Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η κατοικία των αυτοκρατόρων ανοίγει πύλες – Το ωράριο!

Επτά χρόνια χρειάστηκαν για να ...προσληφθούν επτά φύλακες και να επαναλειτουργήσει

Χρειάστηκαν επτά χρόνια προκειμένου να ...προσληφθούν επτά φύλακες και να επαναλειτουργήσει  (να καταστεί «ανοιχτός» και επισκέψιμος για το κοινό) ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο της πόλης- το ανάκτορο του Γαλερίου (στην οδό Δημητρίου Γούναρη και τη σύγχρονη πλατεία Ναυαρίνου).

«Τα μνημεία είναι άψυχα όντα, αν δεν μπορεί να τα δει ο κόσμος», δήλωνε το βράδυ της Πέμπτης η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, στη διάρκεια εκδήλωση του Σωματείου «Φίλοι των Μνημείων Θεσσαλονίκης» προ-ανακοινώνοντας την επικείμενη επαναλειτουργία του Γαλεριανού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, από την Τρίτη 30 Ιανουαρίου ανοίγει για το κοινό το Ανάκτορο του Γαλερίου. Μετά την αποπεράτωση της πρόσληψης έκτακτου φυλακτικού προσωπικού, ο αρχαιολογικός χώρος θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 9:00 έως τις 16:00. Κατά τις πρώτες ημέρες θα πραγματοποιηθούν στο χώρο εργασίες καθαριότητας και τακτοποίησης. Εξάλλου ο Πύργος της Αλώσεως (Πύργος του Τριγωνίου) λειτουργεί ήδη καθημερινά εκτός Δευτέρας και ώρες 9:00-15:00.

Τα σημαντικά οικοδομικά κατάλοιπα του Γαλεριανού Συγκροτήματος ήρθαν στο φως σε ανασκαφές που έγιναν το β΄ μισό του 20ού αιώνα, ενώ μεγάλο μέρος των αρχαίων καταλοίπων το εξαφάνισε η ανοικοδόμηση. Το ανάκτορο του Γαλερίου είναι η καλύτερα σωζόμενη αυτοκρατορική κατοικία της Ύστερης Αρχαιότητας στην Ευρώπη (4ος μ. Χ.). Ο αρχαιολογικός χώρος έχει έκταση 9 στρεμμάτων και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ναβαρίνου και την οδό (πεζόδρομος)  Δ. Γούναρη.

Κατά την παλαιοχριστιανική εποχή, ο χώρος ήταν προσωρινός τόπος διαμονής αυτοκρατόρων, λόγω της σπουδαιότητας της Θεσσαλονίκης και της γεωγραφικής της θέσης ανάμεσα στη Ρώμη και στη Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη. Το συγκρότημα αποτελεί ευρύτερου οικοδομικού συνόλου που ορίζουν προς το Βορρά η Ροτόντα και η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και προς νότο η θάλασσα...

Η αποκατάσταση και η ανάδειξη των ερειπίων του Ανακτόρου του Γαλερίου υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε τρεις χρονικές περιόδους (1993-2000, 2002-2006, 2011-2014) και δαπανήθηκε γι αυτές συνολικά ποσό 1.850.000 ευρώ.

Το 2008 ο αρχαιολογικός χώρος της πλατείας Ναβαρίνου βραβεύθηκε από την Europa Nostra (πανευρωπαϊκή ομοσπονδία για την πολιτιστική κληρονομιά) για την εξαιρετική και υποδειγματική αποκατάσταση και συντήρηση των ερειπίων, καθώς και για το σύνολο των επεμβάσεων που μετέτρεψαν έναν εγκαταλελειμμένο χώρο σε άρτια οργανωμένο και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πόλο έλξης στην καρδιά της σύγχρονης πόλης.

Το 2011 ο αρχαιολογικός χώρος του ανακτόρου στην πλατεία Ναυαρίνου έκλεισε, λόγω έλλειψης κονδυλίων για την πρόσληψη αρχαιοφυλάκων, ενώ το υπερσύγχρονο, πληροφοριακό κέντρο του Γαλεριανού Συγκροτήματος, στην οδό Δ. Γούναρη, που κατασκευάστηκε το 2015, σταμάτησε να λειτουργεί το 2016 για τον ίδιο λόγο. Έκτοτε  ο αρχαιολογικός χώρος, καθώς δεν φυλασσόταν παρέμενε μη επισκέψιμος για τους δημότες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και υφίστατο κάθε είδους φθορές και βανδαλισμούς (καταστροφή φωτιστικών και ενημερωτικών πινακίδων, γκράφιτι, κ.λ.π).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορεία ειρήνης σήμερα από την ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) οργανώνει και φέτος την καθιερωμένη Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης σεόλη τη...
Πορεία ειρήνης σήμερα από την ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη
perifereiakos-flyover
Οδηγός - FlyOver: Ποιες ώρες φρακάρουν τα ΙΧ στον περιφερειακό στη Θεσσαλονίκη
Τι είπε για την κίνηση στο περιφερειακό και το Flyover ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας
Οδηγός - FlyOver: Ποιες ώρες φρακάρουν τα ΙΧ στον περιφερειακό στη Θεσσαλονίκη