Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανάγκη για άμεση απομάκρυνση αμιαντούχων στο Μάτι

Τι αναφέρειε μελέτη του ΑΠΘ για την περιβαλλοντικής επιβάρυνση στην περιοχή αλλά και για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τη φονική πυρκαγιά

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Αναγκαία είναι η άμεση απομάκρυνση αμιαντούχων υλικών από το Μάτι που επλήγη πέρυσι από την φονική πυρκαγιά. Αυτό προκύπτει από την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα εκτίμησης κινδύνου με τίτλο «Έρευνα για την επιστημονική ορθή εικόνα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο Μάτι», που θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη 24/7 σε κατοίκους της περιοχής σε αθλητική εγκατάσταση στο Νέο Βουτζά από τον Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και του ερευνητικού κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, Δρ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Μάλιστα είναι η πρώτη χρονικά επιστημονική μελέτη στην περιοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Crome-Life: Μεσογειακό Δίκτυο Περιβάλλοντος και Υγείας (http://www.enve-lab.eu/index.php/work/crome-life/).

Όπως τονίζει η έρευνα η οποία είχε υψηλή χωρική ευκρίνεια (αφού η δειγματοληψία έγινε από 40 διαφορετικά σημεία της περιοχής), διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις νικελίου στο έδαφος, το οποίο αποτελεί δείκτη της παρουσίας αμιάντου, γεγονός που προβληματίζει την ομάδα μελέτης και συνιστά τη λήψη μέτρων.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι:

-Από τις αναλύσεις και συγκρίνοντας τις τιμές που μετρήθηκαν στην καμένη περιοχή με τις αντίστοιχες τιμές σε μη καμένα εδάφη, παρατηρήθηκε ελεγχόμενη αύξηση (της τάξης του 20% κατά μέσον όρο) των επιπέδων των περισσότερων μετάλλων, ενώ οι διαφορές όσον αφορά τις συγκεντρώσεις των οργανικών ενώσεων κυμαίνονται στα επίπεδα του 20-50%, με εξαίρεση τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, των οποίων η μέση τιμή σχεδόν διπλασιάστηκε.

matisxima_1.jpg

Σωρευτικός κίνδυνος καρκινογένεσης για ενήλικες και παιδιά ανάμεσα στις πληγείσες και μη περιοχές

-Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χωρική διακύμανση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την πυρκαγιά, όπου αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και οργανικών ενώσεων παρουσιάστηκαν σε περιοχές, όπως το Νταού Πεντέλης, το Λύριο Ίδρυμα, ο Αγ. Ανδρέας, καθώς και στο σημείο δειγματοληψίας επί της οδού Αγίας Ειρήνης, κάτι που καταδεικνύει την διασπορά των προϊόντων καύσης σε σημαντικές αποστάσεις από τα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά.

-Ο κίνδυνος καρκινογένεσης στις περιοχές όπου υπάρχει επιμόλυνση από την πυρκαγιά, είναι περίπου 50% μεγαλύτερος σε σχέση με τις περιοχές που δεν υπήρξε επιμόλυνση, ενώ ο κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών για τα παιδιά είναι 21% μεγαλύτερος.

 

Σταμάτησε τους τελευταίους μήνες η απομάκρυνση των αμιαντούχων

matisxima_2.jpg

 

Δείκτης επικινδυνότητας νευροαναπτυξιακών διαταραχών για παιδιά ανάμεσα στις πληγείσες και μη περιοχές

Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά, όμως κάποιες περιοχές είναι πιο βεβαρημένες και πρέπει να γίνει άμεση απομάκρυνση απορριμμάτων που περιέχουν αμίαντο με ασφαλείς διαδικασίες από εταιρείες εξειδικευμένες στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αγωνία των κατοίκων των περιοχών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά. Παράλληλα θέλουν να μάθουν αν υπάρχει διάσπαρτη ρύπανση». Όπως δήλωσε, αυτό το διάστημα τα αμιαντούχα απορρίμματα βρίσκονται σε ένα οικόπεδο όμως τους τελευταίους 2-3 μήνες έχει σταματήσει η απομάκρυνσή τους.

topika_sarigiannis.jpg

Σημειώστε πως η απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών που έμειναν εκτεθειμένα στα καμένα σπίτια, τις αυλές και τους δημόσιους χώρους, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 30/12/2018, βάσει της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τεσσάρων εξειδικευμένων εταιρειών.

Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Μάτι» Τίνα Κολλάρου οι εργασίες για περισυλλογή αμιάντου είχαν σταματήσει τον Γενάρη. Την περασμένη άνοιξη υπεγράφη νέα σύμβαση και οι εργασίες επανεκκίνησαν μετά το Πάσχα. «Το υλικό απομακρύνθηκε από κάποιο μικρό ποσοστό κατεδαφιστέων σπιτιών και οι εργασίες σταμάτησαν ξανά λόγω εκλογών. Στις αρχές του μήνα δόθηκε εκ νέου εντολή για κάποιες ακόμα δεκάδες σπιτιών. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι 12 μήνες μετά την καταστροφή το 50% των πληγεισών οικιών με αμίαντο δεν έχουν καθαριστεί», σημείωσε η ίδια.

 

Απαραίτητη η νέα δειγματοληψία – Κίνδυνος από τις ίνες αμιάντου

matisxima_3.jpg

Επισήμανση των περιοχών αυξημένης επικινδυνότητας και που χρήζουν προτεραιότητας στη διαχείριση

Πάντως, ακόμη κι αν απομακρυνθούν τα αμιαντούχα απορρίμματα θα πρέπει να γίνει νέα δειγματοληψίας στις ίδιες θέσεις και μέτρηση ινών αμιάντου για να ελεγχθεί ο πραγματικός υπολειπόμενος κίνδυνος σήμερα. Όπως εξήγησε ο κ. καθηγητής «Οι ίνες αμιάντου μπορούν να αιωρηθούν στην ατμόσφαιρα ξανά, δεν μπορούν να κατακαθίσουν. Σκεφτείτε πως είναι σαν μια τρίχα πουλόβερ που δεν μπορεί να καθίσει στον πυθμένα ενός ποτηριού με νερό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις ίνες αμιάντου στην ατμόσφαιρα».

Παράλληλα πρόσθεσε πως ενδείκνυται και «η αφαίρεση των πρώτων 2-3 εκατοστών του εδάφους σε περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο καρκινογένεσης (είτε από τον αμίαντο, είτε από όλες τις άλλες πηγές πέρα του αμιάντου). Το χώμα που θα απομακρυνθεί θα πρέπει να το διαχειριστούμε ως επικίνδυνο απόβλητο».

Εστιάζοντας στις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων είπε πως μπορεί να υπάρξουν πέρα από καρκινογενέσεις, αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ευτυχώς οι τιμές στα βαρέα μέταλλα δεν είναι υπερβολικές. «Αν ήταν θα υπήρχαν επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών», σχολίασε ο ίδιος.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης" 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ