Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δίαιτα με πράσινο τσάι και ωμά ψάρια είναι το μυστικό της μακροζωίας

Οι ειδικοί προτείνουν τη διατροφή που έχει βοηθήσει τους Ιάπωνες να ξεπερνούν εύκολα τα 100 χρόνια

Οι ειδικοί προτείνουν τη διατροφή που έχει βοηθήσει τους Ιάπωνες να ξεπερνούν εύκολα τα 100 χρόνια

Η συγκεκριμένη διατροφή είναι αυτή που βοηθά τις γιαπωνέζες να ζουν πολύ περισσότερο, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή τους και να προστατευτούν από τις καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της άνοιας, ακολουθώντας τους ίδιους κανόνες διατροφής.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι γιαπωνέζες ζουν κατά μέσο όρο 86,4 χρόνια. Οι βρετανίδες ζουν μόνο 82,7 και ακόμα και οι Ιταλοί, οι οποίοι έχουν την πολύ καλή μεσογειακή διατροφή, φτάνουν μόνο 84,4 χρόνια. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες ζουν περίπου 83,4 χρόνια.

Η θαυματουργή ιαπωνική διατροφή

Το βασικό μυστικό της ιαπωνικής διατροφής είναι η μικρότερη - αλλά καλύτερη - ποιότητα τροφίμων. Οι ιάπωνες καταναλώνουν περίπου 25% λιγότερες θερμίδες από το μέσο όρο των ανθρώπων στη Δύση. Τα καθημερινά τους γεύματα είναι απλά και βασίζονται σε γλυκοπατάτες, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως, μαζί με ψάρια, ρύζι, χοιρινό και σόγια - όλα πλούσια σε αντικαρκινικά και αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά. Η συνολική κατανάλωση είναι 1.500 θερμίδες την ημέρα, ενώ έχουν την τάση να τρώνε μόνο ό, τι χρειάζονται.

Ο Craig Wilcox, κορυφαίος γεροντολόγος, έχει κάνει μακροχρόνια έρευνα για τη μακροζωία στην περιοχή της Οκινάουα της Ιαπωνίας, μια ομάδα 161 κοραλλιογενών νησιών στην Ανατολική θάλασσα της Κίνας, η οποία είναι γενέτειρα αρκετών ανθρώπων που έζησαν πάρα πολλά χρόνια. Επίσης έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων στον κόσμο. «Τρώνε τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα, τρώνε μόνο ό, τι χρειάζονται».

«Τρώνε τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και προϊόντα σόγιας, περισσότερα tofu και konbu φύκια από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο, καθώς και καλαμάρια και χταπόδια, τα οποία είναι πλούσια σε ταυρίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση», συμπλήρωσε ο ειδικός.

Ο τρόπος που καταναλώνουν την τροφή τους, επίσης, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην διατροφή τους, εφόσον οι περισσότερες μερίδες είναι μικρές και σερβίρονται σε μικρά πιάτα, ενώ παράλληλα η χρήση chopsticks (ξυλάκια αντί για μαχαιροπίρουνα) επιβραδύνει τη διαδικασία του φαγητού. Βέβαια οι Ιάπωνες δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά όσο οι γυναίκες, έχοντας μέσο προσδόκιμο ζωής 79,9 χρόνια, πίσω από τους Ισλανδούς, τους Σουηδούς, τους Ελβετούς αλλά όχι και τους Έλληνες που ζουν περίπου 78 χρόνια. Η Ιαπωνία, η οποία έχει δύο φορές τον πληθυσμό της Βρετανίας, έχει τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους ηλικίας 100 ετών και άνω - συνολικά 51.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν