Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα συχνά λάθη που κάνουμε στην συντήρηση του φυσικού αερίου

Τι πρέπει να προσέχουμε για την καλύτερη λειτουργία των καυστήρων ενόψει παγωνιάς και χιονιά

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Η θερμοκρασία είναι σε χαμηλά επίπεδα και ο χειμώνας έχει κάνει την εμφάνισή του. Οι εικόνες του 2017 που εκατοντάδες σπίτια είχαν προβλήματα στους καυστήρες με σωλήνες να σπάνε λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να θυμάται.

Για την σωστή λειτουργία της θέρμανσης μέσω φυσικού αερίου είναι απαραίτητη η τήρηση κάποιων κανόνων και φυσικά η συντήρηση καυστήρα.

Από το νόμο ορίζεται πως μία φορά το χρόνο πρέπει να γίνεται συντήρηση και να δίνεται και φύλλο καυσαερίων. Δυστυχώς όμως, όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του συνδέσμου καυστηριατζήδων Θεσσαλονίκη κ. Κώστας Σπανουδάκης, «πολλοί καταναλωτές δεν το γνωρίζουν αυτό. Μάλιστα σχεδόν στο 70% των καυστήρων που είναι συντηρημένοι, οι εργασίες γίνονται από μη αδειοδοτημένους τεχνικούς».

Στο γιατί συμβαίνει αυτό, μας εξήγησε πως «ακόμη και επώνυμες εταιρίες πάροχοι διαφημίζουν το προϊόν τους και νομίζει ο πελάτης πως με μια μεγάλη εταιρεία θα είναι εξασφαλισμένος, όμως χρησιμοποιούν μη αδειοδοτημένα άτομα και έχουν στο σύνολο χαμηλότερο κόστος γιατί δεν δίνουν και τα παραστατικά. Πρέπει σε κάθε συντήρηση να δίνεται φύλλο καυσαερίων και ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης. Αυτά είναι απαραίτητα για να υπάρχει αποζημίωση αν δημιουργηθεί ζημιά κατά την διάρκεια συντήρησης ή αν υπάρξει ελαττωματικό ανταλλακτικό. Αυτό ισχύει από 2012 και μετά. Όμως δεν το πράττουν πολλοί επαγγελματίες».

Ο σύνδεσμος καυστηριατζήδων έχει ζητήσει από το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε να βρεθούν τυχόν παρατυπίες.

«Δεν γίνεται να επιβάλλεται πρόστιμο σε αδειοδοτημένο τεχνικό που ξέχασε πχ να συμπληρώσει κάτι στη φόρμα καυσαερίων και να μην μπει πρόστιμο πχ σε άτομα που έχουν άδεια ή σε εκείνους που δεν μεριμνούν για σωστή συντήρηση. Δεχόμαστε πιέσεις για να λειτουργούμε με βάση τη νομοθεσία όμως δεν γίνονται όσοι έλεγχοι θα έπρεπε. Τον τελευταίο χρόνο μόνο βλέπουμε ότι η εταιρεία αερίου ζητάει τα έγγραφα που δίνονται σε κάθε συντήρηση. Πάντως ο κόσμος γενικότερα θα σκεφτεί την συντήρηση όταν θα υπάρχει πρόβλημα. Αυτό είναι μια λανθασμένη νοοτροπία. Εξάλλου αν ένας λέβητας δεν συντηρηθεί τότε ο νόμος αναφέρει πως το πρόστιμο είναι 500 ευρώ το χρόνο», σημείωσε ο κ. Σπανουδάκης.

Εστιάζοντας στα δύο έγγραφα που πρέπει να δίνονται μετά την συντήρηση είπε πως πρέπει να αναφέρουν τυχόν παρατηρήσεις για την εγκατάσταση και τον αριθμό του παραστατικού (απόδειξη) που θα έχει τα στοιχεία του πελάτη με την ασφάλεια αστικής ευθύνης. 

Για 300.000 εγκαταστάσεις μόλις 60.000 φύλλα καυσαερίων

Συνολικά σημείωσε πως «στη Θεσσαλονίκη έχουμε 300.000 ενεργές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου όμως τα φύλλα καυσαερίων που φεύγουν κάθε χρόνο είναι 50.000-60.000. Και από αυτά τα 10.000 φύλλα αναφέρονται σε πρώτες ενεργοποιήσεις».

Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ποιον βάζει στο σπίτι του. Να ζητήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Να του δίνουν χαρτί για τις εργασίες που έγιναν. Η δουλειά μας πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα γιατί είναι ένα επάγγελμα που έχει σχέση με την φωτιά και τα παράγωγα καύσης. Έχουμε παραστεί σε περιπτώσεις πυρκαγιάς και θανάτου που δεν μπορούσαμε να βρούμε ποιος ευθύνονταν. Ή είναι επικίνδυνο αν παραχθεί πχ μονοξείδιο του άνθρακα.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε στις χαμηλές θερμοκρασίες

aerio.jpg

Σχετικά με το πώς πρέπει να λειτουργήσουν οι καυστήρες σε περίοδο παγωνιάς και χαμηλών θερμοκρασιών ο κ. Σπανουδάκης εξήγησε πως «δεν θα πρέπει να κλείνουμε τον θερμοστάτη, αλλά να τον αφήνουμε να δουλεύει σε υψηλή θερμοκρασία. Το βράδυ θα πρέπει από μια βρύση να στάζει ζεστό νερό και δεν θα πρέπει να κλείνουμε σώματα. Αυτό το λέμε γιατί πολλές φορές οι σωληνώσεις είναι εξωτερικά του σπιτιού και αν είναι κλειστές μπορεί να σπάσουν και να μείνει το σπίτι δίχως θέρμανση». Τέλος για τους λέβητες τεχνολογίας συμπύκνωσης σχολίασε πως το σωληνάκι τους που βγάζει νερό πρέπει να είναι σε κάθετη και όχι σε οριζόντια θέση, ώστε να μην παγώσει ο σωλήνας.

Σχετικά με το πότε πρέπει να αντικαταστήσουμε έναν καυστήρα ανέφερε πως αυτό διαφέρει και γίνεται κυρίως είτε για ενεργειακούς λόγους ή αν υπάρξει πρόβλημα και το κόστος κατασκευής είναι μεγάλο, οπότε είναι προτιμότερο να αλλάξουμε την συσκευή.

«Η περίοδος αντικατάστασης είναι στα 12, 15 με 18 έτη. Όμως αυτό έχει σχέση με την χρήση του καυστήρα και το πόσο καλά συντηρείται», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Σύνδεσμος Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Ν. Θεσσαλονίκης κ. Φώτιος Τσαπαδάς στο «TyposThes». Ο ίδιος μας είπε πως μετά την περσινή παγωμάρα για το θέμα της θερμότητας και τον φόβο για τις τιμές φυσικού αερίου, οι καταναλωτές επιστρέφουν σε αυτό το μέσο θερμότητας. «Πέρυσι λόγω και της αστάθειας των τιμών ο κόσμος ήταν μαζεμένος, όμως σιγά σιγά επανέρχεται. Βλέπουμε άνοδος σε νέες εγκαταστάσεις. Στα νεόδμητα βάζουν είτε  αέριο ή αντλία θερμότητας. Γενικότερα πολλοί προτιμούν το αέριο. Και βλέπουμε παράλληλα σε παλιές κατοικίες να γίνεται αντικατάσταση των παλιών μονάδων με νέες πιο σύγχρονες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ