Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ψηφιακή «βουτιά» στην ιστορία της ΔΕΘ (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Εικονική περιήγηση στη ΔΕΘ της δεκαετίας του 1920 και του 1950 μέσα στο Περίπτερο 12

Μ.Κ.

Μια έκθεση γεμάτη νοσταλγία αλλά και τεχνολογία φιλοξενείται εντός του Περιπτέρου 12 της 88ης ΔΕΘ. Πρόκειται για το Digital Legacy HELEXPO, που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη περασμένων δεκαετιών, μέσα από εικονικές περιηγήσεις, ηλεκτρονικά παιχνίδια και μία έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων.

Το ταξίδι στο χρόνο γίνεται μέσα από κείμενα αλλά και οθόνες που προβάλλουν βίντεο από ΔΕΘ περασμένων δεκαετιών, της δεκαετίας του’60, του ’70 και του ’80, ενώ στο βάθος της ειδικής κατασκευής του επισκέπτες περιμένει και ένας μικρός κινηματογράφος περίπου 10 θέσεων, όπου γίνεται προβολή ενός ντοκιμαντέρ  με επίκαιρα της δεκαετίας του ’60.

Παράλληλα, στο χώρο υπάρχουν οθόνες αφής μέσω των οποίων ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στους εξωτερικούς χώρους και τα κτήρια της ΔΕΘ του διαστήματος 1928-1958 αλλά και να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή σαν βιντεοπαιχνίδι που επιτρέπει στον επισκέπτη να περιηγηθεί στους χώρους της ΔΕΘ – πρέπει να υπερπηδήσει πρώτα και κάποια εμπόδια στην πορεία- και απαντώντας σε κάποιες ερωτήσεις (υπάρχουν δυο επίπεδα δυσκολίας) να μάθει για την ιστορία της έκθεσης.

Ειδικότερα μπορεί να ξεναγηθεί εικονικά στις πρώτες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο πεδίο του Άρεως τη δεκαετία του 1920 και στο εκθεσιακό κέντρο της δεκαετίας του 1950 και να ανακαλύψει περισσότερα για τα μοναδικής αρχιτεκτονικής περίπτερα.

Το έργο της ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχείου της ΔΕΘ

Σημειώνεται ότι η ΔΕΘ-HELEXPO με την χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ξεκίνησε από το 2022, την ψηφιοποίηση του ιστορικού της αρχείου. Με την υλοποίηση του έργου της ψηφιοποίησης, το ιστορικό αρχείο της ΔΕΘ-HELEXPO διασώζεται και γίνεται προσβάσιμο προς όλους τους ενδιαφερόμενους, με τρόπο σύγχρονο και δημιουργικό.

Στο αρχείο της ΔΕΘ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ηχητικά, εικόνες, επιστολές και μπομπίνες που αποτελούν ντοκουμέντα, καθώς αφορούν τα δύο μεγαλύτερα πολιτιστικά φεστιβάλ της χώρα κατά τις δεκαετίες '60, '70 , '80, και, πιο συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δεκαετίες, έγιναν παρουσιάσεις προϊόντων που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά, όπως το ηλεκτρικό πλυντήριο ρούχων ενώ μέσα από τη ΔΕΘ έγινε και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση σε ολόκληρη τη χώρα. Συγχρόνως, οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικό σε πολλές ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του '60.

Συνολικά καταγράφηκαν 72.007 τεκμήρια εκ των οποίων οι 55 περίπου χιλιάδες ήταν φωτογραφίες, τα 1.500 έντυπα, οι 570 αφίσες, τα 1.000 περίπου αντικείμενα, 400 περίπου σχέδια, 300 περίπου αρχεία ήχου και εικόνας και 13.000 περίπου άλλα τεκμήρια, όπως βινιέτες, slides κλπ. Συνολικά από τις 72.000 τεκμήρια που καταγράφηκαν, με βάση την αξιολόγηση της αξίας του καθένα, επιλέχθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν 10.000 τεκμήρια.

Περισσότερα για το σημαντικό αυτό έργο μπορείτε να διαβάσετε στο https://www.helexpo-legacy.gr/

Η 3D εμπειρία ΕΔΩ

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες του TyposThes

digital-legacy-deth.jpg
digital-legacy-deth_6.jpg
digital-legacy-deth_7.jpg
digital-legacy-deth_4.jpg
digital-legacy-deth_3.jpg
digital-legacy-deth_2.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ