Συνολικά 488 κρούσματα μη τυφο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης έχει καταγράψει ο ΕΟΔΥ εφέτος το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο. Την ώρα που συρροές σαλμονέλλωσης, σχετιζόμενες με κατανάλωση κοτόπουλου, απασχολούν τις υγειονομικές αρχές 11 ευρωπαϊκών χωρών, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα ελληνικά δεδομένα.
Η μη τυφο-παρατυφική σαλμονέλλωση επιτηρείται στην Ελλάδα μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων αποτελώντας το συχνότερα δηλούμενο τροφιμογενές νόσημα, ενώ ο ορότυπος S. Enteritidis είναι ο συχνότερα αναγνωριζόμενος ορότυπος. Την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 20232, δηλώθηκαν μέσω του Συστήματος 488 κρούσματα μη τυφο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης.
Στο σύνολο των 100 κρουσμάτων για τα οποία ήταν διαθέσιμη η πληροφορία, τα 66 (66%) είχαν ορότυπο S. Enteritidis. Το ποσοστό απομόνωσης του συγκεκριμένου ορότυπου παρουσίασε αύξηση κατά 43% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019 (εξαιρείται η περίοδος της πανδημίας ως μη τυπική όσον αφορά την καταγραφή της συχνότητας της σαλμονέλλωσης).
Πριν λίγες ημέρες έκθεση για συρροές σαλμονέλλωσης που επηρεάζουν 11 ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας συνολικά 134 κρούσματα και έναν θάνατο, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2023, η Δανία δήλωσε μία συρροή κρουσμάτων σαλμονέλλωσης από Salmonella Enteritidis ST11. Έως τις 25 Αυγούστου 2023, δηλώθηκαν συνολικά 97 κρούσματα σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ). Η πλειονότητα των 19 κρουσμάτων με τα οποία πραγματοποιήθηκε συνέντευξη, ανέφερε κατανάλωση κεμπάπ ή πίτσα που πιθανόν περιείχε κοτόπουλο ή άλλων προϊόντων κοτόπουλου, πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Επιπρόσθετα, στις αρχές Αυγούστου 2023 η Αυστρία δήλωσε μία συρροή κρουσμάτων σαλμονέλλωσης από S. Enteritidis ST11, ένα εκ των κρουσμάτων της οποίας απεβίωσε. Οι ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων των κρουσμάτων κυμαίνονται στην περίοδο μέσα Μαρτίου 2023-μέσα Ιουλίου 2023. Έως τις 25 Αυγούστου 2023, δηλώθηκαν συνολικά 37 κρούσματα από 6 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Κατά τις συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν με τα 8 δηλωθέντα κρούσματα στην Αυστρία διαπιστώθηκε ότι 5 εξ’ αυτών είχαν καταναλώσει κεμπάπ κοτόπουλο κατά την περίοδο επώασης της νόσου.
Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί το φαινόμενο και τονίζει τη σημασία της δήλωσης κρουσμάτων μη τυφο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης από τους κλινικούς και τους εργαστηριακούς γιατρούς και την αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών Σιγκελλών και λοιπών εντεροπαθογόνων.
Πώς μεταδίδεται η σαλμονέλα – Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα προϊόντα πουλερικών και αυγών έχουν αναγνωριστεί ως πηγές διασυνοριακών τροφιμογενών επιδημιών που προκαλούνται από διάφορα στελέχη S. Enteritidis ST11, με περισσότερα από 2200 κρούσματα.
Διάφορα ζώα (ιδιαίτερα πουλερικά, χοίροι, βοοειδή και ερπετά) μπορούν να είναι δεξαμενές για τη σαλμονέλα και οι άνθρωποι γενικά μολύνονται (και αναπτύσσουν σαλμονέλωση) τρώγοντας κακομαγειρεμένα, μολυσμένα τρόφιμα ή τρώγοντας τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από άψητο κρέας και πουλερικά.
Η περίοδος επώασης είναι 12-36 ώρες και η βαρύτητα της νόσου εξαρτάται από τον αριθμό των βακτηρίων που λαμβάνονται, την ανοσολογική κατάσταση του ατόμου και τον τύπο της σαλμονέλας.
Η κλινική εικόνα της σαλμονέλωσης χαρακτηρίζεται από πυρετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο, αλλά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του αίματος και μια πιο σοβαρή, συστηματική μορφή της νόσου. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες ημέρες. Οι θάνατοι λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα είναι ασυνήθιστοι, αλλά μπορεί να συμβούν σε μικρά μωρά και βρέφη, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Πηγή: ygeiamou