Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζονται τα Πανεπιστήμια για την δια ζώσης διδασκαλία

Στο 100% η λειτουργία με φυσική παρουσία – Εντός mega εμβολιαστικού κέντρου ΔΕΘ μπορούν να εξυπηρετηθούν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ΑΠΘ που θέλουν να εμβολιαστούν

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Έτοιμα να υποδεχτούν τους φοιτητές στις δια ζώσης διδασκαλίες και εργαστήρια είναι τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης καθώς και όλης της χώρας μετά από σχετική απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων.

«Τα πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία».

Αυτό επισήμανε σε ανακοίνωσή της, η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος και ο γγ Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος, προσεκλήθησαν στη Σύνοδο και συμμετείχαν σε μέρος της συζήτησης. Το κύριο θέμα της συζήτησης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των πανεπιστημίων σε διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, το οποίο ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.

«Η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής από τον περασμένο Ιούλιο», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παπαϊωάννου. Τόνισε δε πως «το πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν στο 100% δια ζώσης. Τίποτα δεν θα γίνει με άλλο τρόπο», σημείωσε.

Υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων φοιτητών και διδακτικού προσωπικού

Ο ίδιος τόνισε πως «τα ποσοστά εμβολιασμένων φοιτητών και αυτών που έχουν νοσήσει ανέρχονται αυτή την στιγμή στο 75,5 -76%, ενώ στο διδακτικό προσωπικό ο αντίστοιχος αριθμός είναι 91%. Τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν κι άλλο σύντομα. Νιώθω περήφανος που η ακαδημαϊκή κοινότητα δείχνει το δρόμο στην κοινωνία. Εμείς που διακονούμε την επιστήμη την εμπιστευόμαστε παράλληλα. Είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα των δια ζώσης μαθημάτων στον ακαδημαϊκό χώρο. Σίγουρα υπάρχουν πρακτικά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσουμε όπως πχ το πώς θα μπαίνουμε στα κτήρια, όμως αυτά θα διευκρινιστούν και από την ΚΥΑ που περιμένουμε από το υπουργείο. Εξάλλου μην ξεχνάτε πως η χωροταξία του κάθε πανεπιστημίου διαφέρει».

Έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το ΑΠΘ έχει ήδη αρχίσει από τον περασμένο μήνα τις προετοιμασίες αναφορικά με τις τεχνικές υποδομές πχ αντισηπτικά, διάθεση φίλτρων σε τμήματά του για να αποστειρώνεται ο αέρας αλλά και με ενέργειες που θα βοηθήσουν ώστε να είναι περισσότερο ασφαλές το πανεπιστήμιο.

«Πιστεύω πως και οι ίδιοι οι φοιτητές θα μας βοηθήσουν με την υπευθυνότητά τους και με την θέλησή τους να επιστρέψουν στην ακαδημαϊκή καθημερινότητά τους», σχολίασε ο Πρύτανης.

Εμβόλια εντός mega εμβολιαστικού κέντρου ΔΕΘ

Ερωτηθείς αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα που είχε προαναγγελθεί πως θα λειτουργήσουν για φοιτητές σημείωσε ότι, ειδικά για την περίπτωση του ΑΠΘ «υπάρχει σε μικρή απόσταση το ΑΧΕΠΑ, αλλά και το Mega εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ. Το να φτιάχναμε ακόμη ένα σε απόσταση 50-100 μέτρων ίσως δεν θα ήταν μια ασφαλής επιλογή ενώ λείπει και το προσωπικό. Σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ στο mega εμβολιαστικό κέντρο θα υπάρξει ένας χώρος για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας όπου θα μπορούν να πάνε για να εμβολιαστούν δίχως να έχουν κλείσει πριν ραντεβού, δηλώνοντας κάποιο στοιχείο τους που να επιβεβαιώνει ότι είναι μέλη της κοινότητάς μας. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί και πιστεύω πως αρκετοί φοιτητές και εργαζόμενοί μας ότι θα το προτιμήσουν εφόσον επιλέξουν να εμβολιαστούν».

Να σημειωθεί ότι ανάλογες προετοιμασίες για την δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων και την υποδοχή των φοιτητών στις αίθουσες έχουν ήδη αρχίσει και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, όπως και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, αλλά και στο Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ