Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Παίξε το θρυλικό Pacman… αλλιώς στην 84η ΔΕΘ! (Video)

Μεταφορά το γνωστού παιχνιδιού κονσόλας στο χώρο της ρομποτικής, του IoT και της υπολογιστικής νοημοσύνης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μια ρομποτική εκδοχή του θρυλικού παιχνιδιού Pacman περιμένει τους επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ να παίξουν και να κερδίσουν δώρα, εάν φυσικά καταφέρουν να γλιτώσουν τη Ms. Pacman από το Mighty Ghost…

Όπως εξήγησε μιλώντας στο TyposThes. ο Χριστόφορος Ζολώτας, υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, φέτος στη ΔΕΘ και συγκεκριμένα στο Περίπτερο του ΑΠΘ (Περίπτερο 14, stand 24), παρουσιάζεται η πρώτη μεταφορά του γνωστού παιχνιδιού κονσόλας Pacman στο χώρο της ρομποτικής, του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και της υπολογιστικής νοημοσύνης.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει αναπτυχθεί στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο ενός πανελλήνιου πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε φέτος μεταξύ όλων των Πολυτεχνείων της χώρας και στο οποίο συμμετείχαν 260 φοιτητές σε 60 ομάδες. Όσοι λοιπόν βρεθούν τις επόμενες ημέρες, μέχρι και την Κυριακή, στη ΔΕΘ, θα μπορέσουν να παίξουν ενάντια στο φάντασμα της ομάδας που αναδείχθηκε νικήτρια στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.  Οι συμμετέχοντες μαζεύουν πόντους παίζοντας και στο τέλος του παιχνιδιού βγαίνει το συνολικό σκορ. Οι 3 πρώτοι στην τελική κατάταξη κερδίζουν από ένα fitness watch. Οι νικητές του DETH Tournament θα ανακοινωθούν στην επίσημη σελίδα της ομάδας Robotics4All στο facebook (Robotics 4 All Group).

Πώς παίζεται

Οι παίκτες παίζουν χειροκίνητα, κρατώντας ένα τηλεχειριστήριο Playstation. Με αυτό μπορεί ο παίκτης να κατευθύνει την Ms Pacman με στόχο να μαζέψει εντός δυο λεπτών όσο περισσότερους πόντους μπορεί από αυτούς που βρίσκονται πάνω στην πίστα, αποφεύγοντας φυσικά το φάντασμα. Ως βοήθεια ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιεί τα bonus που υπάρχουν στην πίστα. Όμως και το φάντασμα από την πλευρά του έχει αντίστοιχα τεχνητή νοημοσύνη, μαζεύει και αυτό bonus πάνω από την πίστα ώστε να διευκολυνθεί στη στρατηγική του να πιάσει την Ms Pacman! «Υπάρχουν δυο επίπεδα δυσκολίας, έτσι ώστε να μπορούν να παίζουν και μικρά παιδιά αλλά και μεγάλοι», σημειώνει ο κ. Ζολώτας αναφέροντας ότι κάποιοι από τους παίκτες που πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες ήταν πραγματικά πάρα πολύ καλοί, αλλά και τα μικρά παιδιά τα έχουν καταφέρει εξίσου καλά.

Σχεδίαση στρατηγικής

Σημειώνεται ότι η ομάδα Robotics4All έχει φτιάξει και μια συνοδευτική έξυπνη πλατφόρμα με τη χρήση της οποίας κάποιος ο οποίος δεν έχει γνώσεις ρομποτικής, Internet of Things και προγραμματισμού, μπορεί να φτιάξει στρατηγικές με γραφικό τρόπο για να παίξει είτε ως φάντασμα είτε ως Pacman. Σε αυτήν την πλατφόρμα κάποιος μπορεί να επιλέξει τις ενέργειες που θέλει να κάνει το δικό του ρομπότ πριν το παιχνίδι, να σχεδιάσει δηλαδή τη στρατηγική του και με βάση τις παραμέτρους και τις συνθήκες του παιχνιδιού ακολούθως όταν παράγεται το αντίστοιχο λογισμικό, το ρομπότ εκτελεί τις κινήσεις αυτές. Με αυτόν τον τρόπο διαγωνίστηκαν οι 260 φοιτητές στον πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Η ομάδα Robotics4All

Γενικά, η ομάδα Robotics4All επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο χώρο της ρομποτικής, του διαδικτύου των πραγμάτων και τελευταία και της αυτοματοποιημένης μηχανικής λογισμικού. Ξεκίνησε πριν μια 10ετία με συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό RoboCupRescue όπου κατασκεύασε διασωστικά ρομπότ. Επίσης, στο πλαίσιο μαθημάτων στη σχολή Ηλεκτρολόγων στο ΑΠΘ καλούν φοιτητές να συμμετέχουν σε διάφορα μικρά projects. Ένα από αυτά είναι και το RoboPacman, που παρουσιάζεται στη ΔΕΘ το οποίο κατασκευάστηκε σε συνεργασία με φοιτητές στο πλαίσιο ερευνητικών εθελοντικών ομάδων. Επιπλέον η ομάδα συμμετέχει και σε διάφορα σχήματα με εταιρίες και ερευνητικούς οργανισμούς, πρότζεκτς του ΕΣΠΑ και άλλα ερευνητικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα πρότζεκτς.

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες από τη σελίδα της ομάδας στο facebook

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ