Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το 61% των Αμερικανών πιστεύει ότι η AI απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας

Ενώ ο δημιουργός του ChatGPT προειδοποιεί: «Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη πάει στραβά, μπορεί να πάει πολύ στραβά»

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τους περισσότερους Αμερικανούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τα συμπεράσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Περισσότερα από δύο τρίτα των Αμερικανών ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της AI και 61% θεωρούν ότι αυτή μπορεί να απειλήσει τον πολιτισμό.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που προβλέπουν αρνητικά αποτελέσματα από την τεχνητή νοημοσύνη είναι τριπλάσιος σε σχέση με εκείνον των Αμερικανών που πιστεύουν το αντίθετο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, 61% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ΑΙ συνιστά κίνδυνο για την ανθρωπότητα, ενώ μόνο το 22% διαφωνούν και το 17% παραμένουν αβέβαιοι.

Εκείνοι που είχαν ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 εξέφρασαν μεγαλύτερη ανησυχία. Το 70% των ψηφοφόρων του Τραμπ σε σχέση με το 60% των ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν συμφωνεί ότι η ΑΙ μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα.

Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι Ευαγγελιστές Χριστιανοί κυρίως συμφωνούν ότι η ΑΙ αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα με ποσοστό 32% σε σύγκριση με 24% των μη Ευαγγελιστών Χριστιανών.

Ενώ οι Αμερικανοί ανησυχούν για την τεχνητή νοημοσύνη, η εγκληματικότητα και η οικονομία βρίσκονται σε υψηλότερη θέση στον κατάλογο με τις ανησυχίες σχετικά με καθημερινά ζητήματα: το 77% υποστηρίζει την αύξηση της χρηματοδότησης της αστυνομίας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και το 82% ανησυχεί για τον κίνδυνο ύφεσης.

Ο ασκός του Αιόλου

Από τότε που το ChatGPT του OpenAI έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών, η ευρεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή εκτόξευσε την AI στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.

Το ChatGPT (Σ.τ.Σ: η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις) έχει ξεκινήσει έναν αγώνα στον τομέα της ΑΙ με μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως οι Microsoft και η Google να δεσμεύονται ότι θα ξεπεράσουν τα επιτεύγματα η μια της άλλης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Βουλευτές και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ενδιαφέρονται επίσης: ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Τομ Όλτμαν κατέθεσε χθες ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την πιθανότητα κακής χρήσης αυτής της τεχνολογίας και ζήτησε την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων.

"Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να μπει αυτό το τζίνι στο μπουκάλι. Συντελείται μια παγκόσμια έκρηξη", δήλωσε o γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ένας από τους πολλούς βουλευτές που έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με το ποιοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για τη ρύθμιση της ΑΙ στο πλαίσιο χθεσινής συζήτησης στη Γερουσία αναφορικά με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Εκπρόσωποι του χώρου λένε ότι οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τα οφέλη της ΑΙ.

"Οι ανησυχίες είναι πολύ εύλογες, αλλά θεωρώ ότι εκείνο που λείπει στον διάλογο είναι γιατί το κάνουμε όλο αυτό; Η ΑΙ θα αυξήσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θα τους βοηθήσει να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί και ικανοί", λέει ο Σεμπάστιαν Θραν, ένας καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που ίδρυσε το Google X.

"Οι Αμερικανοί δεν συνειδητοποιούν μάλλον πόσο έχει ήδη διεισδύσει στην καθημερινή ζωή τους τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά η τεχνητή νοημοσύνη", τονίζει ο ίδιος.

Ο δημιουργός του ChatGPT προειδοποιεί: «Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη πάει στραβά, μπορεί να πάει πολύ στραβά»

Η παρέμβαση των κυβερνήσεων για να ρυθμιστεί η ανάπτυξη και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι "καθοριστική", "προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι" που αντιπροσωπεύει η τεχνολογία αυτή, παραδέχθηκε σήμερα Τρίτη ο Σαμ Άτλμαν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, δημιουργός της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, ενώπιον αμερικανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

"Είναι σημαντικό η πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί με δημοκρατικές αξίες", εκτίμησε ο νεαρός επιχειρηματίας, "που σημαίνει ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι καθοριστική", δήλωσε κατά την ακρόασή του από την επιτροπή του Κογκρέσου στην οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά.

Η διάθεση του ChatGPT στο Διαδίκτυο τον Νοέμβριο πολλαπλασίασε το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και των επιχειρήσεων, για τη λεγόμενη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή την τεχνολογία που είναι ικανή να δημιουργεί περιεχόμενο, κείμενο, εικόνες, ήχους ή βίντεο, αφού αντλήσει υλικό από τεράστιες βάσεις δεδομένων.

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη απελευθερώνει τα πάθη, και πολλοί ανησυχούν για τις δυνητικές συνέπειες σε μια σειρά επαγγελμάτων, με πιθανές μαζικές καταργήσεις θέσεων εργασίας αλλά και ευρύτερα σε όλη την κοινωνία.

"Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά προκαλεί και σοβαρούς κινδύνους", παραδέχθηκε ο Σαμ Άλτμαν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την υποεπιτροπή της Γερουσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την τεχνολογία και το δίκαιο.

"Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου, είναι ότι εμείς, αυτή η βιομηχανία, αυτή η τεχνολογία, μήπως προκαλέσουμε σημαντικές ζημιές στην κοινωνία", δήλωσε ο Άλτμαν. Όπως προειδοποίησε, "αν αυτή η τεχνολογία πάει στραβά, μπορεί να πάει πολύ στραβά... Και εμείς θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση για να το εμποδίσουμε να συμβεί".

Οι εκλογές είναι ένας "σημαντικός τομέας ανησυχίας" και "κάποια ρύθμιση θα ήταν αρκετά σοφή", τόνισε.

Ο 30χρονος προγραμματιστής και επενδυτής υπενθύμισε πως αν και η OpenAI LP, η οντότητα που ανέπτυξε το ChatGPT, είναι μια νεοφυής ιδιωτική εταιρία, ελέγχεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό "που μας επιβάλλει να εργαστούμε προς την ευρεία διανομή των οφελών της τεχνητής νοημοσύνης και να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια των συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη".

Ο Σαμ Άλτμαν δηλώνει συχνά ότι τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός κανονιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη, κατά προτίμηση σε διεθνές επίπεδο. "Ξέρω ότι φαίνεται αφελές να προτείνω κάτι τέτοιο, μοιάζει πολύ δύσκολο" να επιτευχθεί, αλλά "υπάρχουν προηγούμενα" εξήγησε, επικαλούμενος το παράδειγμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ