Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κύμα αισιοδοξίας για τον τουρισμό κρουαζιέρας – Στο λιμάνι το «Celestyal Crystal»

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε λιμάνι κίνησης κρουαζιέρας», τονίστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης

Του Μιχαήλ Λιάπη

Αισιόδοξοι για το μέλλον του τουρισμού κρουαζιέρας εμφανίστηκαν προ ολίγου αρμόδιοι φορείς που συμμετείχαν σε εκδήλωση στο πλαίσιο άφιξης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης του κρουαζιερόπλοιου «Celestyal Crystal».

Ο διευθυντής Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises, Καπετάν Γιώργης Κουμπενάς,  σημείωσε ότι «το 2019 ταξίδευαν 120.000 επιβάτες από 140 διαφορετικές χώρες. Και το οικονομικό αποτύπωμα στην Ελληνική οικονομία ήταν 133 εκατ. ευρώ». Πρόσθεσε πως η διοίκηση της  Celestyal Cruises «εχει αποφασίσει ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό προορισμό, αλλά και σε λιμάνι κίνησης κρουαζιέρας  προσελκύοντας επιβατικό κοινό από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από τις Βαλκανικές χώρες».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης σε μήνυμά του τόνισε ότι «φέτος οι επισκέπτες σε εβδομαδιαία βάση θα έχουν τη δυνατότητα με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη να προσεγγίσουν το Κουσάντασι, τη Ρόδο, το Ηράκλειο , τη Σαντορίνη, τη Μήλο και το λιμάνι Πειραιά. Οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε όλη τη χώρα υπερβαίνουν τις 700, εκ των οποίων οι 570 αφορούν home port και οι υπόλοιπες είναι transit». Ο ίδιος ανέφερε ότι φιλοδοξία είναι «να περάσουμε τα νούμερα του 2019 και να είναι ανάλογες και οι πληρότητες» στο κομμάτι της κρουαζιέρας.

«Θα σημειώσουμε ρεκόρ αφίξεων και στον τομέα του τουρισμού», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο ΥΜΑΘ κ. Σταύρος Καλαφάτης, προσθέτοντας πως «συνολικά για το 22 έχει επιβεβαιωθεί η άφιξη 62 κρουαζιερόπλοιων από 12 διαφορετικές εταιρείες, με 17 να έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Το λιμάνι της πολης μας αναδεικνύεται ως διεθνές λιμάνι».

«Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία είναι από τους καλύτερους προορισμούς της Μεσογείου για κρουαζιερόπλοια για την εγγύτητα που έχει το λιμάνι μας με νησιά του Αιγαίου και από το γεγονός ότι σε 60 επτά από το λιμάνι μπορεί κανείς να επισκεφθεί όποιο σημείο ενδιαφέροντος πχ για πολιτιστικό τουρισμό σε Βεργίνα, Πέλλα ή για τουρισμό ευεξίας ή για γαστρονομικό τουρισμό ή και για εξορμήσεις στη φύση», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε δικό του μήνυμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι η άνοδος της κρουαζιέρας είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας την κρίσιμο κόμβο για επιτυχή επανέναρξη κρουαζιέρας σε Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειο.

«Φτιάξαμε μια ισχυρή ομάδα με πυρήνα τον ΟΛΘ. Βλέπουμε πως έχουμε πετύχει με τεχνογνωσία που έφερε στο λιμάνι πολύ καλά αποτελέσματα», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος. 

 

krouazeroploio4.jpg
kroyazieroploio2.jpg
krouazieroploio5.jpg
krouazieroploio8.jpg
krouazieroploio7.jpg

Για το «Celestyal Crystal»

Να σημειώσουμε ότι το το κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Crystal» κατέπλευσε σήμερα στις 10 το πρωί στο λιμάνι τις Θεσσαλονίκης με 580 επιβάτες, κυρίως Αμερικάνους, αλλά και Βαλκάνιους, προερχόμενο από τον Πειραιά και θα σαλπάρει στις 7 το απόγευμα για το Κουσάντασι της Τουρκίας.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που «δένει» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, από το οποίο σήμερα θα αποβιβαστούν 138 επιβάτες και θα επιβιβαστούν άλλοι 22.

Κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη, οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου θα περιηγηθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο τετράωρο city tour που έχει διοργανωθεί, με επισκέψεις σε αξιοθέατα όπως ο Λευκός Πύργος, ο Άγιος Δημήτριος και τα Κάστρα, ενώ άλλοι θα επισκεφτούν την Βεργίνα Ημαθίας.

Η επταήμερη κρουαζιέρα, που φέρει την επωνυμία «Ειδυλλιακό Αιγαίο», θα συνεχίσει το ταξίδι της για το Κουσάντασι στα παράλια της Μικράς Ασίας και επόμενοι σταθμοί θα είναι η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Μήλος. Τελικός προορισμός θα είναι και πάλι το λιμάνι του Πειραιά.

Σημειώνεται ότι για το 2022 έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 61 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, από 17 πέρυσι, και φέτος η άφιξή τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ το τελευταίο θα «δέσει» στις 22/12.

Από το 2021, μετά από 15 χρόνια, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έχοντας εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την υγεία και την ασφάλεια και έχοντας ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις συστάσεις των εθνικών και περιφερειακών αρχών υγείας και πολιτικής προστασίας, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των λιμένων home port. Με άλλα λόγια, χαρακτηρίστηκε ως λιμάνι έναρξης και τερματισμού κρουαζιέρας, με δυνατότητα επιβίβασης ή/και αποβίβασης επιβατών.

Έτσι, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί λιμάνι επιβίβασης ή/και αποβίβασης επιβατών επί κρουαζιερόπλοιων, όχι μόνο για τους ντόπιους επιβάτες, αλλά και για εκείνους που προέρχονται από το εξωτερικό, τόσο από τις κοντινές γειτονικές χώρες, όσο και από κάθε χώρα που διαθέτει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, και οι οποίοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν το νέο αεροδρόμιο και τις ξενοδοχειακές υποδομές της πόλης.

Ξεναγηθείτε στο κρουαζιερόπλοιο με το φακό του TyposThes. 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη αγέλη σκύλων σε περιοχή – «Παίρνουμε ταξί για 200 μέτρα», λένε οι κάτοικοι

Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησαν και σκότωσαν άνδρα μέσα στο σπίτι του

Μητσοτάκης: Εκλογές σε 12 μήνες, εθνικός στόχος η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορεία ειρήνης σήμερα από την ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) οργανώνει και φέτος την καθιερωμένη Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης σεόλη τη...
Πορεία ειρήνης σήμερα από την ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη
perifereiakos-flyover
Οδηγός - FlyOver: Ποιες ώρες φρακάρουν τα ΙΧ στον περιφερειακό στη Θεσσαλονίκη
Τι είπε για την κίνηση στο περιφερειακό και το Flyover ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας
Οδηγός - FlyOver: Ποιες ώρες φρακάρουν τα ΙΧ στον περιφερειακό στη Θεσσαλονίκη