με 16:00. Εισιτήρια: Κανονικό 4€ - μειωμένο 2€.
-Το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου) παρουσιάζει σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Ιστορίας και Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.), από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, στον εκθεσιακό χώρο του, την έκθεση - σχολικό εργαστήριο με τίτλο «Μακεδονικό Μέτωπο (1916)». Ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:00 με 14:00, Δευτέρα έως Παρασκευή: 18:00 με 21:00
-Το Μέγαρο Μουσικής συνδιοργανώνει και φιλοξενεί από τις 21/11 μια πρωτότυπη έκθεση κατασκευών. Με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα, ο Μιχάλης Βασιλόπουλος “χτίζει” τις Μονές του Αγίου Όρους. Έτσι, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, τοποθετημένες όπου ακριβώς βρίσκονται πάνω στην τραχιά χερσόνησο του Άθω στη Μακεδονία, παρουσιάζονται, στο φουαγιέ του Μ2, χειροποίητες οι 20 Μονές σε μια θεματική ενότητα. Μπορείτε να τη δείτε έως 29/2 Δευ, Τρι, Τετ, Πεμ, Παρ, Σαβ 10:00 - 18:00, Κυρ 11:00 - 15:00 (Μ2). Τιμές εισιτηρίων: 3€ (γενική είσοδος), 2€ (για σχολεία.
-Η έκθεση με τίτλο «Gulf’s Settlers - Άποικοι του Κόλπου» με τις εικαστικές εγκαταστάσεις των Κωνσταντίνας Δούνια, Μαρίας Ανδρικοπούλου, Θάλειας Γκατζούλη και Ιουλίας Χαραλάμπους, φιλοξενείται στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93).
Η έκθεση την οποία διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016. Λειτουργεί: Τρίτη με Κυριακή 11.00-18.00.
-Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών 'Mimar Sinan' της Κωνσταντινούπολης, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Περιβάλλοντα Γόνιμα» στο TABYA (Μελενίκου 14Γ).