*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Να μας φέρει πιο κοντά στον γευστικό κόσμο των κρασιών επιχειρεί η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», μέσα από τα «ΒορΟινά» που θα γίνουν στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στις 7 Οκτωβρίου με ωράριο 13:00-21:00.
Η ετήσια έκθεση οινογνωσίας και οινογευσίας των κορυφαίων οινοποιείων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, απευθύνεται στο ευρύ κοινό, καταναλωτές και επαγγελματίες από την εστίαση και το εμπόριο οίνου.
Στην έκθεση το κοινό, λαμβάνοντας το ποτήρι οινογευσίας από την είσοδο, θα μπορεί να περιηγηθεί στα τραπέζια των Οινοποιών για να ανακαλύψει και να γευτεί τον πλούτο της αμπελοοινικής Βόρειας Ελλάδας, από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες.
Πόσο όμως ξέρουμε από καλό κρασί; Απευθυνθήκαμε στην γενική διευθύντρια της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», Αλεξάνδρα Ανθίδου η οποία μας εξήγησε πως «όσοι έχουν γνώσεις ξέρουν και όσοι δεν έχουν μπορούν να μάθουν. Η δουλειά μας είναι η εκπαίδευση του κοινού. Προωθούμε το κρασί ως προϊόν πολιτισμού. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια που κάνουμε έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θέλουμε το κοινό που δεν γνωρίζει να μαθαίνει το κρασί και αυτό που γνωρίζει να εμπλουτίσει και να φρεσκάρει τις γνώσεις του. Για παράδειγμα ο τρόπος που στήνουμε τα περίπτερα δεν είναι τυχαίος. Τα βάζουμε γεωγραφικά. Πχ σε μια σειρά είναι 8 οινοποιεία από τη Νάουσα (Κτήμα Ταραλάς, Argyrakis Wines, Ευστρατία Ταζογλίδου, Κτήμα Διαμαντάκος, Κτήμα Φουντή, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αργατία, Βαένι Νάουσα), μέσα από αυτά αμέσως κάνεις ένα μικρό σεμινάριο γνωριμίας με το ξινόμαυρο επιλέγοντας κρασιά της ίδιας χρονιάς. Οπότε έτσι καταλαβαίνεις τα χαρακτηριστικά του ξινόμαυρου: πχ η γεύση θυμίζει ντομάτα και ελιά. Ανάλογα και με τα αφρώδη κρασιά. Η Ελλάδα δεν φημίζεται για αυτά. Ωστόσο μπορεί κανείς να τα δοκιμάσει και να τα συγκρίνει. Θα διαπιστώσει πως άλλα έχουν περισσότερες φυσαλίδες, μερικά είναι πιο αρωματικά, άλλα έχουν μεγαλύτερη επίγευση κλπ.
Εμείς θέλουμε οι επισκέπτες μας να μάθουν περισσότερα, αρκεί φυσικά να θέλουν να εκπαιδευτούν και όχι να πάρουν το ποτήρι, να κάνουν μερικές βόλτες και να βγάλουν δύο selfie».
Debate Οινοποιών και ένα ιδιαίτερο masterclass
Φέτος δόθηκε ιδιαίτερη φροντίδα στο παράλληλο πρόγραμμα. «Αυτό το κάναμε γιατί θέλαμε να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση του κοινού και από διαφορετικές πλευρές. Πχ θα γίνει η ημερίδα: “Κλιματική κρίση – Σύγχρονες προσεγγίσεις στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην οινοποίηση” σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το Δημοκρίτειο, το debate οινοποιών «καλό κρασί vs marketing» με την συμμετοχή τριών marketers από δυνατά οινοποιία και τριών δυνατών οινοποιών που αναμένεται να κλέψει την παράσταση, και με ενδιαφέρον αναμένουμε και το masterclass “Διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα VS Rest of the World”. Οι τρεις νικητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων 2024 —ο Γιώργος Ζερβογιάννης, ο Παναγιώτης Κατσούδας και ο Δημήτρης Μπάρτζης— θα παρουσιάσουν και θα συγκρίνουν διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα με αντίστοιχες ποικιλίες του υπόλοιπου κόσμου. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που οι θεατές του τον παρακολουθούν απνευστί. Οι συμμετέχοντες σε δευτερόλεπτα αναγνωρίζουν κρασιά από πχ έναν απομακρυσμένο λόφο στο πουθενά στην Αργεντινή ή στη Νέα Ζηλανδία ή και στην Ελλάδα. Θα έχουν στην διάθεσή τους 6 κρασιά από τη Βόρεια Ελλάδα και αντίστοιχα από άλλες χώρες», σημείωσε η κυρία Ανθίδου.
Στο κυρίως μέρος των «ΒορΟινών» θα παρουσιάσουν τα κρασιά τους 33 οινοποιοί ενώ θα υπάρχουν και δύο θεματικά τραπέζια: ένα για σπάνιες ποικιλίες που καλλιεργούνται στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα και ένα με τα Χρυσά βραβευμένα κρασιά από τον διαγωνισμό “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy” 2024.
«Η έκθεσή μας περιλαμβάνει μερικά από τα καλύτερα κτήματα. Οινοποιίες όπως πχ Γεροβασιλείου, Μπουτάρη, Βίβλια Χώρα, Λαζαρίδη κα που έχουν διαμορφώσει περαιτέρω το οινικό ελληνικό προφίλ. Οινοποεία που βγήκαν μπροστάρηδες», κατέληξε η κυρία Ανθίδου.
Χρήσιμα
Εισιτήρια από 8 ευρώ. Προπώληση ηλεκτρονικά στο more.com και δια ζώσης στο Μακεδονία Παλλάς.
Περισσότερα στο www.winemakersofnorthgreece.gr
*Η συμμετοχή στο masterclass απαιτεί ξεχωριστή εγγραφή.