Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Στη συμβολή των οδών Ίωνος Δραγούμη και Παπαδοπούλου, στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, δεσπόζει ένα από τα πιο σπουδαία διατηρητέα κτίρια της πόλης, σχεδιασμένο από τον Ζακ Μωσσέ, το οποίο έπειτα από αποκατάσταση, λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες ως ξενοδοχείο.
Πρόκειται για το ξενοδοχείο «Ηipsters», ένα πρότυπο project αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που ακολουθεί υψηλές αισθητικές και αρχιτεκτονικές αξίες. Στους χώρους του ξενοδοχείου, το οποίο υποδέχθηκε το κοινό στο πλαίσιο των ανοιχτών αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων «Open House Thessaloniki» που πραγματοποιούνται αυτό το Σαββατοκύριακο, αναδεικνύονται η τέχνη και το ντιζάιν.
«Ένα κτίριο γραφείων και καταστημάτων του 1925 συνομιλεί με την αρχιτεκτονική του σήμερα και ξαναβρίσκει την θέση του στην σημερινή Θεσσαλονίκη ως ξενοδοχείο και χώρος εστίασης προσκαλώντας κόσμο να το επισκεφτεί και να το γνωρίσει εκ νέου», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του «Open House Thessaloniki» και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν ακριβώς αυτό χθες και σήμερα.
Τα 17 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής Tom Dixon Executive Σουίτας, είναι όλα μοναδικά σχεδιασμένα και κάθε χώρος παρουσιάζει πρωτότυπα ντιζάιν κομμάτια.
Το πρότζεκτ της αποκατάστασης πραγματοποιήθηκε από την 2nd Floor design+architecture - Τόλης Κουμπάρος. Ξεκίνησε το 2022 και το ξενοδοχείο άνοιξε τις «πύλες» του στις 8 Νοεμβρίου 2024. Κατά τη διαδικασία αποκατάστασης υπήρξε σεβασμός στον αρχικό σχεδιασμό του Ζακ Μωσσέ, του αρχιτέκτονα που υπήρξε καίριο πρόσωπο για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917. Έχει υπογράψει επίσης και άλλα κτίρια ορόσημα της πόλης, όπως το Ολύμπιον, το αρχικό κτίριο Όλυμπος-Νάουσα και τη συνοικία Ουλζιέλ.
Χαρακτηριστικό του κτιρίου που του προσδίδει ιδιαίτερη ταυτότητα είναι ότι οι τοίχοι μετά την ανακαίνιση δεν βάφτηκαν και είναι ευδιάκριτη επάνω τους η πατίνα του χρόνου, ενώ διατηρήθηκε και το αυθεντικό πάτωμα ηλικίας σχεδόν 100 ετών. Επίσης ιδιαίτερο στοιχείο του πρότζεκτ είναι ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία γυαλισμένης, γαλβανισμένης λαμαρίνας, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και στα δωμάτια.
Οι συμμετέχοντες στο «Open House Thessaloniki» είχαν τη δυνατότητα να δουν τη σουίτα που προβάλλει το οραματικό στυλ του Βρετανού σχεδιαστή Tom Dixon, ένας χώρος βιομηχανικής κομψότητας και διαχρονικής πολυτέλειας με γλυπτά φωτιστικά.
Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί μια μικρογραφία του καταστήματος 2nd Floor design+architecture του Τόλη Κουμπάρου καθώς και χώρος καφέ, ανοιχτός και για το ευρύτερο κοινό της πόλης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου, το breakfast μενού έχει επιμεληθεί ειδικά για το ξενοδοχείο ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης.
Παράλληλα, ο γνωστός φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης και η ταλαντούχα ομάδα του (Λία Ναλμπαντίδου, Ιουστίνη Δρακουλάκου) αποτύπωσαν φωτογραφικά όλη τη διαδικασία της αποκατάστασης του κτιρίου και το αποτέλεσμα εκτίθεται σε μορφή έκθεσης στους χώρους του ξενοδοχείου, δίνοντας έτσι στον επισκέπτη τη δυνατότητα αποκτήσει εκτός από μια καθηλωτική καλλιτεχνική εμπειρία και μια μοναδική, εις βάθος «ματιά» στην εξέλιξη του κτιρίου.