Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το σχέδιο για 200 νέες κλίνες στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος»

Θα γίνουν έργα για ανακαίνιση όλου του νοσοκομείου – Προμελέτη για δημιουργία νέας πτέρυγας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ |ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έως το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου εκτιμάται ότι θα βγει η προκήρυξη για το έργο ανακαίνισης όλου του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», που αυτήν την στιγμή είναι το μοναδικό που εξυπηρετεί την ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει ήδη προμελέτη και αίτημα προς την πολιτική ηγεσία για τη δημιουργία νέας πτέρυγας, με 202 κλίνες, η οποία θα διαθέτει όλες τις χειρουργικές ειδικότητες.

Σε κομβικό σημείο, κοντά στον περιφερειακό και το αεροδρόμιο, το Γ.Ν.Θ. «Άγιος Παύλος» μετά το κλείσιμο του «Παναγία» είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που εξυπηρετεί το ανατολικό τμήμα της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει τους Δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμής και Θερμαϊκού, μια περιοχή στην οποία υπήρξε ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Είναι εξάλλου το πρώτο νοσοκομείο που συναντά κανείς από τη Χαλκιδική.

Η διοίκηση του ΓΝΘ «Άγιος Παύλος» πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη παρουσίαση με θέμα «Το παρελθόν, το παρόν και ο σχεδιασμός του μέλλοντος του Γ.Ν.Θ. «Άγιος Παύλος» σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας έγινε μια ανασκόπηση των όσων έγιναν κατά την τελευταία τριετία και παρουσιάστηκε το όραμα για την αναβάθμιση του νοσοκομείου.

Ο κ. Οδυσσέας Κάτσακας, Διοικητής του νοσοκομείου, μιλώντας στο «ΤyposThes», είπε ότι στόχος είναι ο «Άγιος Παύλος» να αποτελέσει έναν  «πυλώνα» εφημέρευσης για την ανατολική Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο για τη νέα πτέρυγα

Σχετικά με την νέα πτέρυγα, η  προμελέτη που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια, στο αρμόδιο υπουργείο και στην υγειονομική Περιφέρεια προβλέπει τη δημιουργία 202 νέων κλινών. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν 100 δίκλινα δωμάτια με τουαλέτα εντός. Επίσης 10 αίθουσες χειρουργείου και 12 κλίνες Εντατικής, εξωτερικά ιατρεία, εργαστήρια καθώς και υπόγειο παρκινγκ 150 θέσεων.  «Θέλουμε η νέα πτέρυγα να έχει όλες τις χειρουργικές ειδικότητες», επισημαίνει ο κ. Κάτσακας. Η παλιά, ανακαινισμένη πτέρυγα θα έχει  το Παθολογικό κομμάτι (παθολογική, νευρολογική, πνευμονολογική, νεφρολογική και ρευματολογική κλινική κλπ). Συνολικά το νοσοκομείο θα διαθέτει 360 σύγχρονες κλίνες μετά τα έργα.

Σήμερα το «Άγιος Παύλος» διαθέτει 280 ανεπτυγμένες κλίνες ενώ με βάση τον Οργανισμό η συνολική δύναμη του ορίζεται σε τετρακόσιες (400) οργανικές κλίνες. Μετά την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης και της δημιουργίας της νέας πτέρυγας οι κλίνες θα μειωθούν και αυτό θα συμβεί γιατί θα δημιουργηθούν τουαλέτες στα δωμάτια, καθώς όπως αναφέρει ο Διοικητής, είναι απαράδεκτο σε έναν όροφο να υπάρχουν μόνο 1-2 τουαλέτες για τον ασθενή.

Για την εξεύρεση χρηματοδότησης για τη δημιουργία της νέας πτέρυγας απαιτείται πολιτική βούληση, σύμφωνα με τον διοικητή, καθώς το κόστος δεν είναι δυσθεώρητο, ενώ το έργο θα μπορούσε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ή στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ανακαίνιση στις υπάρχουσες υποδομές

Παράλληλα, αυτήν την στιγμή έχουν εγκριθεί κονδύλια για την ανακαίνιση του υπάρχοντος νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον κ. Κάτσακα κατατέθηκε κονδύλι ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για να γίνει η ανακαίνιση όλου του νοσοκομείου και αναμένονται επιπλέον  3,5 εκατ. για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, ώστε από την κατηγορία «Ε» να πάει στην κατηγορία «Β». Εκτιμάται ότι η σχετική προκήρυξη θα βγει έως το τέλος του Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από την ημέρα που θα αναλάβει ο πλειοδότης ορίζεται στους  12 μήνες. Η αρχή θα γίνει από τα μαγειρεία τα οποία θα μετατραπούν σε γραφεία διοικητικών υπαλλήλων, γιατί αυτήν την στιγμή τα γραφεία στεγάζονται σε ISOBOX (σ.σ. μεταλλικούς προκάτ οικίσκους) και κατόπιν θα συνεχιστεί τμηματικά, θα κλείνει μια Κλινική για εργασίες δηλαδή δεν θα εφημερεύει. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε όλο το νοσοκομείο», όπως λέει ο Διοικητής.

Παράλληλα, αυτήν την στιγμή με πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται ανακαίνιση της καρδιολογικής κλινικής με αναγκαίες παρεμβάσεις σε κλιματισμό, νέα γεννήτρια  κλπ. ενώ αξιοποιήθηκαν κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 2,35 εκατ. από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας αλλά και ίδιοι πόροι για να αγοραστούν  το προηγούμενο διάστημα τα πιο σύγχρονα μηχανήματα (Υπερήχους 3D, καινούργιο αξονικό, καινούργια ακτινολογικά μηχανήματα, εγκεφαλογράφο, μηχανήματα για αιμοκάθαρση, αναισθησιολογικά μηχανήματα, κλίνες για την εντατική κ.ά.).

Αναγκαίες οι προσλήψεις για την κάλυψη αναγκών

Πέρα από την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών κρίνεται παράλληλα αναγκαία και η πρόσληψη προσωπικού καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Όπως αναφέρει ο κ. Κάτσακας αυτήν την στιγμή υπάρχουν ανάγκες στις ειδικότητες των ακτινολόγων, παθολογοανατόμων (ο τελευταίος βγήκε σε σύνταξη και υπάρχει ένας από μετακίνηση από το Θεαγένειο), υπάρχει ακόμη ανάγκη για χειρουργό, ουρολόγο κλπ. Αναισθησιολόγοι υπάρχουν τέσσερις και ένας με «μπλοκάκι», επομένως χρειάζονται και άλλοι για να μπορούν να ανοίγουν και οι 4 αίθουσες χειρουργείων, σημείωσε ο διοικητής.

Εκτός από γιατρούς υπάρχουν ανάγκες και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Την τελευταία τριετία έχουν γίνει προσλήψεις 20 γιατρών μέσω προκήρυξης όπως και κάποιων επικουρικών, ωστόσο υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω προσωπικό, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται και λόγω συνταξιοδοτήσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ