Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το φυσικό φως στο γραφείο βελτιώνει την υγεία!

Καλύτερος ύπνος και ποιότητα ζωής

Καλύτερος ύπνος και ποιότητα ζωής

Τη σημασία της έκθεσης των ανθρώπων, και συγκεκριμένα των εργαζομένων στο φυσικό φως της ημέρας τις ώρες που βρίσκονται στο γραφείο τους, υπογραμμίζει μια νέα μελέτη.

Όπως προκύπτει, οι εργαζόμενοι που είχαν παράθυρα στο χώρο εργασίας τους, εκτέθηκαν στο λευκό φως 173% περισσότερο κατά τη διάρκεια του εργάσιμου 8ωρου και κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο 46 λεπτά περισσότερο την νύχτα, συγκριτικά με εργαζόμενους που δεν εκτίθενται σε φυσικό φως την ώρα που βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους. Επίσης, η έρευνα έδειξε, ότι όσοι εργάζονταν σε χώρους με παράθυρα, είχαν, παράλληλα, την τάση να είναι και πιο δραστήριοι σωματικά.

Οι εργαζόμενοι σε χώρους χωρίς παράθυρα, ανέφεραν χαμηλότερα αποτελέσματα σε μετρήσεις ποιότητας ζωής που σχετίζονται με σωματικά προβλήματα και ζωτικότητα. Επίσης, είχαν γενικά χαμηλότερα αποτελέσματα σε μετρήσεις που αφορούσαν την ποιότητα ύπνου και τις διαταραχές ύπνου.

“Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις, ότι η έκθεση στο φως της ημέρας, ειδικά το πρωί, είναι ευεργετική για την υγεία, καθώς έχει επίδραση στη διάθεση, την εγρήγορση και τον μεταβολισμό μας”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Phyllis Zee, νευρολόγος στο πανεπιστήμιο Northwestern και ειδικός σε θέματα ύπνου. “Οι εργαζόμενοι είναι μια ομάδα που κινδυνεύει, επειδή είναι συνήθως σε εσωτερικούς χώρους τις ώρες αυτές, συχνά χωρίς πρόσβαση σε φυσικό ή ακόμα και τεχνητό φως για ολόκληρη την ημέρα. Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι το φως κατά τη διάρκεια των ωρών της ημέρας, έχει ισχυρές επιπτώσεις στην υγεία”, προσθέτει ο ίδιος”.

Οι βιολογικοί ρυθμοί

“Το φως, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας συγχρονισμού για τον εγκέφαλο και το σώμα”, δήλωσε εξάλλου ο Ivy Cheung, υποψήφιος διδάκτορας στις νευροεπιστήμες, στο εργαστήριο του Zee, που συνέγραψε επίσης την μελέτη.

“Έχει αποδειχθεί ότι ο σωστός συγχρονισμός των εσωτερικών βιολογικών ρυθμών των ανθρώπων με αυτούς της καθημερινής περιστροφής της γης, είναι απαραίτητος για την υγεία”, σημειώνει.

Επιπλέον, όσοι εκτίθενται περισσότερο στο φως στη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να κοιμούνται καλύτερα το βράδυ, κάτι που επίσης μπορεί να βελτιώσει την υγεία τους, προσθέτει ο Zee.

Ο σωστός σχεδιασμός

Ο έτερος επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Mohamed Boubekri, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, “φωτίζει” μια άλλη πτυχή: αυτήν του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των κτιρίων. Όπως λέει, οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να γνωρίζουν της σημασία του φυσικού φωτός όχι μόνο από άποψη της πιθανής χρήσης τους για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και από πλευράς της επίδρασης που έχει στην υγεία όσων κατοικούν σε ένα κτίριο.

Μια απλή σχεδιαστική λύση για την αύξηση της διείσδυσης του ηλιακού φωτός σε κτίρια γραφείων, θα ήταν η τοποθέτηση των θέσεων εργασίας σε απόσταση περίπου 6-7 μέτρων από τους περιφερειακούς τοίχους που έχουν παράθυρα, πρόσθεσε ο Boubekri.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες