Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Φοιτητές πιάνουν φτυάρια για να καλλιεργήσουν τον κήπο τους

Σε δράση που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνική μέριμνα φοιτητών του ΑΠΘ»

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά, αλλά αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, θα έχουν τη δυνατότητα φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η δράση «Φοιτητών - Κήποι» γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνική μέριμνα φοιτητών του ΑΠΘ» που υλοποιείται με ευθύνη του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαου Γ. Παπαϊωάννου, και του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριου Στ. Κωβαίου.

Ειδικότερα όπως δήλωσε ο τελευταίος στο «ΤyposThes»: «Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμά μας. Λίγο μετά την ανακοίνωση της δράσης είχαμε περισσότερες από 350 αιτήσεις φοιτητών από τα τμήματα του ΑΠΘ. Την Παρασκευή το μεσημέρι στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, έγινε ενημερωτική συνάντηση με τους πρώτους 100 φοιτητές οι οποίοι επιλέχθηκαν με κοινωνικά κριτήρια για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση θα μπορέσουν να πάρουν μέρος οι 50 και έπειτα ανά 6μηνο θα ικανοποιήσουμε και τα υπόλοιπα αιτήματα φοιτητών. Ευελπιστούμε πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια».

Όπως εξήγησε, οι πρώτοι 50 φοιτητές που θα βρεθούν το ερχόμενο Σάββατο στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής θα ξεκινήσουν να καλλιεργούν χειμερινά λαχανικά, ενώ όσοι επιλεγούν το εαρινό εξάμηνο θα καλλιεργήσουν καλοκαιρινά λαχανικά. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα τους παραχωρηθούν δωρεάν για ορισμένους μήνες μικροί κήποι.

Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί γύρω από τρεις άξονες:

α. Λαχανικά: από τον σπόρο στο βαζάκι. Βιολογική καλλιέργεια θερινών και χειμερινών λαχανικών χωρίς φυτοφάρμακα με χρήση ωφέλιμων εντόμων. Τα λαχανικά που δεν θα καταναλωθούν άμεσα, θα μεταποιηθούν χωρίς συντηρητικά.

β. Καλλιεργώ το φαρμακείο μου. Βιολογική καλλιέργεια βοτάνων για φαρμακευτική και καλλυντική χρήση. Ενημέρωση για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και εκπαίδευση για την παρασκευή προϊόντων προσωπικής φροντίδας (π.χ. σαπουνιού, κεραλοιφής, βαμμάτων κ.λπ.).

γ. Μικρολαχανικά. Βιολογική καλλιέργεια μικρολαχανικών για γρήγορη απόδοση και ενημέρωση για τη σπουδαία θρεπτική τους αξία. Προτάσεις για την αξιοποίησή  τους στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική τέχνη.

«Ουσιαστικά θα μάθουν πώς να καλλιεργούν λαχανικά στον κήπο που θα τους παραχωρηθεί, θα δουν πώς από έναν σπόρο θα βγει το φυτό, ενώ θα μάθουν και πληροφορίες για την συλλογή των προϊόντων, αλλά και τεχνικές μεταποίησης. Φυσικά εννοείται πως θα μπορούν να απολαύσουν οι ίδιοι την σοδειά τους. Παράλληλα θα μπορούν να καλλιεργήσουν τα δικά τους αρωματικά φυτά ή φαρμακευτικά φυτά. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικειωθούν με την πρωτοβάθμια καλλιέργεια της γης», σχολίασε ο κ. Κωβαίος.

Ο ίδιος εξήγησε πως επέλεξαν αυτή την δράση με στόχο να βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση των φοιτητών. «Το ΑΠΘ νοιάζεται για τους φοιτητές του όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Την περίοδο της καραντίνας υπήρξε έλλειψη της κοινωνικοποίησής τους. Σκεφτήκαμε λοιπόν πως μέσα από την καλλιέργεια της γης στο Αγρόκτημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου θα τους βοηθήσουμε και ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Μέσα από αυτή την δράση τα παιδιά θα έρθουν πιο κοντά το ένα στο άλλο, θα ανταλλάξουν απόψεις, θα συνυπάρξουν σε έναν ανοιχτό χώρο», συμπλήρωσε ο Αντιπρύτανης.

Τόνισε δε πως όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα με την συνεισφορά των τμημάτων του ΑΠΘ, την στήριξη του Πρύτανη κ. Παπαϊωάννου και των Πρυτανικών Αρχών, ενώ υπογράμμισε πως οι καθηγητές και το τεχνικό προσωπικό προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα απαιτούμενα υλικά παρέχονται από το πρόγραμμα.

Στο πλευρό των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων

Η δράση «Φοιτητών - Κήποι» είναι μία μόνο από όσες υλοποιεί το ΑΠΘ για τους φοιτητές του που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Όπως εξήγησε ο κ. Κωβαίος «με την βοήθεια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων προσπαθούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες ειδικά στις ομάδες αυτές. Συγκεκριμένα σε άτομα με κινητικά προβλήματα προβλέπεται μετακίνησή τους με συνοδό προς και από το ΑΠΘ, για τα άτομα με προβλήματα ακοής παρακολουθούν τα μαθήματα με διερμηνέα, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα έχουν στήριξη από τους δύο ψυχολόγους του Κέντρου Ψυχολογικής Στήριξης που διαθέτει το Πανεπιστήμιο. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στα παιδιά όχι μόνο στο κομμάτι της εκπαίδευσης, αλλά και από τη κοινωνική πλευρά». 

Την φωτογραφία παραχώρησε στο TyposThes ο κ. Κωβαίος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλλιάνος, σχεδόν όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα εναρμονίζονται με το σενάριο ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της...
Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες