Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παρουσίαση μαραθωνίου ανάπτυξης εφαρμογών Hackathon

Το μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών Hackathon παρουσίασε ο δήμος Θεσσαλονίκης

Πρόσκληση σε προγραμματιστές και σχεδιαστές λογισμικού να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για εφαρμογές που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του Δήμου και την ποιότητα ζωής στην πόλη, απηύθυναν οι διοργανωτές του μαραθώνιου ανάπτυξης εφαρμογών Hackathon, που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο διαγωνισμός Hackathon που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το διεθνούς κύρους Open Knowledge Foundation – Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδος, την Ερευνητική Μονάδα ΑΠΘ URENIO, τη Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης EUROPE DIRECT, θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2014 στον ανοιχτό χώρο συνεργατικής εργασίας Coho (Ναπ. Ζέρβα 10, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια του εξαιρετικά πετυχημένου εγχειρήματος «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη – apps4thessaloniki», που είχε συνδιοργανώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τους ίδιους φορείς και είχε μεγάλη απήχηση.

Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος του Open Knowledge Foundation Greece, δρ Χαράλαμπος Μπράτσας και ο εκπρόσωπος της μονάδας URENIO, Παναγιώτης Τσαρχόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χασδάι Καπόν, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, Μαρία Πασχαλίδου.

Όπως ανέφεραν ο Χαράλαμπος Μπράτσας και ο Παναγιώτης Τσαρχόπουλος, στη διάρκεια του μαραθωνίου, 12 ομάδες αποτελούμενες από δύο ή τρεις προγραμματιστές θα κληθούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τα ανοιχτά δεδομένα του Δήμου Θεσσαλονίκης και να αναπτύξουν έξυπνες εφαρμογές web και κινητών τηλεφώνων, εστιάζοντας σε τέσσερις θεματικές ενότητες: οικονομικά, δίκτυα και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ποιότητα ζωής και διακυβέρνηση. Η κριτική επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί από στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και επιχειρηματίες, θα αξιολογήσει τους συμμετέχοντες με βάση την ποιότητα και την ανάπτυξη της ιδέας, αλλά και τα δυνητικά της αποτελέσματα, δηλαδή τη δυνατότητα που έχει να λύσει πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Στις τρεις πρώτες νικήτριες ομάδες θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία ύψους 3.000, 2.000 και 1.000 ευρώ, σε ειδική εκδήλωση στις 4 Δεκεμβρίου 2014.

«Τα πεδία των εφαρμογών προς ανάπτυξη θα δοθούν από τους διοργανωτές και θα εστιαστούν σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τον καθένα από εμάς, όπως είναι η καθαριότητα, οι υποδομές των κτιρίων, οι μεταφορές, η ενέργεια και οτιδήποτε άλλο προκύψει” τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης και συμπλήρωσε: “ζητούμε από τον πολίτη να συμμετέχει ενεργά και να δράσει μαζί με εμάς και ταυτόχρονα με εμάς, ώστε να αποτελέσουμε όλοι μαζί τον καταλύτη που θα φέρει εις πέρας την αποστολή που έχει αναλάβει ο Δήμος μας, αλλά και όλοι οι συμπράττοντες φορείς. Να θέσουμε με αυτόν τον τρόπο γερές βάσεις και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής πολιτικής, του τουρισμού, αλλά και της απασχόλησης και άλλων τομέων» κατέληξε ο Χασδάι Καπόν, ο οποίος ευχαρίστησε τους χορηγούς, τη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία και το Τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη συμβολή τους στην προετοιμασία του διαγωνισμού.

Στις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση των νέων τεχνολογιών και τη συνεργασία του πανεπιστήμιου με το Δήμο αναφέρθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, που εκτίμησε ότι η σχέση του ΑΠΘ με την πόλη και ιδιαίτερα το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι πολύχρονη, αγαστή, γόνιμη και σε πολλούς τομείς. “Ελπίζω και πιστεύω ότι θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, γιατί κάτι τέτοιο είναι καλό για την πόλη. Η πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετική, καθώς η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας με δημιουργικότητα για την υπηρεσία του κοινού καλού θα πρέπει να είναι στόχος κάθε επιστήμονα, ερευνητή και κάθε πολίτη. Εύχομαι το Hackathon να συνεχιστεί, να έχει πολλές και υψηλού επιπέδου συμμετοχές, να αποφέρει εφαρμογές που θα είναι αξιοποιήσιμες από το Δήμο και να αναδείξει τα κρυμμένα μυαλά της πόλης» κατέληξε ο Περικλής Μήτκας.

Από την πλευρά της, η Μαρία Πασχαλίδου τόνισε ότι ο διαγωνισμός είναι ένα βήμα για να εντοπίσουμε νέους ανθρώπους με φαντασία, που βλέπουν τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία και μπορούν να δώσουν λύσεις σε μικρές και μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής τους στην πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται σχέδιο εκεχειρίας - Πληροφορίες για αρνητική στάση Ισραήλ
Ο Χανίγιε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους - Ισραήλ:...
Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται σχέδιο εκεχειρίας - Πληροφορίες για αρνητική στάση Ισραήλ
ekab
Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής για βρέφος 1,5 μηνών - Η ΕΛΑΣ «έσπασε» την κίνηση στα Μάλγαρα (VIDEO)
Το βρέφος μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Φλώρινα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής για βρέφος 1,5 μηνών - Η ΕΛΑΣ «έσπασε» την κίνηση στα Μάλγαρα (VIDEO)