Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πώς «βλέπει» η εστίαση τη χαλάρωση ωραρίου και μουσικής

Ο κλάδος ζητά επίσης το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Απελευθέρωση του ωραρίου νωρίτερα, αλλά και άνοιγμα εσωτερικών χώρων ζητά ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης, σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για άρση μέτρων. Μιλώντας στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" σημειώνει πάντως ότι οι επιχειρηματίες είναι θετικοί σε οποιαδήποτε άρση μέτρων.

Αναφέρει από τη μία το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω βροχής δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα με τραπεζάκια έξω, αλλά και το ότι μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, σύμφωνα με το προβλεπόμενο ωράριο, παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και στο πανεπιστήμιο. «Μόνο με απελευθέρωση θα αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα», τονίζει.

Στη Θεσσαλονίκη περίπου 1000 μαγαζιά, τα μπαράκια, που δουλεύουν ως επι το πλείστον μετά τις 11 το βράδυ, δεν έχουν καθόλου εξωτερικό χώρο. Αποτελούν πάνω από το 10% της εστίασης, όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης.

Σημειώνεται ότι από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι:

-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew) επεκτείνεται κατά 1 ώρα. Θα ξεκινά δηλαδή στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί - όπως και σήμερα - μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου - και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν - το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

-Επίσης, από το Σάββατο 12 Ιουνίου, επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

«Αυτήν την στιγμή το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει δεν μας επιτρέπει να απαγορεύσουμε σε κάποιον πελάτη να εισέλθει στο κατάστημα», λέει έξαλλου ο κ. Επιτροπίδης σχετικά με τη συζήτηση περί εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Μπορούν να ζητήσουν μόνο ταυτότητα για το αν είναι κάποιος ανήλικος.

 Επισημαίνει πάντως ότι αν αυτό τροποποιηθεί χωρίς να είναι όμως υποχρεωτικό μπορεί να είναι καλό ως μέτρο.

Να μπορεί να επιλέγει ο επιχειρηματίας, από τη στιγμή που δε θα είναι υποχρεωτικό, να δέχεται ή να μη δέχεται μόνο εμβολιασμένους, ανάλογα και με την πελατεία που έχει.

Υπενθυμίζει δε σε ότι ο κλάδος ζητούσε τον Νοέμβριο του 2018 με τον αντικαπνιστικό νόμο να δίνεται το δικαίωμα να ορίσουν τα καταστήματά τους ως «καπνιζόντων» και «μη καπνιζόντων» «κάτι το οποίο δεν το δέχθηκε η κυβέρνηση αλλά το κάνει για τους εμβολιασμένους».

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, «ουδείς το Φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει για παράδειγμα σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «προτιμώ το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται. Γι' αυτό και θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΑ: Αναστολή καταβολής φορολογικών – ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες
«Ως κυβέρνηση κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία» επισήμανε o κ. Θεοχάρης
ΚΥΑ: Αναστολή καταβολής φορολογικών – ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες