Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανοίγουν τα σχολεία με τεστ στην είσοδο – Πότε μπαίνουν οι μαθητές σε καραντίνα

Από τις 7 η διανομή των self test από τους διευθυντές των σχολείων

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές από σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους και προβλήματα με την προμήθεια self test από τα φαρμακεία, με τα σχολεία να αναλαμβάνουν την διανομή τους.

Οι διευθυντές των σχολείων θα δίνουν από τις 7 το πρωί self test σε όσους μαθητές δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τις προηγούμενες ημέρες από τα φαρμακεία, προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια και με τους εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους που προβλέπει το αναθεωρημένο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Tα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου όσοι από τους 200.000 μαθητές κι εκπαιδευτικούς δεν πρόλαβαν να τα προμηθευτούν, θα παραλάβουν στην είσοδο των σχολείων και τα 5 self testς στις 7 το πρωί. 

Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη χώρα θα λάβουν ένα τεστ και στη συνέχεια εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα μπορέσουν να πάρουν τα υπόλοιπα από τα φαρμακεία. 

Σημειώνεται ωστόσο ότι δε θα μπορέσουν αυτοί που θα μοιράσουν τα τεστ στα σχολεία να εξακριβώσουν τον ΑΜΚΑ των δικαιούχων. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι χθες το απόγευμα είχε ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων και με επιπλέον αριθμό self test και υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ.

Τα τεστ θα γίνονται από τους γονείς και αν το παιδί βγει αρνητικό ο μαθητής θα μπαίνει στο σχολείο.

Αν ο γονέας επιστρέψει στο σπίτι του, θα το δηλώσει ο ίδιος στην πλατφόρμα, αλλιώς αν γίνει έξω από το σχολείο, θα δηλώσει το αποτέλεσμα ο Διευθυντής του σχολείου, είπε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος εκτίμησε ότι μικρός αριθμός μαθητών δεν έχει πάρει σελφ τεστ.

Οι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού ράπιντ τεστ ή σελφ μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, ενώ οι δηλώσεις σελφ τεστ μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

«Υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. τεστ στις σχολικές μονάδες της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, οι δήμοι προχωρούν σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά.

Οι τρεις βασικές αλλαγές με την επαναλειτουργία των σχολείων είναι οι εξής:

  • Ένα επιπλέον self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Δωρεάν εβδομαδιαία self test από εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη προβλέπονται αυξημένοι δωρεάν έλεγχοι σε όλο το τμήμα για πέντε ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid test και τρία self test.
Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self test την εβδομάδα.

Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα για θετικό μαθητή;

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον.
Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο υποχωρούν και με αρνητικό self test.
Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ η απομόνωση θα παρατείνεται.

Γιατί ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτούργησαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, αφού δεν παρατηρήθηκε μεγάλη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίζονταν κρούσματα COVID-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίζονταν ημερησίως συνολικά 1,2 κρούσματα κατά μέσο όρο. Άρα, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, η ύπαρξη ενός κρούσματος σε ένα τμήμα δεν συνδεόταν με την ύπαρξη ούτε καν δεύτερου κρούσματος την ίδια μέρα.

Έτσι, σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, οι εντατικοί έλεγχοι που έχουν προβλεφθεί από τους επιδημιολόγους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ακριβώς όπως έγινε κατά τους πρώτους μήνες της φετινής σχολικής χρονιάς.

Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως:

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
  • Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

Τζανάκης: 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά - Δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας χθες σε εκπομπή του OPEN τόνισε πως «αυξήθηκε η συμμετοχή των κρουσμάτων των παιδιών με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη. Και από Οκτώβρη που άρχισαν οι εκδρομές αυξήθηκε το ποσοστό».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά και πάμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Κάποια, τα περισσότερα δεν μεταδίδουν. Μόνο αυτά που νόσησαν το τελευταίο 7ήμερο”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Η διασπορά είναι πάρα πολύ μεγάλη για αυτό δεν θα έπρεπε να ανοίξουν αύριο!» είπε.

«Είναι πολύ καθοριστική αυτή η εβδομάδα. Θα δούμε αν θα έχουμε πρόωρη εκτόνωση του πανδημικού κύματος. Κάτι που θεωρώ δύσκολο», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

«Πιστεύω 23 Ιανουαρίου θα φτάσουμε πάνω από 50.000 κρούσματα και μετά έρχεται εκτόνωση. Αν και ακόμα δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών και του ανοίγματος των σχολείων», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Θα δούμε αυτή την εβδομάδα τι θα γίνει στα σχολεία», σχολίασε. Κατέληξε λέγοντας πως «δεν μου αρέσει η επικοινωνιακή πολιτική κάποιων ότι η Omicron είναι ήπια». 

Tην εκτίμηση ότι θα καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά αυτή την εβδομάδα εξέφρασε από τη μεριά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι λόγω της μεταδοτικότητας και της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κλείσουν πολλά τμήματα σχολείων. 

«Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, τα οποία στην πλειοψηφία τους έμειναν χωρίς τεστ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ήταν κάτι που είχαμε δει και τον Σεπτέμβριο και δε θα πρέπει να μας ανησυχήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείσα αν ενέχει ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων επισήμανε ότι είναι πιο ασφαλές να ανοίξουν, καθώς οι μαθητές θα προσέρχονται με συχνά τεστ και θα περιοριστεί και η κινητικότητα. «Τα σχολεία τα κλείναμε το 2020 και την Άνοιξη του 2021 όταν θέλαμε να περιορίσουμε την κινητικότητα των γονιών και τη διασπορά στην κοινότητα. Τώρα έχουμε όλοι στο ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον κρούσματα και άρα δε θα ωφελήσει να κρατήσουμε τα παιδιά στο σπίτι. Η διασπορά θα συνεχίσει έτσι κι αλλιώς, ενώ αντίθετα με όπλο το testing μέσα στο σχολείο και το συμμάζεμα της κοινωνίας με τα ανοιχτά σχολεία, θα είναι προς όφελος της διασποράς στην κοινότητα», επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου. 

Όπως εξήγησε η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήπια συμπτωματική ή ασυμπτωματική σε όλους κι όχι μόνο στα παιδιά κι επομένως τα σελφ τεστ είναι ένα όπλο να διαγνωστούν πρώιμα τα ασυμπτωματικά παιδιά. Σημείωσε δε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα μετακινήθηκαν τα νέα κρούσματα από την ηλικία των 18-34 ετών στους μεγαλύτερους, πράγμα που είναι κάπως ανησυχητικό. «Έχουμε βέβαια πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, οπότε πιστεύουμε ότι θα περάσουν την Όμικρον πολύ ήπια οι ενήλικες«, υπογράμμισε.

Σχετικά με το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία, η καθηγήτρια ανέφερε ότι ήταν κάτι που είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στην Επιτροπή , όμως οι επιστήμονες δε ήθελαν να βάλουν ένα όριο, αλλά επικεντρώνονταν στο εκτενές testing με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση. «Εμάς δε μας ενδιαφέρει το 50%+1. Με τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, δε θα μου δημιουργήσει έκπληξη αν δω τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες να έχουμε αυξημένο αριθμό τάξεων που είναι κλειστά. Περιμένουμε να το δούμε», τόνισε. 

Απαντώντας στην ερώτηση αν η μετάλλαξη Όμικρον σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να δώσουμε ένα τέτοιο μήνυμα. «Όσο παραμένει μεγάλο το ποσοστό των ανεμβολίαστων παγκοσμίως και στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει ο φόβος να εμφανιστεί μια καινούρια μετάλλαξη, η οποία θα αλλάξει πάλι τα δεδομένα. Οι ιολόγοι μας έχουν μάθει ότι κάθε επόμενη παραλλαγή θα έχει ηπιότερη νόσο και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά έχουμε μάθει να μην προβλέπουμε πολλά με την πανδημία», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο