Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ΜΑΖΙ (φωτό)

Έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Την ελπίδα να ξαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας σε εκδήλωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου "ΜΑΖΙ" στην οποία τιμήθηκαν πρόσωπα και φορείς της Θεσσαλονίκης που συνδράμουν το έργο του. Με αφορμή βίντεο που προβλήθηκε για την Ίμβρο είπε ότι σε λίγες μέρες θα βρεθεί εκεί για τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς στο ελληνικό σχολείο του νησιού που αδίκως στερήθηκε την ελληνική παιδεία για πενήντα περίπου χρόνια. "Ο Θεός αμείβει την υπομονή μας, τους αγώνες μας, και έχουμε καλές εξελίξεις. Ελπίζουμε να έχουμε ακόμη θετικότερες εξελίξεις με κορυφαία την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αμήν", είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.

Μιλώντας για την προσφορά του Κοινωνικού Παντοπωλείου "ΜΑΖΙ", ευλόγησε την προσπάθεια που γίνεται και επικαλέστηκε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου ο οποίος, στην επιστολή του προς Γαλάτες, παροτρύνει τους χριστιανούς να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και αγάπη προς τους συνανθρώπους τους. "Η ανιδιοτελής προσφορά της αγάπης προς πάντα άνθρωπο, ιδία δε προς τους εμπεριστάτους ενδεείς και πάσχοντας, ανεξαρτήτως εθνικότητος ή θρησκείας, όπως μας εδίδαξε δια της παραβολής του Καλού Σαμαρείτου ο αρχηγός της πίστεώς μας, αποτέλεσε εξ αρχής την ειδοποιό διαφορά των Χριστιανών, ζώντων σε έναν κόσμο διακρινόμενον για τον ατομισμόν και την ιδιοτέλειάν του" είπε χαρακτηριστικά. Σχολίασε, άλλωστε, ότι η οικονομική κρίση αύξησε ανησυχητικά τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη αλλά και ευαισθητοποίησε περισσότερους προς την κατεύθυνση της επίδειξης αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στο έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο πρόεδρός του Κώστας Γκιουλέκας ανέφερε ότι παρέχει τρόφιμα και είδη ανάγκης σε 1500 ανθρώπους κάθε μήνα, ενώ σε αυτό απασχολούνται 35 εθελοντές εβδομαδιαίως και προσφέρουν διάφορα είδη 80 επιχειρήσεις. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με 25 φορείς της πόλης που ασχολούνται με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, το "ΜΑΖΙ" έχει διανείμει 200 τόνους τροφίμων, 120 τόνους ψωμιού, 75 τόνους χυμών και αναψυκτικών, 30 τόνους ενδυμάτων και υποδημάτων, παιχνίδια, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα είδη. Παράλληλα ο κ. Γκιουλέκας γνωστοποίησε ότι το "ΜΑΖΙ" σε συνεργασία με την Ιμβριακή Ένωση θα διοργανώσει εκδήλωση εντός του Νοεμβρίου για την ενίσχυση των σχολείων στην Ίμβρο και τη δημιουργία βιβλιοθήκης.

Στην εκδήλωση, την οποία "άνοιξε" ο Αλέξης Κωστάλας, παρέστησαν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος και Γουμένισσας Δημήτριος, αρχιερείς, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου ενώ τιμήθηκαν πρόσωπα και φορείς της πόλης που προσφέρουν βοήθεια για τους σκοπούς του κοινωνικού παντοπωλείου.

Η υποδοχή στο Μακεδονία

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, υποδέχθηκε, χθες, με τη δέουσα επισημότητα, την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας, παρουσία της Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και εκπροσώπων των εκκλησιαστικών και τοπικών Αρχών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, ενώ από πλευράς του, ο Παναγιώτατος, ευχήθηκε ο Πρωθυπουργός να φέρει καλά νέα από την επίσκεψή του στην Αμερική.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον κ. Αμανατίδη αλλά και την Κυβέρνηση συνολικά για την επανεκλογή της και αναφέρθηκε εκτενώς στη Διεθνή Διάσκεψη για το θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 18-20 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντας τη διοργάνωσή της ως ένα πολύ θετικό γεγονός.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξήρε τις διεθνείς προσπάθειες της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για τη στήριξη της πατρίδας μας και, απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, υπογράμμισε, ότι η παρουσία του στη Διεθνή Διάσκεψη δεν θα αποτελέσει μόνον τιμή αλλά, επιπλέον, θα συμβάλει στην αναβάθμιση του διεθνούς διάλογου για την εμπέδωση της ανάγκης σεβασμού του θρησκευτικού πλουραλισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ