Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Στην αξιοποίηση εφαρμογών που ήδη υπάρχουν, όπως το δημοφιλές google maps, και στον εμπλουτισμό τους με στοιχεία από υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, όπως το Ινστιτούτο Μεταφορών και η Περιφέρεια, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές και πιο χρηστικές για κατοίκους και επισκέπτες, στοχεύουν το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε μια προσπάθεια ανακούφισης του κυκλοφοριακού που υπάρχει στην πόλη εξαιτίας των έργων κατασκευής του fly over.
Παράλληλα πρόκειται να τοποθετηθούν αισθητήρες σε σημεία του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να παρακωλύεται η κυκλοφορία. Επίσης για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία θα υπάρχουν πληροφορίες σε φωτεινούς πίνακες σε κόμβους, που θα πληροφορούν για σημεία που είναι «κόκκινα» τη δεδομένη χρονική στιγμή, ώστε ο κάθε οδηγός να μπορεί να πάρει την απόφαση για το ποια διαδρομή θα ακολουθήσει.
Σήμερα το μεσημέρι, για περίπου 1,5 ώρα, πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο συνάντηση εργασίας για την εφαρμογή τέτοιων «έξυπνων λύσεων», μεταξύ του Υπουργού ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γιουτίκας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (Τροχαία Θεσσαλονίκης), εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.ά.
Γκιουλέκας: Στόχος να μειώσουμε την ταλαιπωρία
Ο ΥΜΑΘ κ. Γκιουλέκας αφού ευχαρίστησε τον κ. Παπαστεργίου που μετέβη στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες για το θέμα, τόνισε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το ΥΜΑΘ προσπαθούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα στην πόλη όσο διαρκούν οι εργασίες «ενός απαραίτητου έργου όπως είναι το Fly Over για τη Θεσσαλονίκης». Όπως τόνισε, παντού όπου γίνονται έργα ασφαλώς υπάρχει ταλαιπωρία. Σκοπός και στόχος μας είναι να τη μειώσουμε αισθητά.
Ο κ. Γκιουλέκας εξήγησε ότι στόχος είναι να «παντρέψουμε» κάτι που έχουμε ήδη στην πόλη, το Ινστιτούτο Μεταφορών, την Περιφέρεια, τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τη google, με έναν πολύ σημαντικό πάροχο πληροφοριών. Φιλοδοξούμε το αμέσως προσεχές διάστημα ο κάθε Θεσσαλονικιός να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πώς θα μεταβεί από τη μία πλευρά της πόλης στην άλλη, όπου χρειάζεται να πάει, χρησιμοποιώντας σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα που θα του δίνουμε με διάφορους τρόπους είτε μέσω κινητού, είτε με φωτεινές οδοσημάνσεις που θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία, προκειμένου ο ίδιος ο οδηγός να κάνει την επιλογή που τον συμφέρει περισσότερο.
Ο κ. Γκιουλέκας σημείωσε πως αποτελεί μια σημαντική καινοτομία που θα δίνει χρηστικές πληροφορίες στον πολίτη.
Στη βελτίωση του κυκλοφοριακού αναμένεται να βοηθήσουν ακόμη οι αισθητήρες, όπως τόνισε ο κ. Γκιουλέκας που θα τοποθετηθούν σε ευαίσθητα σημεία του οδικού δικτύπου, που θα υποδειχθούν από το ΙΜΕΤ και την Τροχαία, υπενθυμίζοντας ότι για αυτό το λόγο έχει συγκαλέσει αύριο άλλες δυο διαδοχικές συσκέψεις, η μία για τα τεχνικά ζητήματα με την κατασκευάστρια εταιρία και την Εγνατία οδό που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της Περιφερειακής και με τις Αρχές, Πυροσβεστική, Τροχαία κλπ προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων περιστατικών , εάν συμβούν. Λίγο αργότερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της πόλης «για να δούμε πώς όλοι μαζί θα αναλάβουμε ένα μέρος της κοινωνικής μας ευθύνης, πώς θα βάλουμε «πλάτη» όλοι μαζί για να γίνει πιο υποφερτή και καλύτερη η ζωή μας στην πόλη.
Παπαστεργίου: Να βρούμε στοχευμένες λύσεις – Δεν έχει νόημα να φτιάξουμε άλλη μία εφαρμογή
Σήμερα στη Θεσσαλονίκη κάναμε μια πρώτη συζήτηση για το τεράστιο θέμα του fly over αλλά και την ευκαιρία να δείξουμε πώς μπορεί η τεχνολογία να δώσει λύσεις τόνισε ο κ. Παπαστεργίου μιλώντας στα ΜΜΕ.
Όπως είπε, παρότι είναι ένα θέμα κυκλοφοριακής φύσης, υπάρχουν λύσεις που το δικό μας υπουργείο μαζί με το ΥΜΑΘ, την Περιφέρεια και την ΚΕΔΕ μπορούν άμεσα να δώσουν.
Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με το ΙΜΕΤ και την ανάγκη εξεύρεσης και άλλων τέτοιων στοχευμένων λύσεων, όπως για παράδειγμα την τοποθέτηση αισθητήρων σε σημεία όπου παρακωλύεται η κυκλοφορία.
«Να βρούμε τεχνικές λύσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες. Όσα και αν κάνει η τεχνολογία, αν οι πολίτες δεν τη χρησιμοποιήσουν και δεν αλλάξουν συνήθειες, δεν πρόκειται να λυθεί τίποτα. Μαζί με την αστυνομία πυροσβεστική πρέπει να καταγράψουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε ακόμη.
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κάποιο κέντρο ελέγχου, καθώς υπάρχει ήδη, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει νόημα να φτιάξουμε μια ακόμη εφαρμογή για κινητά την ώρα που υπάρχουν ήδη τέτοιες με τη δημοφιλέστερη να είναι η google maps.
Σημασία έχει λοιπόν να δούμε πώς μπορούμε με τα δεδομένα που σήμερα συλλέγουμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και με άλλα που προκύπτουν από τη συνεργασία των πολιτών, να κάνουμε πιο αποτελεσματικούς και χρηστικούς τους χάρτες της google και να δώσουμε χρηστικές πληροφορίες για το πώς θα πάμε πιο γρήγορα στον προορισμό μας και πώς θα αποφύγουμε άλλες διαδρομές.
«Συγκεντρώνουμε δεδομένα και πάμε γρήγορα να δώσουμε λύσεις. Το σημαντικό είναι η επικοινωνία και η συνεργασία της Google με το Ινστιτούτο Μεταφορών Θεσσαλονίκης», τόνισε.
Κυρίζογλου: Απαραίτητη η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, από την πλευρά του τόνισε ότι είναι απαραίτητη η χρήση της τεχνολογίας και η σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση των πολιτών γύρω από ζητήματα που έχουν σχέση με την κυκλοφορία, ώστε να αποφεύγεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η ταλαιπωρία.
Πάντως, πρόσθεσε ότι το έργο προχωράει και μετά τις προπαρασκευαστικές εργασίες μπήκαμε στο κυρίως έργο και τόνισε ότι είναι ένα «απαραίτητο έργο» όπως και ότι «έργα χωρίς μια σχετική ταλαιπωρία δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν και μάλιστα τόσο πολύ σημαντικά».
Τέλος ευχήθηκε οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται κατά το στάδιο υλοποίησης του έργου να μείνουν στη ζωή και στην πόλη, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους μεγάλους κεντρικούς δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, εξαίροντας την ιδιαίτερη συνεισφορά και συμβολή της Τροχαίας.
Γιουτίκας: Στενότερη συνεργασία για ακόμη καλύτερες υπηρεσίες
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Γιουτίκας αφού ευχαρίστησε και αυτός από την πλευρά του τον κ. Παπαστεργίου για την παρουσία του, τόνισε ότι «συμφωνήσαμε όλοι οι φορείς ότι υπάρχουν ήδη εφαρμογές που διευκολύνουν τους πολίτες να πάρουν την απόφαση για το ποια είναι η βέλτιστη διαδρομή που μπορούν να ακολουθήσουν για να διασχίσουν την πόλη και συμφωνήσαμε ότι όλοι οι φορείς που συλλέγουν δεδομένα και στοιχεία πρέπει να συνεργαστούν ακόμη περισσότερο όπως οι εφαρμογές της google αλλά και του Ινστιτούτου Μεταφορών να γίνουν ακόμη καλύτερες και να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες που μετακινούνται στην πόλη.
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Στον τελικό του ακοντισμού προκρίθηκε η Τζένγκο (VIDEO)
- Προσοχή σε αυτό το προϊόν: Διαφημίζεται ως «αντίδοτο» στα εμβόλια για κορωνοϊό
- Θεσσαλονίκη: Έρχεται διαγωνισμός για 220 νέα λεωφορεία - «Εμβληματικό έργο»
- Θεσσαλονίκη: Γκιουλέκας για Fly Over - Όπου γίνονται μεγάλα έργα, υπάρχει ταλαιπωρία