Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καθηγητής ΑΠΘ: Η ηλιοφάνεια μειώνει τη «δύναμη» του κορωνοϊού

Το υπολογιστικό μοντέλο που ετοιμάζει το ENVELAB του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι παράγοντες που φθείρουν το ανοσοποιητικό κατά κορωνοϊού

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες του υπολογιστικού μοντέλου που ετοιμάζει το ENVELAB του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το οποίο εξετάζει την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας.

«Αυτή την στιγμή αναλύουμε δεδομένα για να ραφινάρουμε το μοντέλο. Στόχος μας είναι να λάβουμε υπόψη και παραμέτρους που επηρεάζουν το ιικό φορτίο. Το ιικό φορτίο μπορεί να επηρεαστεί και από περιβαλλοντικές παραμέτρους πχ την θερμοκρασία, την υγρασία (όπως προκύπτει από μετρήσεις σε Κίνα, Κορέα) και την υπεριώδη ακτινοβολία (ηλιοφάνεια). Εμείς προσπαθούμε να συλλέξουμε στοιχεία για αυτές τις παραμέτρους και να δημιουργήσουμε συντελεστές που θα το συνδυάζουν με τις περιβαλλοντικές συνθήκες ώστε να υπολογίσουμε την αλλαγή της μεταδοτικότητας. Για παράδειγμα ελπίζουμε πως με την ηλιοφάνεια σε πιο ζεστές περιοχές θα έχουμε λιγότερα κρούσματα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και του Εργαστήριου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ENVELAB του ΑΠΘ.

Συμπλήρωσε πως ειδικά για την υπεριώδη ακτινοβολία «όσο περισσότερη ηλιοφάνεια υπάρχει τόσο μειώνεται η δύναμη του ιικού φορτίου. Υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να μειωθεί η μεταδοτικότητα του ιού από έναν άνθρωπο σε άλλο ή τα συμπτώματα να είναι πιο ελαφρά».

 

Κάπνισμα και αιθαλομίχλη

 

Όπως μας εξήγησε «ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζει τα συμπτώματα που θα αντιμετωπίσει ο άνθρωπος είναι η αμυντική ικανότητά του. Αυτό έχει σχέση με τον οργανισμό του και φυσικά οι άμυνες μειώνονται σε καπνιστές ή σε όσους παίρνουν φάρμακα. Δεν είναι τυχαίο που ακούμε συχνά πως τα θύματα του κορωνοϊού είναι μεγάλα σε ηλικία και είναι συνήθως άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα, άρα παίρνουν φάρμακα. Ένας άλλος παράγοντας που έχει αναφερθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η έκθεση στα λεπτά και υπέρλεπτα σωματίδια. Αν κανείς εισπνεύσει στον αέρα τέτοια σωματίδια, τα οποία τα συναντάμε σε καπνό από την καύση ξύλου (αιθαλομίχλη), μειώνονται οι άμυνες του οργανισμού του».

 

Η έκθεση σε χημικά

 

Παράλληλα έκανε και μια αναφορά στις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στον οργανισμό και από την έκθεση σε χημικά και το πώς αυτό μπορεί να συνδέεται και με την μειωμένη άμυνα του οργανισμού απέναντι και στον κορωνοϊό.

«Στις μέρες μας η επιμόλυνση από χημικά που βρίσκονται σε αντικολλητικές ουσίες (τεφλόν, PFAS) έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα στην υγεία μεταξύ άλλων και της μειωμένης άμυνας του ανοσοποιητικού. Τέτοια χημικά τα συναντάμε συχνά σε μαγειρικά σκεύη. Στην Ευρώπη σε πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχω που κάνει βιοπαρακολούθηση του πληθυσμού από την έκθεσή του στα χημικά αυτά βρήκαμε πως οι τιμές δεν είναι ούτε υψηλές, αλλά ούτε και χαμηλές. Σκεφτείτε λοιπόν πως όλα αυτά τα χημικά βρίσκονται στο αίμα των Ευρωπαίων πολιτών. Σε πειράματα που κάναμε σε πειραματόζωα φαίνεται πως η παρουσία αυτών των ουσιών στο αίμα μειώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σημαντικά. Οπότε πιστεύω πως η έκθεση σε αυτά τα χημικά ίσως να επιβαρύνει την δυνατότητά μας να ανταπεξέθλουμε στον κορωνοϊό. Το κάθε ένα από τα στοιχεία έχει άλλη βάση. Το κάπνισμα είναι αυτό που επηρεάζει σημαντικά το ανοσοποιητικό, σίγουρα η εισπνοή λεπτών σωματιδίων έχει βαρύτητα. Για τα χημικά σίγουρα πρέπει να γίνει ειδική μελέτη για να αποδειχθεί», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.  

 

Σύντομα η μείωση των νέων κρουσμάτων

 

Απαντώντας στο αν τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι σωστά μάς είπε πως «είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό εξάλλου δείχνουν οι μαθηματικές καμπύλες. Έχουν αλλάξει τροχιά και ιδιαίτερα μετά τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία. Το μοντέλο μας δείχνει πως εδώ και 2-3 μέρες βρισκόμαστε στην κορυφή. Και αν όχι τώρα, γιατί υπάρχει μια αβεβαιότητα μιας εβδομάδας, σίγουρα θα μπορούμε να ξέρουμε την επόμενη εβδομάδα και θα δούμε καθαρή μείωση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σαρηγιάννης έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για το υπολογιστικό μοντέλο. Μάλιστα αυτές τις μέρες ετοιμάζει τεχνική έκθεση για να δώσει τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

 

Δείτε περισσότερα στο: https://www.enve-lab.eu/ .

Κεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ από την παραλία Θεσσαλονίκης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»
Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα συναντήθηκε με το δήμαρχο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει δομή στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»