Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παρέμβαση Παπούλια για την ΕΥΑΘ ζήτησε η ΠΕΔ-ΚΜ

Παρέμβαση Παπούλια για την ΕΥΑΘ ζήτησε η ΠΕΔ-ΚΜ

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε χθες αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Η αντιπροσωπεία, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα της ΕΥΑΘ και το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Μάιο στη Θεσσαλονίκη ταυτόχρονα με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετείχαν εκ μέρους της ΠΕΔ-ΚΜ ο πρόεδρος, και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιπρόεδρος, και δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, το μέλος του Δ.Σ., και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος.

Αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας της ΠΕΔ-ΚΜ υπήρχε αισιοδοξία ότι ο αγώνας για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ θα έχει αίσια έκβαση. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από δύο παράγοντες. Ο ένας είναι η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, έπειτα από την οποία έχει τεθεί ήδη στον πάγο η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά και το θετικό κλίμα υπό το οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον κ. Παπούλια. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ενημερωμένος σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και φέρεται να επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις της αυτοδιοίκησης για το θέμα της διαχείρισης του νερού.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΔ-ΚΜ έδωσε στον κ. Παπούλια όλες τις ομόφωνες αποφάσεις της κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, καθώς και τα πρακτικά του δημοψηφίσματος που έγινε στις 18 Μαΐου και κατά το οποίο ήταν σχεδόν καθολικό το «όχι» των συμμετεχόντων σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οι δήμαρχοι ενημέρωσαν αναλυτικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νόημα της προσπάθειας της ΠΕΔ-ΚΜ και των τοπικών φορέων να αποτρέψουν κάθε σχεδιασμό για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Παράλληλα, εστίασαν στο γεγονός ότι σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, την ευθύνη λειτουργίας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν δημοτικές επιχειρήσεις, όπως ισχύει και στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης, καταθέτοντας παράλληλα επισήμως και την πρόταση της ΠΕΔ-ΚΜ για ανάληψη διαδημοτικής ευθύνης για τη διαχείριση στο εξής της ύδρευσης και της αποχέτευσης και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, αναφέρθηκαν στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Του ζήτησαν να παρέμβει

Η αντιπροσωπεία ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αποφασιστική συμβολή του με το βάρος του πολιτικού κύρους που διαθέτει ώστε να ακυρωθεί οριστικά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Ακόμη, ζήτησε την παρέμβασή του προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διεξαγωγή των τοπικών δημοψηφισμάτων, όπως προβλέπει ο νόμος 3852, εξασφαλίζοντας τη δέσμευσή του και για τα δύο, αφού ήδη εξουσιοδότησε τους στενούς του συνεργάτες να δρομολογήσουν τις σχετικές διαδικασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ