Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχονται 13 σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων στο δήμο Παύλου Μελά

Πώς οι μετρήσεις που θα προκύψουν συνδυαστικά με το προσωποποιημένο προφίλ σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα προστατεύουν τους πολίτες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Με 13 νέους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων θα εξοπλιστεί το επόμενο διάστημα ο δήμος Παύλου Μελά. Στόχος είναι η προστασία της υγείας των πολιτών αλλά και του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα ο δήμος Παύλου Μελά στο πλαίσιο της ευρύτερης  πολιτικής του για την προστασία της υγείας των κατοίκων και  του περιβάλλοντος και λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο της αυξημένης ρύπανσης που παρατηρείται λόγω της οριακής του θέσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, της γειτνίασής του με μεγάλες βιομηχανίες - βιοτεχνίες, τη διέλευση βασικών οδικών αξόνων, καθώς και την επιβάρυνση από τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) προβαίνει στην εγκατάσταση ισχυρού δικτύου σταθμών ελέγχου των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Όπως δήλωσε στο «TyposThes» ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος δήμου Παύλου Μελά κ. Σάκης Λαζαρίδης «τα χρήματα από το πρόγραμμα Τρίτσης που άλλοι δήμοι τα δίνουν σε δρόμους και παιδικές χαρές, εμείς προσανατολιστήκαμε να διαθέσουμε ένα μέρος τους σε σταθμούς ελέγχου ατμοσφαιρικών ρύπων. Ήδη υπάρχει ένας σταθμός σε λειτουργία κοντά στο Πνευματικό Κέντρο Ευκαρπίας και περιμένουμε την ενημέρωση με τις μετρήσεις από τον σταθμό στην οδό Λαγκαδά που έγινε με μέριμνα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όμως αυτά δεν αρκούν».

Ο δήμος Παύλου Μελά αποφάσισε να συνεργαστεί με το ΑΠΘ για την κατασκευή ενός ισχυρού δικτύου που θα αποτυπώνει δεδομένα πολύτιμα για την καθημερινότητα των πολιτών.

Οι σταθμοί πρόκειται να είναι δεκατρείς, τρείς πρωτεύοντες, εκ των οποίων ο ένας πρότυπος στην Ευκαρπία, και δέκα δευτερεύοντες και θα παρέχουν συνεχείς μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο οι οποίες θα επιτρέπουν την τρισδιάστατη χωροχρονική καταγραφή της σύνθεσης της ατμόσφαιρας καλύπτοντας τη συνολική επιφάνεια των τριών Δημοτικών Ενοτήτων, ώστε να προκύψουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον Δήμο Παύλου Μελά.

Οι πρωτεύοντες σταθμοί:

1.Πρώην Δημαρχείο Πολίχνης (κτίριο Τεχνικής Υπηρεσίας)

2.Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης

3.Παιδική Ομπρέλα Ευκαρπίας .

 

Οι υπόλοιποι σταθμοί:

1α. Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων

1β. 3ο Λύκειο Πολίχνης

1γ. Κινηματογράφος Τζένη Καρέζη - Πάρκο Ελπίδας

1δ. 1ο ΓΕΛ Πολίχνης

2α. Δημαρχείο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη)

2β. ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

2γ. 18ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης

2δ. 14ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

3α. ΚΕΠ Ευκαρπίας

3β. 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας.

«Τα δεδομένα που θα προκύπτουν θα μελετώνται από επιστήμονες που θα μπορούν να τα ερμηνεύσουν. Στόχος είναι να προκύπτει σωστή ενημέρωση των πολιτών. Στη σχετική πλατφόρμα στο envi.pavlosmelas.gr οι πολίτες θα μπορούν να περάσουν το ιατρικό τους ιστορικό. Και αν πχ μια μέρα έχει 70% υγρασία και αυξημένη ρύπανση, η εφαρμογή με βάση το ιστορικό τους και την κατάσταση της υγείας τους, θα τους συμβουλεύει πως ίσως δεν θα ήταν καλή ιδέα εκείνη την χρονική στιγμή να αθληθούν σε υπαίθριο χώρο ή να περπατήσουν. Σίγουρα θα είναι καλύτερο να έχουμε δεδομένα από περισσότερους σταθμούς μετρήσεων και όχι από έναν», σχολίασε ο κ.Λαζαρίδης. Η τοποθέτηση των σταθμών θα αρχίσει άμεσα με στόχο σε λίγους μήνες να μπορέσει να λειτουργήσει το δίκτυο μετρήσεων.

Η επιλογή των σημείων έγινε με προτάσεις από επιστήμονες του ΑΠΘ.

«Επενδύουμε στην σωστή ενημέρωση, πρόληψη, ασφάλεια και προστασία των πολιτών μας κάνοντας δράσεις που θωρακίζουν το περιβάλλον στο δήμο μας», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη. Η παραπομπή αφορά τις υπερβάσεις στα αιωρούμενα μικροσωματίδια από το 2005 έως το 2019 και την απροθυμία της χώρας να αναλάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό τους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης δήλωσε πως αποτελεί υψηλή προτεραιότητα η περαιτέρω διερεύνηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή του Δήμου Παύλου Μελά και η εξακρίβωση των αιτιών των υπερβάσεων.

Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμη για λόγους πολιτικής προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας, η άμεση και έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού για τις υπερβάσεις που παρατηρούνται σε κρίσιμους περιβαλλοντικούς δείκτες, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση του πληθυσμού σε επικίνδυνους ρύπους.

Πώς επιλέχθηκαν τα σημεία

Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή των σημείων που θα τοποθετηθούν οι σταθμοί μέτρησης ο καθηγητής Φυσικής ΑΠΘ κ. Δημήτρης Μελάς ανέφερε στο «TyposThes» ότι: «Έπρεπε να ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι. Αρχικά το ότι υπάρχουν υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια, οπότε θα έπρεπε να επιλεχθούν σημεία που να συγκεντρώνεται πληθυσμός και να υπάρχουν δραστηριότητες, άρα να υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθούν υπερβάσεις. Έπειτα μιλάμε για έναν μεγάλο γεωγραφικά δήμο οπότε θα έπρεπε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Αυτό θα το καταφέρουμε μέσα από σταθμούς που να ακολουθούν μια απλούστερη μεθοδολογία οπότε θα έχουμε και μια πιο γενική εικόνα για το δήμο, πέρα από τα συγκεκριμένα σημεία των μετρήσεων». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «κυρίαρχος στόχος είναι η προστασία των πολιτών».  «Θέλουμε να έχουμε καλή εικόνα για την ποιότητα του αέρα και αν τυχόν υπάρξουν σημεία που πρέπει να προσέξουμε να μπορεί ο δήμος να προβεί με βάσει τα στοιχεία που θα έχει στα χέρια του στις κατάλληλες ενέργειες», υπογράμμισε.

 

Προηγμένα συστήματα με αισθητήρες μέτρησης διοξειδίου του θείου

Τα μέσα παρακολούθησης που θα εγκατασταθούν είναι προηγμένα συστήματα, με αισθητήρες μέτρησης διοξειδίου του θείου (SO₂), οξειδίων του αζώτου, ΝΟx, όζοντος, αιωρούμενων σωματιδίων TSP, PM1, PM2.5, PM10 και μετεωρολογικών παραμέτρων τα οποία θα μετρούν και θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα, τα οποία θα μεταδίδονται ασύρματα στο κέντρο λήψης των μετρήσεων που θα εγκατασταθεί στο Δημαρχείο.  Την δυνατότητα ενημέρωσης για την ποιότητα της ατμόσφαιρας του Δήμου, έχουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι μέσω της διεύθυνσης: https://envi.pavlosmelas.gr/

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από πόρους του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», Άξονας προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση», πρόσκληση ΑΤ08.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ