Σύμφωνα με αυτό:
«Εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βρεθήκαμε στην παρούσα συγκυρία να επωμιζόμαστε το ιδιαίτερο βάρος της αντίδρασης στη συντονισμένη κυβερνητική επίθεση κατά των εργασιακών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.
Σε αυτή την κρίσιμη φάση του αγώνα, δηλώνουμε ότι:
• Είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι στο κοινό μας αίτημα να παραμείνει ανοιχτή η ΕΡΤ, ελεύθερη και ανεξάρτητη χωρίς χειραγώγηση, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.
• Απαιτούμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας
• Κάθε κυβερνητική απόπειρα συρρίκνωσης ή επαναπρόσληψης μέρους του υπάρχοντος προσωπικού σε όποιον άλλο κρατικό φορέα φαίνεται να σχεδιάζουν, μας βρίσκει ομόφωνα αντίθετους.
• Αρνούμαστε την πραξικοπηματική κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ πέρα από κάθε έννοια δημοκρατίας και συνταγματικής τάξης.
• Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα κάνουμε ξεκάθαρο: Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στην εργασιακή, ατομική και κοινωνική μας αξιοπρέπεια.
• Η δική μας νίκη πρέπει να είναι νίκη όλης της κοινωνίας απέναντι στη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική που βάζει «μαύρο» στη ζωή μας.
Αν όχι όλοι μαζί, ποιος; Αν όχι τώρα, πότε»;
Στον Άρειο Πάγο θα προσφύγουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ
Εν τω μεταξύ, όλες οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θεωρούν αποκρουστικό το «μαύρο» στις οθόνες και τη σιγή στα ραδιόφωνα και συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο βιώσιμο, ορθολογικό μοντέλο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αναγνωρίζοντας ότι η ΕΡΤ έπρεπε να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ3, Ελευθερία Φαραντάκη, περιέγραψε τις θέσεις των εργαζομένων για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και ανέγνωσε κείμενο με τις αποφάσεις και τις προθέσεις τους. Κυρίαρχα ζητήματα είναι η πρόθεση προσφυγής τους στον Άρειο Πάγο για την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και η κατάθεση μηνύσεων εναντίον όσων ευθύνονται για το γεγονός ότι συνεχίζουν να μην αναμεταδίδουν οι πομποί το σήμα και το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Στο θέμα τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων.
Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι «χρειάζεται συγύρισμα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και αναμόρφωση της λειτουργίας της, αλλά ο ρόλος της δεν αμφισβητείται. Αφού αναμορφωθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση θέλουμε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό. Πρέπει όλοι επίσης να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της ΕΡΤ3, που ήταν πρότυπο μέχρι σήμερα. Στο νέο σχήμα που θα προκύψει πρέπει να υπάρχει το ανεξάρτητο κανάλι, η ΕΡΤ3, που θα καλύπτει την περιφέρεια όλης της χώρας».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (απουσία του κ. Μάρκου Μπόλαρη), Γιώργος Πασχαλίδης, δήλωσε ότι «πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του ΣτΕ, να ανοίξει άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση».
Ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, υπογράμμισε ότι «η απόφαση του ΣτΕ συμφέρει τους πάντες εκτός των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Ήταν η βολική λύση για όλους τους άλλους…».
Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, επισήμανε πως «με το μαύρο της ΕΡΤ φτάσαμε στα όρια του πραξικοπήματος. Παρανομούν όσοι δεν ανοίγουν άμεσα τους πομπούς».
Ο επικεφαλής της παράταξης των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, είπε ότι «υπήρχε πρόβλημα και χρειαζόταν αναβάθμιση στην ΕΡΤ, αλλά όχι με αυτόν τον αυταρχικό τρόπο. Άμεση λειτουργία τώρα και να παρέμβει με απόφασή του και ψήφισμα το περιφερειακό συμβούλιο».
Ο επικεφαλής της παράταξης της ΔΗΜΑΡ, Αδάμ Δράγας, σημείωσε ότι «οι μονομερείς αποφάσεις δεν οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις. Δημόσια τηλεόραση κι όχι κρατική, ανοιχτή. Να γίνουν βελτιώσεις μόνο όμως μέσα από τη Βουλή».
Ο επικεφαλής της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Γιάννης Κούτρας, τόνισε ότι «έγινε ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος της Δημοκρατίας και των εργαζομένων από τον κ. Σαμαρά. Επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα στα ΜΜΕ. Η απόφαση του ΣτΕ δίνει τη δυνατότητα απεγκλωβισμού από το αδιέξοδο. Απολύστε τον Σαμαρά, όχι τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ».
Με… τάνγκο, απαντούν οι Θεσσαλονικείς στη βία στην Τουρκία
Με χορό, και δη τάνγκο, απαντούν οι Θεσσαλονικείς στο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία σε βάρος των διαδηλωτών του Πάρκου Γκεζί. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην πόλη μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με ακριβώς την ίδια μουσική σε ένδειξη συμπαράστασης στους Τούρκους διαδηλωτές, θα έχει και έναν ακόμη συμβολισμό. Οι Θεσσαλονικείς επέλεξαν να χορέψουν μπροστά από την ΕΤ3, προκειμένου να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους στην απόφαση να κλείσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση και τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Στην εκδήλωση στη συμπρωτεύουσα συμμετείχαν 100 χορευτές, ενώ η μουσική που χόρεψαν αποτελούνταν από τέσσερα κομμάτια, ένα τουρκικό, με τίτλο “Sevdim bin genc kadini” (Αγάπησα μια νέα γυναίκα), ένα ελληνικό, με τίτλο “Ας ερχόσουν για λίγο”, ένα αργεντίνικο, με τίτλο “Todos es amor” (Όλα είναι έρωτας) και ένα ιταλικό, με τίτλο “La liberdad” (Η ελευθερία).
Όλες οι εκδηλώσεις βιντεοσκοπήθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα φιλμ, το οποίο θα δημοσιευθεί στο διαδίκτυο.
Η ιδέα ξεκίνησε έπειτα από μια υπαίθρια βραδιά τάνγκο, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Γκεζί από τους Τούρκους διαδηλωτές, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Πριν από λίγες μέρες, ένα ζευγάρι Ιταλών χορευτών τάνγκο από τη Μεσσίνα, ο Αντόνιο Μιντίρι και η Λουίζα Σαμπατίνι, ήρθαν αρχικά σε επαφή με τους Αξελ Περουτζίνο από τη Νάπολη, την Έλενα Βαρόττο από τις Συρακούσες και τον Μπάρμπελ Ρούγκερ από τη Δανία για να διοργανώσουν μια παρόμοια βραδιά τάνγκο σε ένδειξη συμπαράστασης στους Τούρκους διαδηλωτές. “Έγραψα για την εκδήλωση σε διάφορους φίλους DJ, σε διοργανωτές βραδιών τάνγκο και σε χορευτές που μετέχουν σε μαραθώνιους τάνγκο, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και έλαβα ενθουσιώδη μηνύματα υποστήριξης. Ο ενθουσιασμός αυτός με εξέπληξε, γιατί είχαμε ξεκινήσει με μια απλή ιδέα, δική μου και της Λουίζα Σαμπατίνι” εξηγεί ο Αντόνιο Μιντίρι, ο οποίος στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με χορευτές τάνγκο από διάφορες ιταλικές πόλεις αλλά και από τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Γερμανία την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία προκειμένου να διοργανωθούν οι εκδηλώσεις.