Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μαθητές φύτεψαν δέντρα σε σχολεία του Παύλου Μελά (ΦΩΤΟ)

Εκδηλώσεις στα σχολεία του δήμου Παύλου Μελά για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας

Με δενδροφυτεύσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις γιόρτασαν οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Παύλου Μελά την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Οι δράσεις έγιναν σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων του Περιβαλλοντικού Δικτύου ''Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία - Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά''.

Την Τρίτη 21 Μαρτίου στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης, οι γονείς μαζί με την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου καθάρισαν το Πάρκο που υιοθέτησε το σχολείο και ακολούθως μαθητές φύτευσαν δένδρα, αρωματικά φυτά και λουλούδια. Μία ομάδα από μαθητές ενημέρωσε τους κατοίκους της γειτονιάς για τις δράσεις τους και ζήτησε τη βοήθειά τους για να φροντίσουν και να προστατέψουν το ''Παρκάκι του 6ου''.

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου αντίστοιχη παρέμβαση έγινε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, όπου καθαρίστηκε γειτονικός δημόσιος χώρος και φυτεύτηκαν δένδρα από όλες τις τάξεις του σχολείου.

Εκπαιδευτικές εκδρομές και δράσεις καθαρισμού έκαναν το 2ο ΓΕΛ Πολίχνης στο Πάρκο Καρατάσιου σε συνεργασία με τους Περιαστικούς Καλλιεργητές Καρατάσιου και την ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης στο Δασύλλιο Μετεώρων Πολίχνης.

Τις δράσεις συντόνισε η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου και τις παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, όπου άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τους μικρούς μαθητές.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Άκης Αράπογλου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Λαϊκών Αγορών Δημήτρης Αθάνατος και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Σάκης Λαζαρίδης.

Απώτερος σκοπός των δράσεων η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών και πολιτών για ένα καλύτερο Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής στο Δήμο Παύλου Μελά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.

Στην Ελλάδα τα δάση βρίσκονται στο έλεος των φυσικών καταστροφών των καταπατητών και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των πόρων τους.

Το 15% του δασικού πλούτου της χώρας μας καταστρέφεται κάθε χρόνο από διάφορες αιτίες.

Από αυτό μόλις το 10% αναδασώνεται.

Οι ελάχιστοι και μεγάλοι σε ηλικία δασοφύλακες, η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση, ο απηρχαιωμένος εξοπλισμός και οι 2.500 αδιόριστοι ειδικοί επιστήμονες συνθέτουν το δασοπονικό πρόβλημα της χώρας μας.

Ας θυμηθούμε τις επιδράσεις και λειτουργίες των δασικών οικοσυστημάτων οι οποίες καθιστούν το δάσος διαχρονικά απαραίτητο για την ανάπτυξη και ευημερία των ανθρώπων:

-Παραγωγή προϊόντων (ξύλο, ρητίνη, αρωματικά φυτά κ.α.)

-Υδρονομική επίδραση: αποτροπή των πλημμύρων και σημαντική μείωση των πλημμυρικών αιχμών και ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων.

-Αντιδιαβρωτική επίδραση. Δημιουργία του εδάφους (εδαφογένεση) αλλά και προστασία και διατήρησή του.

-Αντιανεμική προστασία. Το δάσος επιδρά ως εμπόδιο στην κίνηση του αέρα και μπορεί να μεταβάλλει την ταχύτητα, την κατεύθυνση καθώς και τη δομή των ανέμων τόσο στο εσωτερικό του όσο και στην παρακείμενη γυμνή επιφάνεια.

-Προστασία από τους θορύβους. Λειτουργούν ως ηχομονωτές, μειώνοντας τους θορύβους

-Επίδραση στους κλιματικούς παράγοντες. Λειτουργούν ως κλιματικοί εξισορροπιστές, αποτρέποντας τις ακραίες θερμοκρασίες και μειώνοντας την ένταση του ανέμου

-Δρα σαν ένα τεράστιο φίλτρο απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από αιωρούμενα σωματίδια.

-Είναι άριστος συντηρητής της βιοποικιλότητας.

-Παράγουν οξυγόνο και δεσμεύουν το επικίνδυνο για τη ζωή διοξείδιο του άνθρακα

-Μειώνουν την ένταση του φυσικού φωτός

-Αποτελούν το «σπίτι» για χιλιάδες ζώα και φυτά

-Χρησιμεύουν ως χώρος αναψυχής και αναζωογόνησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες