Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στέλλα Καλλέ: «Το να γράψω για τον τόπο μου ήταν μια συνειδητή επιλογή»

Η συγγραφέας και εκπαιδευτικός ετοιμάζει μια ξεχωριστή παρουσίαση για το βιβλίο της που αναφέρεται στην Ανατολική Θράκη

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Μια ξεχωριστή παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο «Ο Δρόμος του Σπαραγμού» (εκδόσεις Έξη), ετοιμάζει τη Δευτέρα 8 Μαϊου στις 19:00, στο Θέατρο Θέσπις (Λαγκαδά 120 & Νυμφαίου) η Στέλλα Καλλέ.

Θα συμμετάσχουν παιδιά από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης στο οποίο η ίδια είναι δασκάλα.  Τα μέλη της χορωδίας του σχολείου θα πουν παραδοσιακά θρακιώτικα τραγούδια υπό τη διεύθυνση της μουσικού Εύης Στεργίου. «Το να γράψω για τον τόπο μου ήταν μια συνειδητή επιλογή», ανέφερε η συγγραφέας στο TyposThes. Πρόσθεσε πως «Η λογοτεχνία είναι ανάσα και ανακούφιση όπως κάθε μορφή τέχνης» και ότι «Πρέπει να εθιστούν από μικρά τα παιδιά στην επαφή τους με λογοτεχνικά κείμενα και να αντιληφθούν πως μέσα από αυτά μπορούν να βρουν απαντήσεις σε πολλά υπαρξιακά ερωτήματα της ζωής. Το σχολείο μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο αρωγό προς αυτή την κατεύθυνση». 

dromos_sparagmoy.jpg

-Πώς αναβιώνει η ιστορία της Ανατολικής Θράκης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σας;

-Μέσα από τη διήγηση της οικογενειακής ιστορίας της Φανής παρουσιάζονται ήθη και έθιμα της Ανατολικής Θράκης, τραγούδια και συνταγές, τελετουργίες και παραδόσεις. Αναπλάθεται η ζωή των ηρώων στη γενέθλια γη και ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου τα ιστορικά γεγονότα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο τόσο στην πορεία των ίδιων των κατοίκων όσο και στη διαμόρφωση του ίδιου του ελληνικού κράτους.

-Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την Ιστορία του τόπου μας;

-Η ιστορική γνώση βαθαίνει την αυτογνωσία μας, μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Παράλληλα προσφέρει στοιχεία ετερογνωσίας: γνωρίζουμε, προσεγγίζουμε καλύτερα τον άλλον, τον διαφορετικό. Διαλύει μύθους και στερεότυπα που όλοι κουβαλάμε μέσα μας. Καλλιεργεί ενσυναίσθηση και ανθρωπισμό και οδηγεί στη δημιουργία υπεύθυνων και ενεργών πολιτών. Αυτό δεν είναι που θέλουμε για τους μαθητές των σχολείων μας;

-Γιατί επιλέξατε ως τόπο την περιοχή αυτή; Πόσο ζωντανεύουν οι προσωπικές σας μνήμες μέσα στο μυθιστόρημα;

-Μία από τις ταυτότητες που υιοθετώ για τον εαυτό μου είναι ότι είμαι Θρακιώτισσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη νεότερη και εξολοκλήρου προσφυγική ως προς τον πληθυσμό της πόλη της Ορεστιάδας μέσα σε μια οικογένεια που μιλούσε καθημερινά την ντοπιολαλιά μας, που τηρούσε έθιμα και παραδόσεις και με συγγενείς που ποτέ δεν σταμάτησαν να μιλούν για τη μοσχοβολιστή Αδριανούπολη που ζούσαν πριν το 1923. Το να γράψω για τον τόπο μου ήταν μια συνειδητή επιλογή, ίσως θα έλεγα και μια εσωτερική ανάγκη να εξωτερικευτεί το προσωπικό μου βίωμα. Με κάποιους από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου συνδέομαι προσωπικά, κάτι το οποίο με φόρτισε πολλές φορές συγκινησιακά γράφοντας το βιβλίο.

-Επιλέξατε μια πολύ ζωντανή παρουσίαση με την συμμετοχή μαθητών. Πώς θα συμμετάσχουν τα παιδιά;

-Θέλαμε να δώσουμε στην παρουσίαση το ηχόχρωμα της Θράκης, που είναι τόσο ταιριαστό με την ιστορία του βιβλίου. Ταυτόχρονα όμως θέλαμε να δώσουμε στα παιδιά της χορωδίας, που προέρχονται τα περισσότερα από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μουσικά ακούσματα της περιοχής. Η συμπερίληψη που εφαρμόζει η μουσικός του σχολείου μας, Εύη Στεργίου, είναι παράδειγμα προς μίμηση.

-Είστε και εκπαιδευτικός. Πώς μπορούν οι νέοι να αγαπήσουν την λογοτεχνία; Πώς μπορεί να βοηθήσει το σχολείο;

-Η λογοτεχνία είναι ανάσα και ανακούφιση όπως κάθε μορφή τέχνης. Πρέπει να εθιστούν από μικρά τα παιδιά στην επαφή τους με λογοτεχνικά κείμενα και να αντιληφθούν πως μέσα από αυτά μπορούν να βρουν απαντήσεις σε πολλά υπαρξιακά ερωτήματα της ζωής. Το σχολείο μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο αρωγό προς αυτή την κατεύθυνση.  Να γίνεται επεξεργασία και συζήτηση ολόκληρων λογοτεχνικών κειμένων στην τάξη, να συνδεθεί η λογοτεχνία με άλλες μορφές τέχνης όπως είναι τα εικαστικά, το θέατρό, η μουσική, να δημιουργηθούν λέσχες ανάγνωσης για ενίσχυση του προσωπικού τους ενδιαφέροντος. Δύσκολο έργο σε μια εποχή που έχει ως αντίπαλο τα κινητά, αλλά όχι ακατόρθωτο.

 

*Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ελένη Βλάχου, Διευθύντρια του 7ου Δ. Σ. Νεάπολης και η Νικολία Πανίδου, συγγραφέας.

Τη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα θα κάνει ο Σπύρος Κουζέλης.

Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ