*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων κυριάρχησε την Τετάρτη στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με τους δημάρχους να ζητούν από την πολιτεία μέριμνα ώστε η διαχείριση της καύσιμης ύλης να είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη και όχι των δήμων.
Μάλιστα πρότειναν αυτό να διασφαλίζεται μέσω ειδικού πεδίου στην αίτηση της ψηφιακής πλατφόρμας καθαρισμού.
«Η διάταξη είναι θετική. Οικόπεδα που επί δεκαετίες, από την αδιαφορία των ιδιοκτητών τους αφέθηκαν με άναρχη βλάστηση και ήταν επικίνδυνα, καθαρίζονται. Κινδυνεύουμε όμως μια θετική πρωτοβουλία να την μετατρέψει η πολιτεία σε μπούμερανγκ, καθώς οι ιδιοκτήτες καθαρίζουν τα οικόπεδα, αλλά όλη αυτή την καύσιμη ύλη την βγάζουν στα πεζοδρόμια και τις γειτονιές με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε πυριτιδαποθήκες, καθώς οι δήμοι όση επιμέλεια και να δείξουν, δεν έχουν ούτε επάρκεια προσωπικού, αλλά ούτε και οικονομικούς πόρους να διαχειριστούν αυτή την μαζική αποψίλωση των οικοπέδων», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Ενδεικτικά έδωσε το παράδειγμα του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη όπου «οι υπηρεσίες έχουν καταγεγραμμένα 6000 οικόπεδα που αν καθαριστούν (κάποια από αυτά ήδη καθαρίζονται) θα γεμίσουν οι δρόμοι με καύσιμη ύλη.
«Σήμερα η ΚΕΔΕ συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Θοδωρή Λιβάνιου και του υφυπουργού Βασίλη Σπανάκη. Το πρώτο θέμα που και εγώ και οι άλλοι δήμαρχοι θέσαμε είναι η διαχείριση αυτής της καύσιμης ύλης που θα πρέπει να γίνεται από κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου και μάλιστα στην ψηφιακή πλατφόρμα καθαρισμού του οικοπέδου να υπάρχει και πεδίο ανάλογο όπου θα φαίνεται ότι το υλικό αυτό το έχει διαχειριστεί με νόμιμα αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης. Ο υπουργός έδειξε ότι βρίσκει λογική την πρότασή μας», ανέφερε ο κ. Καϊτεζίδης.
Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούν οι δήμοι να μαζέψουν την καύσιμη ύλη από όλα τα οικόπεδα. Σκεφτείτε πως όταν χτίζεις ένα σπίτι νοικιάζεις μια λεκάνη και βάζεις οικοδομικά υλικά. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και για τα οικόπεδα».
Ποια η διαδικασία
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην
ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και ο
ιστότοπος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής
Προστασίας civilprotection.gov.gr θα είναι ανοιχτές για υποβολή
δηλώσεων μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Οι δηλώσεις γίνονται για ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές, υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:
i) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
ii) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
iii) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. ι) και ιι), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και
iv) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000ευρώ, ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή.
Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:
– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
– Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.