Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε 4 μήνες η οριστική μελέτη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Τι είπε σήμερα για το θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας

Πολύ σύντομα -μέσα στον Φεβρουάριο- αναμένεται η προέγκριση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, έργο το οποίο προχωρά με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης, που παραχώρησε πάνω από 10 στρέμματα για την ανάπτυξη του Μουσείου, επιλύοντας σημαντικά θέματα χωροταξικά, στάθμευσης κ.ά., όπως γνωστοποίησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

"Λύσαμε θέματα χωροταξικά, στάθμευσης, ανταλλάξαμε εκτάσεις και παραχωρήσαμε περισσότερα από 10 στρέμματα για να προχωρήσει. Έτσι σήμερα μετά από πολύ προσπάθεια πολλών παραγόντων και επιμονή μπορώ να σας ανακοινώσω με μεγάλη χαρά ότι πολύ σύντομα, μέσα στον Φεβρουάριο, αναμένεται η προέγκριση για το μουσείο Ολοκαυτώματος. Υπάρχει προμελέτη και σε τέσσερις μήνες περίπου από σήμερα θα έχουμε στα χέρια μας την οριστική μελέτη και την έκδοση της οικοδομικής άδειας έτσι ώστε μέσα σε αυτή την χρόνια να προχωρήσουμε στην έναρξη της υλοποίησης αυτού του τόσο σημαντικού σχεδίου για την πόλης μας", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας μίλησε τον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων πλησίον του Μουσείου, το οποίο θα περιλαμβάνει τη διαδρομή που ακολουθεί η Πορεία Μνήμης, «μια πορεία με δείκτες μνήμης και με ορόσημα της ιστορίας των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για την πλατεία Ελευθερίας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέλαβε τη δέσμευση για δημιουργία πάρκου μνήμης και αναψυχής με αυτονόητη την κεντρική θέση του Μνημείου Ολοκαυτώματος.

"Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να ολοκληρώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης. Είναι χρέος στο οποίο ανταποκρινόμαστε με σεβασμό στο χθες και συναίσθηση ευθύνης για το αύριο", είπε εξάλλου, μεταξύ άλλων στη δήλωσή του στα ΜΜΕ σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ στον χαιρετισμό του τόνισε για το θέμα: .

Μέρος του κοινού χρέους είναι και η απόφασή μας - για την οποία δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να ολοκληρώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Στην πόλη που υπήρξε από αιώνων εμβληματικό κέντρο της μεγαλύτερης Εβραϊκής Κοινότητας της Διασποράς και του Σεφαραδίτικου Εβραϊσμού. Να δημιουργήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα και εμβληματικότερα Μουσεία Ολοκαυτώματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημείο ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς. Κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης κατά του αντισημιτισμού. Παγκόσμιο κέντρο συμβολής της Θεσσαλονίκης στη μνήμη του Ολοκαυτώματος και στην ιστορία των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας". 

Πότε αναμένεται να είναι έτοιμο

Στις αρχές του 2026 αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, με προοπτική να υποδέχεται κάθε χρόνο πάνω από 500.000 επισκέπτες, όπως γνωστοποίησε εξάλλου ο project manager του έργου, Δημήτρης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Money Show 2023.Η έναρξη της κατασκευής του έργου προγραμματίζεται το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, με στόχο την ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος του 2025.

Όπως εξήγησε ο κ.Σαμαράς, στόχος όλων των εμπλεκόμενων είναι η προέγκριση της οικοδομικής άδειας, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα για το έργο, να έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, με προοπτική η οριστική μελέτη να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο και ακολούθως να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική οικοδομική άδεια και την ανάδειξη του γενικού εργολάβου.  

Κατά τον κ.Σαμαρά, το Μουσείο, που θα ανεγερθεί σε έκταση 3.166 τετραγωνικών μέτρων και θα έχει έξι επίπεδα, δεν θα αποτελεί απλά έναν φάρο πολιτισμού «ενάντια στον παραλογισμό», αλλά θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή της Δυτικής Εισόδου και θα τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Ο κ.Σαμαράς υπενθύμισε, τέλος, ότι το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, με ίσο ποσό από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με 8-10 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο CEO της Pfizer, 'Αλμπερτ Μπουρλά, θα διαθέσει 1 εκατ. ευρώ από το βραβείο «Genesis».  

«Θέλουμε ένα μουσείο, το οποίο θα διδάξει στους νέους τα αποτελέσματα του αυταρχισμού»

Στον σκοπό του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που δεν είναι μόνο να τιμά τα 6 εκατ. Εβραίους θύματα των Ναζί, αλλά και να διδάξει στους νέους «τι ήταν αυτό που έγινε τότε και τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξαναγίνει», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. 

«Θέλουμε ένα μουσείο, το οποίο θα διδάξει τα αποτελέσματα του αυταρχισμού (...), του να αποφασίζεις και να διατάζεις με πέντε ανθρώπους και να σκοτώνεις εκατομμύρια. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν κατανοητά από τους νέους, για να μπορέσουν να αποφύγουν να παρασύρονται από ναζιστικές θεωρίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαλτιέλ και, αναφερόμενος στη νέα βεβήλωση εβραϊκών μνημείων με αγκυλωτούς σταυρούς στο ΑΠΘ, πρόσθεσε ότι τα συμπτώματα του αντισημιτισμού δεν τελειώνουν. Για αυτό άλλωστε, το Μουσείο θα λειτουργεί και ως κέντρο όπου θα γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια, «γιατί τα πράγματα αλλάζουν με την εκπαίδευση». 

Ο κ.Σαλτιέλ υπενθύμισε ότι σήμερα στην Ελλάδα ζουν μόνο 5000 Εβραίοι, εκ των οποίων 1500 στη Θεσσαλονίκη. «Είμαστε όμως δυνατοί, είμαστε ζωντανοί, τιμάμε τους συνανθρώπους μας» είπε. Πρόσθεσε ότι οι Εβραίοι στο 'Αουσβιτς τραγουδούσαν ελληνικά τραγούδια της εποχής και άλλαζαν τα λόγια στα ελληνικά για να μην τους καταλαβαίνουν οι Γερμανοί «και εκεί καταλάβαινες την αγάπη που έχουν αυτοί οι άνθρωποι για την Ελλάδα».

Υπενθύμισε δε ότι πάνω από 350 Έλληνες φέρουν τον τίτλο του Δικαίου των Εθνών, γιατί με κίνδυνο της ζωής, της ελευθερίας και της ασφάλειας τους, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έσωσαν τις ζωές Εβραίων χωρίς να ζητήσουν χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ