Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Ποιο γονίδιο «κρίνει» την πορεία της νόσου – Οι 3 παράγοντες

H απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα για τα περιστατικά νέων που νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό

Στους παράγοντες που συντελούν ώστε και νέοι να νοσούν σοβαρά αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε συγκεκριμένα κανείς δεν έχει ανοσία και όλοι μπορούν να νοσήσουν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη χώρα μας το 45% των κρουσμάτων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών, 31% στην ηλικιακή ομάδα 18-39, ενώ μόνο ένα ποσοστό 2% είναι ανήλικοι. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες: το γονίδιο υποδεχέα, μία ουσία στους πνεύμονες και στην πιθανότητα ενός πολύ αντιδραστικού ανοσοποιητικού συστήματος. 

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, οι σπάνιοι ευτυχώς θάνατοι σε νέους είναι δύσκολο να εξηγηθούν και αναφέρθηκε στην παθογένεια της νόσου, στους λόγους δηλαδή που πέραν της ηλικίας ή κάποιου υποκείμενου νοσήματος, έχουν σαν αποτέλεσμα να νοσήσει κάποιος σοβαρότερα και να παρουσιάσει επιπλοκές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, πραγματοποιούνται έρευνες για γονίδια που μπορεί να επιτρέπουν σε νέους να νοσούν πιο βαριά. Οι έρευνες εστιάζουν στο γονίδιο του υποδοχέα, που αν παρουσιάζει κάποια παραλλαγή μπορεί, να διευκολύνει ή και να δυσκολεύει τον ιό να προσβάλει τον οργανισμό.

Υπάρχει, επίσης, μία ουσία στους πνεύμονες, που αποκαλείται επιφανειοδραστικός παράγοντας, ο οποίος τους καθιστά πιο ελαστικούς και πιο ευάλωτους στον ιό. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «αποφάσισα να σας εξηγήσω αυτό που λένε "παθογένεια της νόσου", πέραν της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων, τι άλλο υπάρχει και αυτοί οι άνθρωποι νοσούν. Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα για ειδικά γονίδια, όπως εκείνο του "γονιδίου υποδοχέα", που χρησιμοποιεί ο ιός για να επιτεθεί. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό, μπορούν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή. Υπάρχει μια ουσία, ο επιφανειοδραστικός παράγοντας, που βοηθάει τον πνεύμονα να εκτίθεται και να διασπάται. Μπορεί γρήγορα να εξαντλείται στους ασθενείς με κορονοϊό».

Ακόμη στάθηκε στην πιθανότητα ενός πολύ αντιδραστικού ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει έντονες φλεγμονές στον πνεύμονα, όχι γιατί δεν λειτουργεί καλά ή γιατί είναι εξασθενημένο, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο.

«Ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό μπορεί να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που μπορεί να κατακλύσει τον πνεύμονα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα παρατηρείται πως επειδή πολλές φορές οι νέοι φοβούνται λιγότερο, εκθέτουν τον εαυτό του περισσότερο σε κινδύνους. 

Δείτε την τοποθέτηση του Σ. Τσιόδρα. 

 

Πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει κανείς από τον κορονοϊό; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται (και) στα γονίδια

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα που έθιξε ο Σωτήρης Τσιόδρας αποτελεί αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων. 

Ακολουθεί κείμενο που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα: 

H πανδημική νόσος Covid-19 που προκαλείται από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, είναι παράξενα «επιλεκτική». Μερικοί μόνο άνθρωποι που κολλάνε τον ιό, αρρωσταίνουν και, από αυτούς, λίγοι έχουν σοβαρά συμπτώματα. Οι περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, αλλά παραδόξως -και άκρως τραγικά- σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα) ανάμεσα στους σοβαρά άρρωστους και στα θύματα της νόσου συγκαταλέγονται σχετικά νεαρής ηλικίας και κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν αυτή την «ιδιοτροπία» της νόσου και αναπόφευκτα αναζητούν τη λύση του γρίφου και στο γονιδίωμα. Πέρα από τις όποιες διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα μεταξύ των ανθρώπων, τα γονίδια είναι ο δεύτερος βασικός παράγων που μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι περνάνε τη νόσο ξώφαλτσα, ενώ για μερικούς συνομηλίκους τους αποβαίνει μοιραία.

Οι γενετικές έρευνες που ξεκίνησαν, ελπίζεται ότι θα αποκαλύψουν ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο, ανάλογα με το γενετικό υπόβαθρό τους. Αυτό ίσως ανοίξει και νέους δρόμους θεραπείας για την Covid-19.

Οι μελέτες εκτείνονται από ευρισκόμενες ήδη σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας έρευνες ανάλυσης DNA σε πολλές χιλιάδες άτομα (μερικά από τα οποία πλέον αρρωσταίνουν από τον κορονοϊό) μέχρι νέες πρωτοβουλίες συλλογής DNA από ασθενείς με Covid-19 σε χώρες, όπως η Ιταλία. Σε όλες τις περιπτώσεις, στόχος είναι να γίνει σύγκριση ανάμεσα στο DNA αυτών που αρρωσταίνουν λόγω του νέου ιού με ήπια έως μηδενικά συμπτώματα και εκείνων με σοβαρά συμπτώματα.

«Βλέπουμε τεράστιες διαφορές στα κλινικά συμπτώματα, καθώς και από χώρα σε χώρα. Κατά πόσο αυτό εξηγείται από γενετικούς παράγοντες, αποτελεί ένα πολύ ανοικτό ερώτημα», δήλωσε στο «Science» ο ιταλικής καταγωγής γενετιστής Αντρέα Γκάνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, ο οποίος ηγείται μεγάλης διεθνούς πρωτοβουλίας για να συλλεχθούν, να αναλυθούν και να συγκριθούν δείγματα DNA από ασθενείς με Covid-19 ανά τον κόσμο.

Ήδη έχει δημιουργηθεί ο ιστότοπος Covid-19 Host Genetics Initiative, όπου οι τράπεζες γενετικών δεδομένων σε όλο τον κόσμο και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έλθουν σε επαφή για να συμβάλουν με γενετικά στοιχεία. Τουλάχιστον 11 ιταλικά νοσοκομεία αναμένεται να συλλέξουν δείγματα ασθενών τους (μετά από έγκριση των τελευταίων) και να τα αποστείλουν. Ο δρ Γκάνα ευελπιστεί ότι μέσα σε περίπου δύο μήνες θα υπάρχουν τα πρώτα γενετικά ευρήματα σχετικά με τη νόσο Covid-19.

Άλλες γνωστές και μεγάλες βάσεις γενετικών δεδομένων, όπως η βρετανική UK Biobank και η ισλανδική deCODE Genetics, θα κάνουν κάτι ανάλογο, προσθέτοντας γενετικό υλικό από ασθενείς με Covid-19. Παρόμοια προσπάθεια ξεκίνησε ο γνωστός Αμερικανός γενετιστής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς, επικεφαλής του προγράμματος Personal Genome Project.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα προκύψει από τις γενετικές αναλύσεις. Πιθανώς, σύμφωνα με τον ανοσολόγο Φίλιπ Μέρφι του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, σε μερικούς ανθρώπους να υπάρχουν μεταλλάξεις που διευκολύνουν τον ιό να προσδένεται και να εισδύει στα κύτταρα των πνευμόνων. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ορισμένες μεταλλάξεις επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου αντιδρά στους ιούς και στα βακτήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ