Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σίμος Δανιηλίδης: "Κάνω έκκληση να προστατέψουμε από φωτιά το Σέιχ Σου"

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για ακόμα μια φορά ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο περιαστικό δάσος, στους κινδύνους από τα αγριογούρουνα αλλά και στην ελλειπή αστυνόμευση στο δήμο του

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

 

Έκκληση για μια ακόμα φορά, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και προς τους συμπολίτες του, κάνει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, για την προστασία του Σέιχ Σου, από τον κίνδυνο πυρκαγιάς καθώς πριν καλά καλά αρχίσουν οι ζέστες, έχουμε ήδη στη χώρα τις πρώτες μεγάλες φωτιές. Επιπλέον ο δήμαρχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αγριογούρουνα που καταβαίνουν από τον περιφερειακό και κάνουν βόλτες στην πόλη, και αποτελούν κίνδυνο τροχαίων δυστυχημάτων. "Ελπίζω να μην θρηνήσουμε θύματα. Αλλά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, έλεγαν ότι "το προλαμβάνειν εστί καλύτερο του θεραπεύειν", υπογραμμίζει ο κ. Δανιηλίδης, ενώ αναφέρεται εμφατικά και στην ελλειπέστατη αστυνόμευση στα όρια τοη δήμου του.

 

Διαρκής αγωνία Δανιηλίδη για το Σέιχ Σου

Από αφορμή σχετικά πρόσφατου κινδύνου πυρκαγιάς εντός του πολεοδομικού ιστού του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στην περιοχή της Δενδροφυτείας, και την ευτυχώς έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και την αποτροπή επέκτασης της φωτιάς, ο Σίμος Δανιηλίδης εκφράζει για μια ακόμα φορά την αγωνία του για το τί μέλλει γενέσθαι τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν όσον αφορά την προστασία του Σέιχ Σου. "Δυστυχώς υπάρχουν και αυτή τη στιγμή που μιλάμε χιλιάδες κυβικά μέτρα κλαδιών, κορμών, πευκοβελόνων, διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του δάσους, παρατημένα και τα οποία αποτελούν εύφλεκτη ύλη. Η παραμικρή σπίθα, το παραμικρό αποτσίγαρο, που θα πεταχτεί, το παραμικρό γυαλί το οποίο απ' τις ακτίνες του ηλίου θα λειτουργήσει ως κάτοπτρο, -και έχουμε και πολλά μπουκάλια σπασμένα σε διάφορες περιοχές εκεί μέσα-, καταλαβαίνετε ότι θα πυροδοτήσει πυρκαγιές! Όχι μία, αλλά  πολλές πυρκαγιές, σε διάφορα σημεία του δάσους", τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

"Επίσης", επισημαίνει, "η παντελής έλλειψη  αστυνόμευσης είτε στον περιφερειακό, είτε μέσα στο δάσος, θέτει ακόμη σε μεγαλύτερο κίνδυνο το δάσος μιας και δεκάδες φορές τα προηγούμενα χρόνια, από ανεύθυνους, εγκληματικά συμπεριφερόμενους  οδηγούς στον περιφερειακό δρόμο, πετάνε τα αποτσίγαρά τους από το παράθυρο του αυτοκινήτου προς το δάσος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πάμπολλες φορές να έχουμε φωτιές εφαπτόμενες του περιφερειακού. Ευτυχώς τρέχουμε γιατί έχουμε βάρδιες σε 24ωρη βάση, από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο, αλλά αν υπάρχουν αέρηδες, δυνατά μποφόρ, όπως υπήρχαν τότε που μας έβαλαν τους εμπρηστικούς μηχανισμούς, στις 4:30 το πρωί που είχε 7,5 μποφόρ... Αν είχε γίνει έκρηξη στο ντεπόζιτο της βενζίνης του αναπηρικού λεωφορείου, θα είχε καεί όλο το δάσος...", τονίζει.

 

Οι ενέργειες από πλευράς του δήμου Νεάπολης - Συκεών 

Ο κ. Δανιηλίδης και οι συνεργάτες του στο δήμο δεν επαναπαύονται διόλου και πρόσφατα επικοινώνησαν με τις αρχές, με την Περιφέρεια, με την Αστυνομία, με την Τροχαία, με το Δασαρχείο, με τη Διεύθυνση Δασών αλλά και με την Πυροσβεστική και τους επέστησαν την προσοχή τους. Όπως μας λέει, "το μεν Δασαρχείο πρέπει να απομακρύνει πάραυτα, χθες, προχθές, όλα αυτά τα υλικά και τους κορμούς, από όλο το δάσος. Η Πυροσβεστική και η Αστυνομία πρέπει να κάνει 24ωρες περιπολίες σε όλη τη περιοχή για να αποτρέψουμε την πιθανή εκδήλωση φωτιάς. Είτε από εμπρησμό, που κι αυτό είναι πιθανό, είτε από την εγκληματική ανευθυνότητα, διαφόρων, είτε διερχόμενων, είτε κάποιων που πάνε να κάνουν πικ νικ μεσ' το δάσος με την παρέα τους κι ανάβουνε φωτιές για να ψήσουν...".

 

Η έκκληση του Σίμου Δανιηλίδη για πρόληψη...

Στο ερώτημά μας για την σχετική ανταπόκριση από την πλευρά των αρμοδίων, δεν δείχνει κανένα ενθουσιασμό. Αντίθετα, τονίζει ότι, "εμείς από την πλευρά μας είμαστε συνέχεια επί ποδός"! Στην παρατήρηση μας "επί ποδός κι ο Θεός βοηθός;", ο δήμαρχος είναι αυστηρός και ξεκάθαρος: "Επειδή όλα τα φορτώνουμε στο Θεό, ο Θεός μας έδωσε μυαλό να σκαφτόμαστε, να σχεδιάζουμε και να προγραμματίζουμε. Ο Θεός μας έδωσε φώτιση για να λειτουργούν οι υπηρεσίες. Να λειτουργήσουν λοιπόν οι υπηρεσίες κανονικά και να προλαβαίνουμε. Να κάνουμε πρόληψη. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις υπηρεσίες και τους πολίτες. Γι' αυτό κι εγώ κάνω έκκληση συνεχώς στους συμπολίτες μας, όταν βλέπουν κάτι ύποπτο να κυκλοφορεί μέσα στο δάσος, ή πέριξ αυτού, ή όταν βλέπουν κάποιον ανεύθυνο να πετάει το αποτσίγαρό του από το παράθυρο, να παίρνουν τηλέφωνο κατ' ευθείαν στο δήμο ή και σε μένα ακόμα προσωπικά, ή στο 199 ή στο 100 και να καταγγείλουν το γεγονός. Εάν συλληφθούν τέσσερις πέντε, θα συνετιστούν και οι υπόλοιποι".

 

Με τα αγριογούρουνα τί γίνεται;

Όσον αφορά τη ...λαίλαπα των αγριογούρουνων, και τις αλλεπάλληλες καθόδους τους σ' ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μας λέει: "Ήμασταν οι πρώτοι που το 217 αναδείξαμε το θέμα, όταν δεκάδες αγέλες αγριογούρουνων, κυκλοφορούσαν αγέλες αγέλες όχι στο δάσος αλλά μέσα στην κατοικημένη περιοχή των Πεύκων. Μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες μας στο υπουργείο έγινε μια μεγάλη σύσκεψη με συμμετοχή 25 και πλέον φορέων, και μας ανακοίνωσαν δύο πράγματα από τα οποία δεν έγινε τελικά κανένα. Το πρώτο ήταν ότι θα σκορπίσουν δεκάδες παγίδες-κλουβιά για να λειτουργήσουν ως φάκες, και το δεύτερο που επεσήμανα εγώ με κραυγή αγωνίας μάλιστα, ήταν ότι θα θρηνήσουμε θύματα στον περιφερειακό, λόγω των διερχόμενων από εκεί αγριογούρουνων. Υπήρξαν τότε υποσχέσεις από τον υπουργό τον Μ. Φάμελλο, ότι άμεσα, εντός του 2017, θα υπάρξει και ειδική περίφραξη  της περιφερειακής οδού, ώστε τα αγριογούρουνα να μην μπορούν να τη διασχίσουν. Εδώ την έχουν διασχίσει, έχουν περάσει από το δήμο μας,  έχουν κατέβει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κάνουν βόλτες στην Πλατεία Αριστοτέλους, στα Λαδάδικα  και στο λιμάνι, και σε λίγο θα είναι ατραξιόν στη Θεσσαλονίκη να βγαίνεις φωτογραφία με το αγριογούρουνο στο Λευκό Πύργο".

Ο κ. Δανιηλίδης επισημαίνει ακόμα ότι "είμαστε, από το 2017 ως το 2021, στον πέμπτο χρόνο κι όσο είδατε εσείς την περίφραξη, άλλο τόσο την είδα κι' εγώ. Όσο είδατε περιπολικά της Αστυνομίας και της Τροχαίας να περιπολούν στο δάσος και στον περιφερειακό, άλλο τόσο τα είδα εγώ. Κι όσο είδατε τα κλουβιά αυτά, τις παγίδες μέσα το δάσος, άλλο τόσο τα είδα κι' εγώ... Ελπίζω", τονίζει, "να μη θρηνήσουμε θύματα. Αλλά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, έλεγαν ότι "το προλαμβάνειν εστί καλύτερο του θεραπεύειν"...".  

 

Ανύπαρκτη η αστυνόμευση στην περιοχή

Για το τέλος αφήσαμε την αστυνόμευση της περιοχής του δήμου Νεάπολης - Συκεών, μιας και δεν είναι λίγα τα κρούσματα τον τελευταίο καιρό που εκτοξεύουν την εγκληματικότητα στην περιοχή. "Δεν υπάρχει αστυνόμευση, ΔΕΝ υπάρχει αστυνόμευση", μας λέει κατηγορηματικά και φανερά απογοητευμένος ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. "Κυκλοφορούν ληστές με όπλα, γίνονται διαρρήξεις, εδώ το δικό μου σπίτι διαρρήξανε... Το θράσος τους δεν έχει όρια. Με τα πιστόλια στα χέρια πηγαίνουν απογευματινές και βραδινές ώρες και ληστεύουν μαγαζιά, επιχειρήσεις, μπαίνουν στα σπίτια, σπάνε αυτοκίνητα και παίρνουν κανένα ξεχασμένο κινητό ή καμιά τσάντα. Σκαρφαλώνουν στις ταράτσες... Δεν υπάρχει, αστυνόμευση, είναι διαλυμένα τα αστυνομικά τμήματα των συνοικιών γιατί είναι  αποδεκατισμένα. Εκατοντάδες μάχιμοι αστυνομικοί αντί να είναι στους δρόμους και σε περιπολίες, είναι στα γραφεία χωρίς αντικείμενο ή κάνουν πάρεργο".

Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, είχε βρεθεί στο στόχαστρο το Δημοτικό Σχολείο της Ευαγγελίστριας της Δ.Ε. Αγ. Παύλου στη Θεσσαλονίκη, όπου ομάδα αγνώστων πέταξε στον προαύλιο χώρο δυο βόμβες μολότοφ και οι οποίες εξερράγησαν χωρίς ευτυχώς να προκληθεί πυρκαγιά ή ζημιές. Όπως τόνιζε τότε  ο Σίμος Δανιηλίδης, «συνεχίζουμε να απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου κατ’ αρχήν να σταματήσει η μεταφορά μέσω ρουσφετιών αστυνομικών από τα συνοικιακά Α.Τ. σε άλλες Υπηρεσίες που εκτελούν πάρεργο, και επιτέλους να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες αστυνομικοί και αστυνομικίνες από την Αθήνα έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές και την εκπαίδευσή τους, καθώς είναι γνωστό ότι η πόλη μας έχει αποδεκατιστεί τα τελευταία χρόνια με τη συνταξιοδότηση χιλιάδων αστυνομικών».

Να υπενθυμίσουμε τέλος, ότι στον προϋπολογισμό του δήμου Νεάπολης-Συκεών για το 2021 έχει ψηφιστεί ποσό 50.000 ευρώ για την αγορά δυο υπερσύγχρονων οχημάτων και τη δωρεά τους στο Α.Τ., «εφόσον υπάρξει συνάντηση, συνεννόηση και συμφωνία με την ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη ότι αυτά θα είναι σε 24ωρη λειτουργία αποκλειστικά και μόνο στα όρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών», είχε αναφέρει τότε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

            

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θρίλερ στο μετρό της Νέας Υόρκης: Βρέθηκε ανθρώπινο πόδι - Αναζητείται το πτώμα
Έρευνα διεξάγει η αστυνομία της Νέας Υόρκης μετά τον εντοπισμό ενός ποδιού ανθρώπου στις ράγες του Μετρό
Θρίλερ στο μετρό της Νέας Υόρκης: Βρέθηκε ανθρώπινο πόδι - Αναζητείται το πτώμα