Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μέδουσες σε ελληνικές θάλασσες - Πότε θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό τους

Ψυχραιμία συνέστησε στους λουόμενους ο καθηγητής Xαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ανησυχία έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στους λουόμενους ο αυξημένος αριθμός μεδουσών που συναντάει κανείς σε θάλασσες της χώρας μας.

Το φαινόμενο της έξαρσης των μεδουσών οφείλεται μεταξύ άλλων στην κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση, αλλά και τον ευτροφισμό των θαλασσών, δηλαδή την οργανική ρύπανση.

Ωστόσο ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Καθηγητής Xαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου μιλώντας στο «ΤyposThes» συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας ότι πρόκειται για πληθυσμούς που μετακινούνται ανάλογα με τον άνεμο και τα κύματα της θάλασσας.

«Οι τσούχτρες είναι ό,τι πιο γνωστό μπορούμε να συναντήσουμε στο θαλάσσιο περιβάλλον. Έχουν καφετί χρώμα που ιριδίζει σε κάποιες φάσεις του. Είναι ωστόσο δύσκολο να χαρτογραφήσουμε σε ποιες παραλίες βρίσκονται, καθώς μετακινούνται από μόνες τους και παρασύρονται από την κυματική δράση και τα ρεύματα, και μεταφέρονται ανάλογα με τον αέρα από τη μια περιοχή στην άλλη. Όντως αυτό το διάστημα υπάρχει έξαρση και μάλιστα πρέπει να τονίσουμε ότι ήδη από τον Νοέμβριο είχαν παρατηρηθεί νεαρά άτομα του είδους στις θάλασσές μας. Αυτό δεν ήταν καλό σημάδι», σημείωσε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να ανησυχούμε, ενώ αναφέρθηκε και σε προηγούμενη εποχή έξαρσης. «Το 1978 όταν ήμουν φοιτητής και έπρεπε να βουτάω στη θάλασσα για σφουγγάρια για την πτυχιακή μου υπήρχαν τόσες πολλές μέδουσες που δεν ήξερα σε ποιο σημείο της επιφάνειας να βγω…. Η πυκνότητά τους ξεπερνούσε κάθε προσέγγιση», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «τότε πολλές περιοχές όπως στην Γαλλία, την Ιαπωνία και την Κορέα, είχαν πάθε μεγάλες ζημιές». Πρόσθεσε δε πως η έξαρση τότε είχε διαρκέσει δυόμιση με τρία χρόνια, ενώ για την τωρινή έξαρση σημείωσε ως «θα πρέπει να περιμένουμε μείωση του πληθυσμού των μεδουσών τον επόμενο χρόνο».

Συνέστησε να μην τις φοβόμαστε, αλλά να τις αποφεύγουμε. Και να μην προσπαθούμε να τις βγάλουμε από το θαλάσσιο περιβάλλον. «Δεν χρειάζεται πανικός. Πρόκειται για … κοσμοπολίτισσες μέδουσες θα λέγαμε. Μένουν χρόνια εδώ…», ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «όσοι επιχειρούν να τις βγάλουν από τη θάλασσα, κάνουν τα πράγματα χειρότερα γιατί οι μέδουσες βγάζουν βλέννες από το στρες του τραβήγματος, και στη συνέχεια αυτό το υλικό μένει στη θάλασσα έχει τοξινες και προκαλεί φαγούρα σε όσους μπουν εκείνη την στιγμή στο νερό». 

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μέδουσα

Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος; Ο κ. Χιντήρογλου τόνισε ότι «θα πρέπει να επισκεφθούμε ένα φαρμακείο και να προμηθευτούμε ένα σκεύασμα για να κατευνάσει τον κνησμό και την ερυθρότητα που ενδεχομένως να έχουμε ή πιο σπάνια την πληγή που θα έχουμε». Όσο για το γιατροσόφι με την σόδα που ακούγεται συχνά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι δύσκολο και σχεδόν αστείο πχ να ζητάμε από τους γονείς που κουβαλούν τόσα πράγματα στη θάλασσα να έχουν και σόδα μαζί τους ώστε να αναμειχθεί με θαλασσινό νερό και να γίνει με αυτό πλύση σε περίπτωση τσιμπήματος μέδουσας. Παράλληλα συνέστησε σε όσους είναι αλλεργικοί σε τσιμπήματα να έχουν λίγη μεγαλύτερη προσοχή. Όσο για το πώς θα ξέρουμε πού υπάρχουν μέδουσες σημείωσε πως πέρα από το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε και παραπάνω, επηρεάζεται από τον άνεμο και τα κύματα, οι υπόλοιποι κολυμβητές είναι πάντα μια καλή πηγή ενημέρωσης. «Αν έχει μέδουσες, υπάρχει αλληλεγγύη! Θα μας το προειδοποιήσουν και οι άλλοι κολυμβητές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος σημείωσε πως ενώ πχ πριν μια εβδομάδα υπήρχαν χιλιάδες σιέλ (ακουαρέλα αουρίτα) μέδουσες στον Θερμαϊκό κόλπο, πλέον οι πληθυσμοί αυτοί δεν υπάρχουν καθώς ο κόλπος είναι ανοιχτός και έφυγαν σε άλλα σημεία με τον άνεμο και τα κύματα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΟΥ - Ευλογιά πιθήκων: Υπαρκτός ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος

Κεραμέως: Σχολείο μέχρι τις 17.30 ελεύθερα για όλους τους μαθητές – Όλο το σχέδιο

Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ αύριο Πέμπτη 9/6 – Χωρίς αστικά το βράδυ η Θεσσαλονίκη

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Νεαρός έπεσε από μπαλκόνι 3ου ορόφου στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ