Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πρωτιά μαθητή για ρομπότ που σώζει δάση!

«Το ρομπότ των δασών» που έφτιαξε κέρδισε την πρώτη θέση στον 5ο πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ένα αυτόνομο τετράποδο ρομπότ φύλακας περιοχής, αντιλαμβάνεται ερεθίσματα με τη βοήθεια αισθητήρων, παρακολουθεί κλιματικές αλλαγές στο περιβάλλον που κινείται, καταγράφει τιμές όπως θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση και υψόμετρο, αναγνωρίζει σημάδια πυρκαγιάς όπως φλόγες και καπνό, ενώ με τη βοήθεια της κάμερας που διαθέτει επισημαίνει αλλοιώσεις-διαφοροποιήσεις στην εικόνα ενημερώνοντας είτε για πιθανή πυρκαγιά είτε για πιθανές αποψιλώσεις ή ρίψη απορριμμάτων και μπαζών στην περιοχή.

Πρόκειται για «το ρομπότ των δασών» και με αυτή την κατασκευή ο μαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς Θεόδωρος Τσαούσης κατέκτησε την 1η θέση στον 5ο πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής (5th AegeanRobotics e-Competition 2021), που διοργανώνει η ομάδα AegeanRobotics του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Στήριξης Αποφάσεων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Λόγω των συνθηκών της πανδημίας ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε εξ’αποστάσεως το Σαββατοκύριακο 17 & 18 Απριλίου.

rompot_dason.jpg

«Σκέφτηκα πως υπάρχει πρόβλημα κάθε καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Και πώς καλό θα ήταν κάποιος να επιβλέπει το δάσος. Τι καλύτερο από το να το κάνει αυτό ένα ρομπότ;», ανέφερε στο «TyposThes» ο μαθητής Γ’ Λυκείου Θεόδωρος Τσαούσης του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς που συμμετείχε με την κατασκευή του «το Ρομπότ των δασών» στην κατηγορία Free Style Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πληροφορικής Γεώργιου Νικολακάκη. 

Όπως μας εξήγησε ο κ. Νικολακάκης «ο μαθητής έκανε μόνος του την κατασκευή από το μηδέν, από το να κόψει πχ το plexiglass μέχρι να κάνει το ρομπότ να λειτουργήσει. Η καραντίνα τον βοήθησε γιατί είχε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Όμως είχαμε πρόβλημα στο ότι η συνεργασία ήταν δύσκολη λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων. Ήταν δύσκολο να δώσω συμβουλές από μακριά ή να το δοκιμάσουμε σε πραγματικές συνθήκες. Οι δοκιμές λόγω πανδημίας έγιναν μέσα στο σπίτι, σε δωμάτια. Αλλά η συμμετοχή μας τα πήγε πολύ καλά στον διαγωνισμό».

rompot_dason2.jpg

Στο αν μπορεί «το ρομπότ των δασών» να χρησιμοποιηθεί στην πολιτική προστασία ο κ. Νικολακάκης σημείωσε στοTyposThes πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις. Το σχέδιο είναι μέχρι τον Σεπτέμβρη να έχουν ενισχυθεί κάποια μέρη όπως πχ μηχανικά και να έχει μεγαλύτερη αυτονομία. Ωστόσο το λογισμικό είναι ανοιχτό και διαθέσιμο σε όποιον επιθυμεί να το αξιοποιήσει περαιτέρω».

«Σχεδιάζουμε να το εξελίξουμε αλλά μέσα στο καλοκαίρι», συμπλήρωσε ο κ. Τσαούσης. Προς το παρόν προέχουν οι πανελλήνιες. Ο ίδιος μας είπε πως όνειρό του είναι να σπουδάσει Πληροφορική.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς είναι ένα δραστήριο σχολείο συμμετέχοντας σε μαθητικούς διαγωνισμούς. Σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα της πανδημίας ο κ. Νικολακάκης τόνισε πως ευελπιστεί του χρόνου οι διαγωνισμοί να γίνονται δια ζώσης. «Είναι τελείως διαφορετικό να επιδεικνύεις στο κοινό αυτό που έχεις κάνει και αλλιώς να το παρουσιάζεις διαδικτυακά μέσα από μια οθόνη. Έχει εντελώς άλλη δυναμική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ