Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Να σπάσει ο φαύλος κύκλος της σιωπής για τη σεξουαλική κακοποίηση

Διαδικτυακή εκδήλωση «Σεξουαλική κακοποίηση: το τραύμα και η θεραπεία» πραγματοποιεί το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης "Η Μέλισσα"

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Το τραύμα που μπορεί να προκληθεί από την σεξουαλική κακοποίηση όπως και ο τρόπος με τον οποίο το τραύμα αυτό μπορεί να θεραπευτεί θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκδήλωσης «Σεξουαλική κακοποίηση: το τραύμα και η θεραπεία» που θα πραγματοποιήσει απόψε στις 20.00 το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης "Η Μέλισσα".

Μιλήσαμε με την Ιδρύτρια της Thrive EMS (σημ. η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση της επικοινωνίας του Ιδρύματος pro bono) κυρία Εύα Μαρία Σαρηγιαννίδου που θα συντονίζει την ομιλία, και μάς ανέφερε πως μέσα από την εκδήλωσή αυτή θέλουν, με την συμβολή έγκριτων επιστημόνων, να βοηθήσουν να σπάσει ο φαύλος κύκλος που δημιουργεί η σιωπή και που δεν επιτρέπει στα θύματα να προχωρήσουν.

 

-Πόσο ευαισθητοποιημένη είναι η κοινωνία σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης; Άλλαξε η στάση της με αφορμή τα ήρθαν στο φως μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου;

-Είναι μια πολύ καλή ερώτηση αυτή. Αυτήν την χρονική στιγμή παρατηρούμε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας να στέκεται στο πλευρό των θυμάτων και των ατόμων που βρήκαν το κουράγιο να καταγγείλουν συμβάντα σεξουαλικής κακοποίησης. Θα έλεγα ότι θα έχουμε ευαισθητοποιηθεί από αυτήν την διαδικασία όταν θα υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα στην κοινωνία και στους θεσμούς που θα επιτρέπει στα θύματα να καταγγέλλουν έγκαιρα και χωρίς να αναγκάζονται να επαναθυματοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

 

-Τι στοιχεία υπάρχουν για την χώρα μας; Και πόσο βοηθούν εκδηλώσεις όπως αυτή που θα διοργανώσει το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα»;

-Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Prorata S.A. το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης με τους χώρους εργασίας και τα περιστατικά στον δρόμο να αποτελούν τα πιο συνηθισμένα μέρη στα οποία βιώνονται οι επιθέσεις.

Σε ότι αφορά τα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ για περιστατικά που έχουν καταγγελθεί κατά την δεκαετία 2005-2015, σχεδόν τα μισά θύματα (49,8%) ήταν ηλικίας 13-18 ετών, ενώ το 36,3% ήταν ηλικίας έξι ως 12 ετών και το 13,9% παιδιά προσχολικής ηλικίας (πέντε ετών ή και μικρότερα).

Και στις δύο έρευνες τα νούμερα είναι συντριπτικά. Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν στο άμεσο περιβάλλον του καθενός από εμάς. Η κανονικοποίηση της συζήτησης γύρω από δύσκολα θέματα, όπως αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης, θα μας βοηθήσει ως κοινωνία να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στα θύματα, απέναντι στην πράξη. Θα μας βοηθήσει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο που δημιουργεί η σιωπή και που δεν επιτρέπει στα θύματα να προχωρήσουν. Και αυτό θέλουμε να πετύχουμε με την ομιλία που διοργανώνουμε την Παρασκευή 12/3 με την συμβολή έγκριτων επιστημόνων όπως η Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Α.Π.Θ. Θεοφανώ Παπαζήση, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. Φώτης Χατζηνικολάου, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Δ/ντρια Κέντρου Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο (Εργαστήριο Φύλου), Πανεπιστήμιο Κρήτης Βασιλική Πετούση, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Όλγα Θεμελή και ο Δικηγόρος, Ποινικολόγος, Διαχειριστής - Εταίρος της "ΓOYBETAΣ ΔIKHΓOPIKH ETAIPEIA" Δημήτριος Γουβέτας.

melissa.jpg

-Ζούμε σε εποχές πρωτόγνωρες με την πανδημία. Πώς επιβιώνει «Η Μέλισσα»; Ποια προβλήματα έχουν ενδεχομένως προκύψει από τα νέα δεδομένα;

Μέλισσα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου επιχορηγείται κατά ένα μικρό ποσοστό από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται από χορηγίες ιδιωτών. Η πανδημία επηρέασε το ίδρυμα όπως όλους τους οργανισμούς. Υπάρχουν πάγιες ανάγκες για υλικοτεχνική και οικονομική ενίσχυση αλλά και σε διάφορες παρεχόμενες υπηρεσίες. Όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει μπορεί να επικοινωνεί με το ίδρυμα στο [email protected] και να ενημερώνεται σχετικά.

 

Χρήσιμα

Το Link της εκδήλωσης που θα μεταδοθεί στις 20.00 μέσω facebook: https://fb.me/e/2vTPJLIKL.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ