Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οικονόμου από Θεσσαλονίκη: Βασικό ζητούμενο ο ψηφιακός εγγραμματισμός

Ημερίδα με πρωτοβουλία της Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με θέμα «Παιδεία στα Μέσα» πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Μουσείο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Ημερίδα με θέμα «Παιδεία στα Μέσα» με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, και του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρη Γαλαμάτη πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ημερίδας ήταν να προάγει την «Παιδεία στα Μέσα» για τους πολίτες. Σε μια εποχή που οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται ραγδαία, επηρεάζοντας τον τρόπο που λειτουργούν τα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η ημερίδα είχε ως κύριο στόχο να απευθυνθεί στη νέα γενιά και σε όσες/ους την πλαισιώνουν και την υποστηρίζουν (εκπαιδευτικούς και γονείς), όπως και σε κάθε ενεργό πολίτη που επιθυμεί να ενημερωθεί, να προβληματιστεί και να εξοικειωθεί με τις βασικές έννοιες και τις λειτουργίες των Μέσων, αποφεύγοντας τους κινδύνους και αξιοποιώντας τα οφέλη τους.

imerida-paideia-mesa_17.jpg

Χαιρετισμό στην έναρξη της ημερίδας, απηύθυνε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος στο περιθώριο δήλωσε ότι η ημερίδα που αποτελεί πρωτοβουλία της γ.γ. ενημέρωσης είναι πολύ σημαντική όπως και το ζήτημα που τέθηκε στο επίκεντρό της, δηλαδή της διαχείρισης, της αξιοποίησης της σωστής χρησιμοποίησης του τεράστιου όγκου πληροφοριών στον οποίο έχει πρόσβαση η νέα γενιά σήμερα για να σχηματίσει άποψη, για να χαράξει ρότα για να αντιμετωπίσει προβλήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της. Όπως είπε πρόκειται για μια σύνθετη δουλειά δεδομένου ότι βομβαρδιζόμαστε με έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. «Όλο το οικοσύστημα, γονείς, καθηγητές, παιδιά πρέπει να ακούσουν από ειδικούς εμπειρίες και τρόπους για να αξιοποιούν με τρόπο ορθολογικό και αποτελεσματικό όλα αυτά στα οποία έχουν πρόσβαση», τόνισε.

imerida-paideia-mesa_2.jpg

Ο ψηφιακός εγγραμματισμός είναι ένα από τα βασικότερα ζητούμενα της εποχής μας, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Οικονόμου.

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρης Γαλαμάτης, επεσήμανε ότι αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά ημερίδα που έγινε στη χώρα με σκοπό τον ψηφιακό εγγραμματισμό. Όπως είπε, μέσα στον ωκεανό της πληροφορίας και της ενημέρωσης είναι μια μεγάλη πρόκληση να δώσουμε τη δυνατότητα σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και κυρίως στους νέους να μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα, την είδηση από το fake news, την πληροφορία από την παραπληροφόρηση. Είπε ακόμη ότι φιλοδοξία είναι τέτοιες δράσεις να δώσουν όλα εκείνα τα εργαλεία και τους δρόμους στον πληθυσμό ώστε να μπορεί να κάνει αυτήν την διάκριση σε ένα τόσο προκλητικό πεδίο.

imerida-paideia-mesa_16.jpg

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε τη σημασία της ημερίδας, σημειώνοντας ότι στόχος ήταν η ανάδειξη των τυχόν προβλημάτων στην πληροφόρηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι καθημερινά λαμβάνουν έναν μεγάλο όγκο πληροφορίας και το ερώτημα είναι αν αυτή είναι σωστή και ποιοι θα πρέπει να τους βοηθήσουν ώστε να τη φιλτράρουν. «Η διαχείριση της πληροφορίας χρειάζεται Παιδεία», υπογράμμισε.  

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παναγιώτου, ανέφερε ότι η ημερίδα έρχεται να επικυρώσει μια πρωτοβουλία από τη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που στόχο έχει να αναδείξει την κρισιμότητα του ζητήματος. «Αυτό που απαιτείται είναι να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν αυτού του είδους οι παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της παραπληροφόρησης. Ταυτόχρονα, η εμφάνιση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την παρέμβαση αυτή και με πρωτοβουλίες όπως αυτή ήρθε η ώρα να δράσουμε πολύ πιο αποφασιστικά, εκπαιδεύοντας τους νέους και γενικά τους πολίτες για να μπορέσουν να διαχειριστούν την πλημμυρίδα της πληροφόρησης με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι οι νέοι δοκιμάζουν τις εφαρμογές που έχουν στα χέρια τους με έναν εντελώς νέο τρόπο και αυτό που απαιτείται είναι όχι μόνο μια τεχνολογική παρέμβαση αλλά ουσιαστικά να μπορέσουν να αναπτύξουν έναν κρίσιμο δεκάλογο προκειμένου να αναγνωρίσουν την πηγή της πληροφορίας, να δώσουν σημασία και έμφαση στους επαγγελματίες δημοσιογράφους και να αποφύγουν τις ανώνυμες και «ανεξάρτητες» πηγές.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Δρ. Θωμάς Μπαχαράκης στο χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης και της απόκτησης των απαραίτητων δεξιοτήτων ώστε να αντιμετωπίζουν οι νέοι τα μέσα με έναν εποικοδομητικό τρόπο.

Βιωματικό εργαστήριο με μαθητές

Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε η παρουσίαση των συμπερασμάτων του Βιωματικού Εργαστηρίου «Μαθαίνοντας τα Μέσα-Αντιμετωπίζοντας την  Παραπληροφόρηση» (που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), από την Διευθύντρια, Δρ. Ελένη Ρώσσιου και μαθητές του Σχολείου. Η κ. Ρώσσιου σημείωσε ότι πρέπει να εφοδιάζουμε τα παιδιά με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορούν να πληροφορούνται και όχι να παραπληροφορούνται. Όπως ανέφερε στο σχολείο με τάξη της β΄λυκείου έγινε ενημέρωση για τα fake news και στη συνέχεια οι μαθητές παίζοντας προβληματίστηκαν για το αν μια είδηση είναι αληθινή ή παραπληροφόρηση. Σύμφωνα με την κ. Ρώσσιου από το βιωματικό εργαστήριο προέκυψε ότι τα παιδιά είναι καλά πληροφορημένα και δεν μπερδεύονται. «Φάνηκε ότι το ψάχνουν. Αυτοί που δεν μπορούν ίσως να εντοπίσουν τα fake news είναι κυρίως οι μεγαλύτεροι, ωστόσο οφείλουμε να δίνουμε στα παιδιά την κατάλληλη ενημέρωση και κατάρτιση», όπως είπε.

Την ημερίδα χαιρέτισε η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου. «Με τέτοιες δράσεις θα πρέπει να προστατέψουμε τους χρήστες του διαδικτύου ώστε να έχουν έναν καλό έλεγχο των ειδήσεων που κινούνται μέσω του διαδικτύου», είπε μεταξύ άλλων.

Οι δυο θεματικές

Η ημερίδα είχε δυο θεματικές. Στην πρώτη θεματική εισηγητές ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδoς και Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου,  κ. Συμεών με τίτλο «Η Εκκλησία “μέσα στα Μέσ@” στη διαχείριση κρίσεων», ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παναγιώτου, με τίτλο «Ειδησεογραφικός Γραμματισμός - Παιδεία  στα Μέσα Ενημέρωσης: ένα απαραίτητο βήμα  για την τυπική/άτυπη εκπαίδευση», η Πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, CITY, University Of London, Μαρία Χατζηπανταζή, με τίτλο «”Ζώντας” τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι στον Κυβερνοχώρο και οι συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν» και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δρ. Χρήστος Ρουμπίδης, με τίτλο «Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εφηβική ηλικία».

Στη δεύτερη θεματική εισηγητές ήταν ο δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜΘ-(ΜΑ) και επικοινωνιολόγος, Βαγγέλης Πλάκας, με τίτλο «Οι δημοσιογράφοι ως φορέας του μιντιακού εγγραμματισμού», η Προϊσταμένη του Τμήματος Οπτικοακουστικών Μέσων και Διαδικτύου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Αικατερίνη Πολύζου με τίτλο «Παιδεία στα Μέσα - Καλές πρακτικές από το εξωτερικό», ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλειος Παπακώστας, με τίτλο «Διαδικτυακά Φαινόμενα της σύγχρονης εποχής και πρακτικές αντιμετώπισης» και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα, με τίτλο «Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων στη ζωή του παιδιού και του εφήβου».

Η ημερίδα θα κλείσει με τον κύκλο των συμπερασμάτων από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρη Γαλαμάτη.

Την ημερίδα την οποία παρακολούθησαν βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων, συντονίζει ο δημοσιογράφος, Τάσος Τασιούλας.

Παρακολουθείστε Live 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την ημερίδα

imerida-paideia-mesa_19.jpg
imerida-paideia-mesa_15.jpg
imerida-paideia-mesa_18.jpg
imerida-paideia-mesa_21.jpg
imerida-paideia-mesa_20.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαμάς: Καταθέτει τα όπλα αν δημιουργηθεί ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967
Η στρατιωτική πτέρυγα θα διαλυθεί αν ιδρυθεί πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, είπε αξιωματούχος της οργάνωσης
Χαμάς: Καταθέτει τα όπλα αν δημιουργηθεί ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967
Τραγωδία στα Τέμπη: Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η μήνυση γονέα θύματος
Κατά της απορριπτικής απόφασης της Εισαγγελέα πρωτοδικών – Διατάχθηκε και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης
Τραγωδία στα Τέμπη: Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η μήνυση γονέα θύματος