Της Λεμονιάς Βασβάνη
Σε έξαρση είναι η παραλλαγή FLiRT του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, με το φαινόμενο να συνδέεται και με την μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών από το εξωτερικό.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης «Σημειώθηκε εδώ και τρεις εβδομάδες μια αυξητική πορεία που θα συνεχιστεί έως και το τέλος του μήνα. Η παραλλαγή FLiRT υπήρχε εδώ και μήνες όμως ήταν σε χαμηλά ποσοστά στη χώρα μας. Αποτελεί έναν συνδυασμό από παραλλαγές κορωνοϊού που έχουν μεγάλη δυναμική ώστε να ξεφεύγουν από ανοσία. Σκεφτείτε ότι αν κάποιος έχει νοσήσει με προηγούμενη παραλλαγή μπορεί να επανανοσήσει. Αναπτύσσεται γρήγορα. Και με τις τουριστικές ροές του καλοκαιριού έχουμε μεγαλύτερη ένταση σε ανάπτυξη, ειδικά σε νησιά και τουριστικά μέρη».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «Η εκτίμηση είναι πως τον Αύγουστο θα υπάρξει ομαλοποίηση στην ένταση, επειδή οι περισσότεροι πολίτες της χώρας μας τότε θα πάνε διακοπές. Η χωρική διαφοροποίηση που υπάρχει σε τουριστικούς προορισμούς και σε αστικά κέντρα θα εκλείψει».
Στο αν υπάρχει κάλυψη από τα εμβόλια σημείωσε πως «δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτή την παραλλαγή, άρα υπάρχει ενδεχόμενο να νοσήσει κανείς. Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως είναι ότι δημιουργείται χυμική ανοσία σε τέτοιους ιούς που παρέχει προστασία χωρίς να είναι εξειδικευμένη σε πολλούς ανάλογους ιούς. Άρα δεν θα νοσήσει ο εμβολιασμένος με έντονα συμπτώματα». Σχετικά με το πώς επιδρά η ζέστη στην μετάδοση του ιού σχολίασε τα εξής: «Το καλό είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιακή ακτινοβολία βοηθούν στο να μην διαχέεται ο ιός. Ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες μας κάνουν να μην βγαίνουμε έξω, άρα ένας ιός που βρίσκεται σε έναν κλειστό χώρο είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί».
Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε επτά από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν». Εξάλλου: «Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες».