Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα εποχή στους δρόμους - H oδός από άσφαλτο με πλαστικά στη Θεσσαλονίκη

asfaltostrosi-erga

Υπενθυμίζεται πως στο εξωτερικό η παραγωγή πίσσας από ανακυκλωμένο πλαστικό εφαρμόζεται ήδη, με τη Μεγάλη Βρετανία να είναι η πρώτη χώρα που καθιέρωσε τη χρήση της, στα δημόσια έργα

Νέα εποχή έχει ανατείλει στον τομέα των ασφαλτοστρώσεων στη χώρα μας με την καινοτόμο μέθοδο που αξιοποιεί χρησιμοποιημένα πλαστικά για τη δημιουργία ασφαλτομίγματος στη Θεσσαλονίκη. Για κάθε χιλιόμετρο που κατασκευάζεται από το συγκεκριμένο υλικό αφαιρείται 1 εκατ φιάλες από το περιβάλλον.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας Δρόμων ΑΤΕ, Λευτέρης Φαναριώτης μιλώντας με δημοσιογράφους: «Η ανακάλυψη δεν είναι δική μας, η εταιρεία, που το παράγει έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια την κατασκευή ή τη διόρθωση των δρόμων, αξιοποιώντας τα απόβλητα πλαστικά, δηλαδή δεν παράγει πλαστικό για να το ενσωματώσει στο ασφαλτόμιγμα αλλά είναι από την περισυλλογή όλων των εταιρειών, που κάνουν περισυλλογή αποβλήτων από πυθμένες, ποτάμια κ.α.

Πρόκειται για πίσσα πολύ καλύτερων προδιαγραφών. Δηλαδή η συνοχή των αδρανών μέσα στο ασφαλτόμιγμα είναι πολύ καλύτερη από της κλασικής ασφάλτου. Είναι ένα προϊόν, που είναι πολύ γνωστό στο εξωτερικό, γιατί καταναλώνει τεράστιες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων, τα οποία είναι στο περιβάλλον», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Λ. Φαναριώτης και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα από την καινοτόμο μέθοδο είναι εντυπωσιακά. Με το συγκεκριμένο μείγμα έγινε η ασφαλτόστρωση της οδού Μαρίνου Αντύπα στην ανατολική Θεσσαλονίκη το περασμένο καλοκαίρι και ο δρόμος παραμένει σε άριστη κατάσταση ενώ έχει μειωθεί και ο θόρυβος».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από κατασκευαστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ασφαλτομίγμα εκτός από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει έναντι της κλασικής πίσσας μπορεί να έχει και άλλες εφαρμογές πέρα από τους δρόμους, όπως σε πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους, ακόμη και σε πάρκα και πλατείες, και μπορεί να χρωματιστεί ώστε να δένει αρμονικά με το πράσινο και το περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται πως στο εξωτερικό η παραγωγή πίσσας από ανακυκλωμένο πλαστικό εφαρμόζεται ήδη, με τη Μεγάλη Βρετανία να είναι η πρώτη χώρα που καθιέρωσε τη χρήση της, στα δημόσια έργα.

Η παραγωγή αυτού του τύπου της πίσσας γίνεται από πλαστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως μπουκάλια, σακούλες κ.ά. Τα ανακυκλώσιμα πλαστικά τεμαχίζονται σε ειδικό μηχάνημα τύπου καταστροφέα, σε μικρά κομμάτια στο μέγεθος κόκκου. Σε δεύτερη φάση ρευστοποιείται και εν συνεχεία ομογενοποιείται με άλλα αδρανή υλικά όπως βότσαλα, άμμος κ.ά., για να προκύψει το τελικό μίγμα. Στη φάση της διάστρωσης ακολουθείται η κλασσική μέθοδος, μόνο που το υλικό χρειάζεται μικρότερη θερμοκρασία για να επιστρωθεί από ό,τι η κλασσική πίσσα.

Πηγή: ienergeia.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ