Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη «εξόρμηση» στις γειτονιές – Μπαράζ από σημαντικά έργα

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μπαράζ διαγωνισμών από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κατασκευαστικό πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης σε γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει μια μεγάλη συμφωνία πλαίσιο, που εκτελείται, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν από έργα ασφαλτόστρωσης και ανακατασκευής των πεζοδρομίων μέχρι νέες δενδροφυτεύσεις και ενίσχυση του αστικού πρασίνου, αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού.

Έχει γίνει ήδη ο σχετικός διαγωνισμός και έχει βγει ανάδοχος από την άνοιξη που εκτελεί εκτελεστικές συμβάσεις με μελέτες.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας πλαίσιο, είναι αυτήν την στιγμή σε εξέλιξη μια μεγάλη παρέμβαση στην Ε΄Δημοτική Κοινότητα σε μια περιοχή 220 στρεμμάτων, μεταξύ των οδών Κοσμά Αιτωλού, Δελφών, Π. Συνδίκα και Βας. Όλγας, που περιλαμβάνει οδού όπως η Χαλκιδική, η Ανδρεοπούλου, η Χατζηλαζάρου, Ανδρούτσου, Ηλέκτρα κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίμηνο Νοέμβριο – Δεκέμβριο θα γίνουν επιστρώσεις πεζοδρομίων συνολικά 10.000 τ.μ.

Παράλληλα με την ίδια συμφωνία – πλαίσιο θα προχωρήσει ο δήμος το επόμενο διάστημα σε επεμβάσεις και στην Δ΄Κοινότητα ενώ θα γίνει και παρέμβαση στην Α΄Κοινότητα στην περιοχή γύρω από την Μελενίκου. Πρόκειται για ολιστικές επεμβάσεις που αφορούν πεζοδρόμια, φωτισμό, οδοστρωσία, αστικό εξοπλισμό και φυτεύσεις, όπως λέει στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου κ. Δημήτρης Μήτρου.

Ενδεικτικά στην Ε΄Δημοτική Κοινότητα που δουλεύει ήδη ο εργολάβος θα τοποθετηθούν 50 νέα δένδρα.

Διαγωνισμός για επιβαρυμένη περιοχή στα δυτικά

Στο ίδιο κατασκευαστικό πρόγραμμα για επεμβάσεις σε γειτονιές προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το έργο προϋπολογισμού άνω των 2,3 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά σαρωτικό «λίφτινγκ» στην περιοχή μεταξύ Λαγκαδά, Μοναστηρίου και Μιχαήλ Καλού, μια από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές στη δεύτερη δημοτική κοινότητα, στη δυτική πλευρά της πόλης.

Ειδικότερα το έργο αφορά την ανάπλαση των πεζοδρομίων και των κοινόχρηστων χώρων αλλά και την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της συγκεκριμένης περιοχής περίπου 120 στρεμμάτων που βρίσκεται πάνω από τη Μοναστηρίου, όπως και του αστικού εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης που έχει σχεδιαστεί πρόκειται να αναπλαστούν τόσο τα πεζοδρόμια όσο και το οδόστρωμα στις οδούς Αφροδίτης, Βάκχου, Οδυσσέως, Προμηθέως, Ταντάλου, Φαρμάκη, Στεφανάκη, Κολωνιάρη, Αναγνωστοπούλου και Ντέκα. Εκτιμάται ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

 

Τριπλή αναβάθμιση

Στόχος των έργων που θα υλοποιηθούν είναι η λειτουργική, η αισθητική αλλά και η περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Μεταξύ άλλων πρόκειται να βελτιωθεί η προσβασιμότητα με παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν άνετη και ασφαλή κίνηση για όλους τους πεζούς, για τα εμποδιζόμενα και για τα άτομα με αναπηρίες.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, προβλέπονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, παρεμβάσεις για τη διευθέτηση της κίνησης και της στάθμευσης των οχημάτων αλλά και έργα για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού. Η αναβάθμιση του φωτισμού, πέρα από την ομορφότερη εικόνα που θα προσφέρει στην περιοχή, θα συμβάλει και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Εξάλλου, και το αστικό πράσινο αναβαθμίζεται αλλά και ενισχύεται, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία νέων δενδροστοιχιών στις οδούς Αφροδίτης, Βάκχου, Οδυσσέως και Προμηθέως αλλά και με τη διαμόρφωση πράσινης νησίδας στη συμβολή των οδών Προμηθέως, Κολωνιάρη και Στεφανάκη.

Μπαράζ διαγωνισμών

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου και κάθε 10 μέρες περίπου βγαίνει και ένας διαγωνισμός από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας της οποία την αρμοδιότητα έχει ο δήμαρχος για την εφαρμογή του τεχνικού προγράμματος του δήμου. Συγκεκριμένα, ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου κ. Δημήτρης Μήτρου, αναφέρει στον Τύπο Θεσσαλονίκης ότι:

- έχει βγει διακήρυξη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για μικροεπεμβάσεις στα πεζοδρόμια μετά από αιτήματα των δημοτικών κοινοτήτων ή των πολιτών ή σημεία που έχουν εντοπίσει οι επόπτες του δήμου

-βγήκε στον «αέρα» διαγωνισμός 620.000 ευρώ για ανακατασκευή του γηπέδου Ν. Ελβετίας

- τρέχει διαγωνισμός για τη διαμόρφωση είκοσι οικοπέδων του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΕΤΑΔ σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης ύψους 960.000 ευρώ

-το επόμενο διάστημα, μέσα στον Δεκέμβριο θα δημοπρατηθεί η διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου στο τμήμα από την οδό Μήλου μέχρι την Κατσιμίδη που ενδιάμεσα περιλαμβάνει και τη διασταύρωση της Βενιζέλου που κατεβαίνει από την Τριανδρία. Πρόκειται για εργολαβία ύψους 600.000 ευρώ.

-έγινε διαγωνισμός πρόσφατα για επισκευές και αντικατάσταση λαμπτήρων και ιστών στις δημοτικές κοινότητες. Η συμφωνία-πλαίσιο είναι ύψους 2 εκατ. ευρώ.

-μέσα στον Δεκέμβριο θα βγει με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ η ολοκληρωμένη ανάπλαση στην είσοδο του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου προϋπολογισμού 1.898.000 ευρώ

Όπως τονίζει ο κ. Μήτρου, όλα αυτά τα έργα έχουν σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, των υποδομών και του οδικού δικτύου που είναι σε άθλια κατάσταση και πρέπει να διορθωθεί.

 

Σε εξέλιξη και ασφαλτοστρώσεις – Ανακαίνιση ποδηλατόδρομου

Παράλληλα αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων. Ήδη το προηγούμενο διάστημα ασφαλτοστρώθηκαν μεγάλες οδοί, όπως η Αγίου Δημητρίου, η Λ. Νίκης, η Αγ. Πάντων, η Ανατ. Θράκης στην Τούμπα, η Ελ. Βενιζέλου στην Τριανδρία και τμήμα της Ελευθερίας.

Επίσης μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η «ανακαίνιση» του παλιού ποδηλατόδρομου που βρίσκεται στις οδούς Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Πολυτεχνείου και Αναγεννήσεως. Ειδικότερα ο παλιός ποδηλατόδρομος που είναι παλαιών προδιαγραφών θα αντικατασταθεί με νέο, που θα διαχωρίζει πλέον την κίνηση των ποδηλάτων από τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία με νησίδα ασφαλείας. Θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Αναμένονται οι τελικές κυκλοφοριακές εργοταξιακές ρυθμίσεις από την τροχαία προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ