Ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας είναι ο στόχος δράσης που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 13-15 Μαϊου, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τουρνουά μπάσκετ 3x3, το οποίο διοργανώνουν η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος , υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Ταυτόχρονα, στον ίδιο χρόνο και χώρο, θα πραγματοποιηθεί και η έναρξη του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 3 times 3 της ΕΟΚ. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη του προ μηνών δολοφονημένου φιλάθλου του Αρη, Αλκη Καμπανού.
Η επίσημη παρουσίαση της δράσης έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία στην οποία είχαν οι Θόδωρος Τσαϊρίδης, (πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης), Γιώργος Τζατζάκης (πρόεδρος Αθλητικής Ενωσης Αστυνομικών Ελλάδας), Σταύρος Καλαφάτης (υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας -Θράκης), Νίκος Ζεϊμπέκης (αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νεολαίας, Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και ταμίας ΕΟΚ), Μαρία Σαμολαδά (πρέσβειρα του καινοτόμου προγράμματος Live Without Bullying) και ο πατέρας του αδικοχαμένου Αλκη, Αριστείδης Καμπανός.
Στις 13/5, στα γήπεδα που θα στηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, θα παίξουν μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις 14/5 θα γίνει η έναρξη του τουρνουά, στο οποίο θα συμμετέχουν 32 ομάδες, 30 ανδρών και 2 γυναικών, μέλη της οποίας θα είναι αστυνομικοί και πολίτες, αλλά και του πρωταθλήματος της ΕΟΚ. Το βράδυ της Κυριακής (15/5) θα διεξαχθούν οι τελικοί των δύο διοργανώσεων.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν μετάλλια, τα οποία στη μία τους όψη θα απεικονίζουν το πρόσωπο του Αλκη Καμπανού και στη άλλη θα έχουν σύμβολα των διοργανωτών της δράσης.
«Η ιδέα μας αγκαλιάστηκε από την αρχή. Σκοπός είναι, από την καρδιά της Θεσσαλονίκης, να στείλουμε ηχηρό μήνυμα κατά της βίας. Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει και όχι να σκοτώνει. Δε θα πρέπει να ξεχαστεί γρήγορα ο χαμός του Αλκη και οι τραγικές συνέπειες του οπαδισμού. Η εκδήλωσή μας είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, ώστε το χαμογελαστό και φωτεινό πρόσωπο του Αλκη να βρίσκεται για ένα σαββατοκύριακο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σαν αντίβαρο στις σκοτεινές πτυχές του οπαδισμού που εδώ και χρόνια έχει κυριεύσει την πόλη μας.
Θέλουμε να έρθουν όλοι το σαββατοκύριακο στους αγώνες και να φοράει ο καθένας τη φανέλα της ομάδας που υποστηρίζει. Πρέπει ο καθένας μας να βάλει το λιθαράκι του, ώστε να μη χάνονται ζωές για συλλογικές προτιμήσεις», ανέφερε, συντονίζοντας την παρουσίαση της δράσης, ο Θόδωρος Τσαϊρίδης.
Με συναισθηματική φόρτιση μίλησαν οι Αριστείδης Καμπανός, Σταύρος Καλαφάτης, λέγοντας:
Αριστείδης Καμπανός: «Είναι τιμή να βρίσκομαι σε αυτό το πάνελ. Ο Αλκης έπεσε θύμα του οπαδισμού στο χώρο του αθλητισμού. Επεσε θύμα μιας τυφλής βίας, χωρίς ακόμη να μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν κάποιοι άνθρωποι να κρύβουν μέσα τους τόσο πολύ μίσος για έναν συνάνθρωπό τους, επειδή αυτός έχει μια διαφορετική αθλητική άποψη. Είναι αναμφίβολο πως η οπαδική και ενδοοικογενειακή βία είναι μορφές βίας που ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό την ελληνική κοινωνία, έχει πάρει μορφή μάστιγας. Η ευθύνη για όλη αυτήν την κατάσταση γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί αλλού. Νομίζω, όμως, πως φταίμε όλοι εμείς οι πολίτες γι’ αυτήν. Η ηθική πυξίδα μας έχει χαλάσει, έχουμε πάρει λάθος δρόμο. Εχουμε μπερδέψει στην Ελλάδα την έννοια της μόρφωσης και της παιδείας. Βγάζουμε ανθρώπους 100% μορφωμένους, αλλά στην παιδεία τους παίρνουμε βαθμό κάτω από τη βάση. Οι γονείς στηρίζονται στο σχολείο για να μορφώσει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά τους, αλλά οι ίδιοι δε συμμετέχουν σε αυτό. Το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, η οικογένεια, για μένα ψυχορραγεί. Η παιδεία που μάθαμε από τους αρχαίους προγόνους μας τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, το Αριστοτέλη και από πιο σύγχρονους σοφούς, τον Καφάβη, τον Ελύτη, έχει σταματήσει. Εχουν κλείσει τα φώτα. Θέλω να κάνετε ησυχία, γιατί η ελληνική οικογένεια κοιμάται και τα παιδιά θα μεγαλώνουν μόνα τους. Πως συνδέονται όλα αυτά με τον Αλκη; Τα 12 άτομα που διέπραξαν ή συμμετείχαν στο φόνο του, σίγουρα παλιότερα θα είχαν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, ελάσσονος σημασίας ίσως, αλλά παραβατική συμπεριφορά. Πού ήταν τότε οι γονείς τους να τα αγκαλιάσουν, να τους δώσουν συμβουλές, να τα βάλουν στο σωστό δρόμο; Τώρα μόνο, για να δείξουν την αγάπη τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ψελίζουν συγγνώμη ή ότι τα παιδιά τους ήταν αθώα.
Καταφέραμε να φτιάξουμε μια Ελλάδα και να σβήσουμε τα φώτα του πολιτισμού. Δεν είναι μόνο ο Αλκης, είναι και πολλές άλλες γυναίκες, ανυποψίαστες πολίτες, που έχασαν τη ζωής τους τελευταία απο άνδρες συντρόφους τους. Παιδιά και οικογένειες γίνονται θύματα υπανθρώπων. Ανθρωπος που σκοτώνει συνάνθρωπο, για ανούσιο λόγο. Ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας, είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Οι άνθρωποι που κυριαρχούνται από τα πάθη τους, είναι δούλοι, δεν είναι ελεύθεροι άνθρωποι. Εχθρός της κοινωνίας, είναι η κακή συμμετοχή μας στην κοινωνία. Ελληνες ξυπνήστε, μην ονειρεύεστε. Οραματιστείτε μια νέα Ελλαδα ηθικων αξιών, έτσι όπως μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας. Οι πολίτες πρέπει να φτάξουμε καινούργια φώτα πολιτισμού.
Τον τελευταίο καιρό δεν έχω την ψυχική διάθεση να παρακολουθήσω ζωντανά αγώνες επιπέδου σαν τον αγώνα στην Τούμπα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αρη (σ.σ. για τα πλέι οφ της Super League), είναι ακόμη νωπή η μνήμη της θυσίας του Αλκη. Είναι νωρίς να αλλάξουν και οι νοοτροπίες, δεν τρέφω αυταπάτες πως μπορούν άμεσα φίλαθλοι και των δύο ομάδων να παρακολουθήσουν μαζί, μονιασμένοι, τέτοιους αγώνες. Υπάρχουν κάποιοι θερμοκέφαλοι που θα συνεχίσουν να κάνουν ασχήμιες, ακόμη και η λεκτική βία είναι ζήτημα. Θα είχε ενδιαφέρον σε έναν αγώνα ανάμεσα στις δυο ομάδες οι παίκτες του Αρη να φοράνε ασπρόμαυρες φανέλες και αυτοί του ΠΑΟΚ κιτρινόμαυρες. Ποια θα ήταν η αντίδραση των φιλάθλων τότε, άραγε; Πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο τρελά για να ταρακουνηθεί το σύστημα. Σε έναν αγώνα κάποιος κερδίζει, κάποιος χάνει, κάποιος χαίρεται, κάποιος στεναχωριέται, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει σκοτωμός».
Σταύρος Καλαφάτης: «Χαιρετίζω και εξάρω τη στάση της οικογένειας του Αλκη, η οποία αντιμετώπισε ό,τι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια με θαυμαστή αξιοπρέπεια και απαράμιλλο θάρρος. Νιώθω ότι ο κ. Αριστείδης και η σύζυγός του λειτουργούν ως γονείς όλων των παιδιών του κόσμου. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο Αλκης δεν είναι ανάμεσά μας, αλλά είναι μαζί μας και μας δείχνει έναν δρόμο, τον οποίο οφείλουμε όλοι να τον ακολουθήσουμε.
Οφείλουμε να αγκαλιάσουμε το τουρνουά. Οφείλουμε στον Αλκη , αλλά και σε όλα τα θύματα οπαδικής βίας, να διατηρούμε με δράσεις άσβεστη μνήμη τους. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, γι’ αυτό και επιχειρείται, πλέον, μια ολιστική προσέγγιση αυτού του σύνθετου κοινωνικού- και όχι μόνο αθλητικού- ζητήματος. Τρία διαφορετικά υπουργεία με παρεμβάσεις συμβάλουν σε διαφορετικά επίπεδα, νομοθετικό, λειτουργικό, ελεγκτικό. Αυξήθηκαν οι ποινές για αδικήματα εντός και εκτός αθλητικών χώρων, προσπαθούμε να ξεσκεπάσουμε τους κουκουλοφόρους των γηπέδων, δεν υπάρχει αναστολή για τη λειτουργία συνδέσμων χωρίς άδεια, εκδικάζονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις οπαδικής βίας, έχει αυστηροποιηθεί ο ποινικός κώδικας. Η ελληνική αστυνομία συνεχίζει ελέγχους, αναβαθίζει την εποπτία των μέτρων αντιμετώπισης βίας.
Στόχος μας είναι να μπει ένας τέλος, να προστατέψουμε τον αθλητισμό, τα παιδιά μας από τη βία. Δεν πρέπει η θυσία του Αλκη να πάει χαμένη. Είμαστε εδώ, οφείλουμε να είμαστε εδώ. Ολα τα άλλα δεν έχουμε σημασία. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι το ύψιστο αγαθό. Ο αγώνας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας πρέπει να είναι αδιάλληπτος. Πάμε να ξεριζώσουμε στρεβλές αντιλήψεις. Πρέπει να είμαι όλοι ενωμένοι, να μην δειλιάζουμε στις όποιες αντιστάσεις υπάρχουν και ο καθένας από τη δική του πλευρά να βοηθά στην πάταξη της βίας».
Έρχεται ο προσωπικός γιατρός - Αμοιβές μέχρι και 60.000 ευρώ το χρόνο
«Δεν είχε κανένα θέμα» λέει η μάνα του 7χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη
Υπερτυχερός κέρδισε 6,3 εκατ. ευρώ στο ΤΖΟΚΕΡ με δελτίο των 3 ευρώ!