Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαθαίνουν για την ατμοσφαιρική ρύπανση από εφαρμογή και site

Το πρωτοπόρο σύστημα με σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης επεκτάθηκε πέρα το δήμο Θέρμης και στο δήμο Θερμαϊκού

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πιο αντιπροσωπευτική εικόνα σχετικά με την ποιότητα του αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση δίνουν οι σταθμοί που λειτουργούν στο δίκτυο μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων του δήμου Θέρμης, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε και στο δήμο Θερμαϊκού. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με φορέα υλοποίησης το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Μαζί με τους σταθμούς υπάρχει και μια online πλατφόρμα, το thermiair.gr, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερωθεί για την κατάσταση των ρύπων στην ατμόσφαιρα σε σημεία των παραπάνω δήμων όπου έχουν τοποθετηθεί σταθμοί μέτρησης, είτε μέσω του υπολογιστή του είτε, σύντομα, μέσω μιας σχετικής δωρεάν εφαρμογής στο κινητό του.

Ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Καζαντζίδης που είναι υπεύθυνος της ομάδας του Εργαστηρίου ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των επιπτώσεών της. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τις επιπτώσεις της ρύπανσης από την καύση πχ ξύλων για την θέρμανση σπιτιών στην υγεία και ιδιαίτερα σε νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και σε ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Παράλληλα υπάρχει πια μια επανάσταση στον χώρο της τεχνολογίας. Διαθέτουμε όργανα που με χαμηλό κόστος μπορούν να μας δώσουν καλή πληροφόρηση και με πυκνές μετρήσεις να έχουμε μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τους ρύπους. Το πρόβλημα με τις μετρήσεις συνήθως είναι πως έχουν μεγάλη χωρική και χρονική μεταβλητότητα. Πχ τα βράδια του χειμώνα έχουμε περισσότερη ρύπανση απ΄ ό,τι το πρωί. Και από την κίνηση των αυτοκινήτων έχουμε συνήθως περισσότερη ρύπανση το πρωί και το μεσημέρι σε σχέση με άλλες ώρες.

Στη Θέρμη εν προκειμένω υπάρχουν διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε οικισμό και αυτό επηρεάζεται και από την γεωγραφική θέση του. Για παράδειγμα σε περιοχές όπως η Καρδία και το Πλαγιάρι που είναι σε υψόμετρο έχουμε πιο καθαρό αέρα, απ’ ό,τι στον οικισμό της Θέρμης. Αντίθετα στα Βασιλικά που είναι κλεισμένα τριγύρω από βουνά υπάρχουν μεγαλύτερες τιμές ρύπανσης.

Με τους σταθμούς μέτρησης που έχουμε τοποθετήσει σε σημεία του δήμου Θέρμης από τον Νοέμβρη του 2018 μπορούμε να μετράμε τα μικρά και τα πολύ μικρά σωματίδια που εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό και έχουν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών».

Αρχικά είχαν τοποθετηθεί 25 σταθμοί μέτρησης σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, σε όλο το δήμο Θέρμης, με έμφαση στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, ένας κινητός σταθμός μέτρησης πραγματοποιεί μετρήσεις που θα χρησιμοποιηθούν για να διερευνηθεί πώς αλλάζει η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων όσο απομακρυνόμαστε από μια σημαντική πηγή (οδική αρτηρία ή το κέντρο μιας αστικής περιοχής), αλλά και να γίνει ο εντοπισμός τοπικών πηγών που μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την εγγύτερη περιοχή.

metriseis_aioroymena_thermi.jpg

Όπως ανέφερε ο κ. Καζαντζίδης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Πρόσφατα με παράκληση του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου και μετά τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Θερμαϊκού Γεωργίου Τσαμασλή τοποθετήθηκαν στο δήμο Θερμαϊκού τρεις σταθμοί που λειτουργούν στο δίκτυο μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων του δήμου Θέρμης. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν στο κτίριο ΚΑΠΠΑ 2000 και σε άλλα δύο σημεία της περιοχής Τσαΐρια, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ των δύο δήμων, ανάμεσα στο Πλαγιάρι και την Περαία».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος αποτελεί η ιστοσελίδα thermiair. Εκεί μπορεί κανείς να δει μετρήσεις των σταθμών. Και φυσικά σημαντικό κομμάτι είναι η εφαρμογή για τα κινητά που θα κυκλοφορήσει σύντομα μέσω της Google με την οποία οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, την τυχόν υπέρβαση των ορίων και τις τυχόν απαιτούμενες ενέργειες για αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία.

«Πρόκειται για το πρώτο δίκτυο μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων στην Ελλάδα με τέτοιες υποδομές και τόσους σταθμούς μέτρησης», τόνισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας πως οι μετρήσεις αντιστοιχούν σε πληθυσμό 1000 ατόμων. Εξάλλου ανέφερε πως μελλοντικός στόχος είναι να γίνει μια εθνική υποδομή μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων που θα συλλέγει μετρήσεις από σταθμούς μετρήσεων σε διαφορετικά σημεία της χώρας.

aioroymena_somatidia.jpg

Χρήσιμα

Σημειώστε πως οι σταθμοί που λειτουργούν στο δήμο Θέρμης είναι οι εξής: σε Θέρμη (5 σταθμοί), Βασιλικά (2 σταθμοί), Άγιο Αντώνιο, Αγία Παρασκευή, Λακκιά, Λιβάδι, Μονοπήγαδο, Περιστερά, Σουρωτή, Νέα Ραιδεστός, Νέο Ρύσιο, Ταγαράδες, Τριάδι, Καρδία (2 σταθμοί), Πλαγιάρι (2 σταθμοί), Τρίλοφος (2 σταθμοί) και Κάτω Σχολάρι.

Ανιχνεύουν και μετρούν τα πολύ μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 1μm (PM1), τα μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2.5μm (PM2.5) και τα μεγάλα σωματίδια με διάμετρο μέχρι 10μm (PM10).

Για την καταγραφή των μετρήσεων χρησιμοποιούνται όργανα τελευταίας γενιάς για την παρακολούθηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο. Τα όργανα έχουν ελεγχθεί από ειδικό εργαστήριο στις Η.Π.Α. τόσο σε εργαστηριακές όσο και σε πραγματικές συνθήκες περιβάλλοντος.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών
Οι δύο μαθήτριες εξετάστηκαν από παιδοψυχολόγο ενώ καταθέσεις έδωσαν και οι γονείς τους
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών