Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άχρηστο το 50% των αντιβιοτικών δόσεων λόγω των υπερμικροβίων

Φάρμακα για κοινές παθήσεις, όπως λοιμώξεις του θώρακα δεν λειτουργούν πλέον

Φάρμακα για κοινές παθήσεις, όπως λοιμώξεις του θώρακα δεν λειτουργούν πλέον

Παρότι οι παθολόγοι συνεχίζουν να μοιράζουν αντιβιοτικά, το 50% των φαρμάκων απεδείχθησαν άχρηστα και οδήγησαν σε περαιτέρω φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η πρωτοποριακή έρευνα ανέλυσε αντιβιοτικά που δόθηκαν σε Βρετανούς ασθενείς τα τελευταία 22 χρόνια για τις πιο κοινές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της αμυγδαλίτιδας, της πνευμονίας και λοιμώξεις του αυτιού.

Οι επιστήμονες είπαν ότι τα ευρήματα ήταν «τραγικά», με μία στις έξι συνταγές αντιβιοτικών να αποτυγχάνουν το 2012, αλλά για ορισμένα φάρμακα το ποσοστό αποτυχίας ανέβηκε και στο 50%.

Οι εμπειρογνώμονες και οι κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη, παρόλα αυτά οι γιατροί συνεχίζουν να υπερσυνταγογραφούν, για να νικήσουν γρήγορα την ασθένεια χωρίς να δίνουν βάση όμως στην αντίσταση των μικροβίων.

Ακόμη και ένα στα δύο αποτυγχάνουν!

Επίσημες βρετανικές έρευνες έδειξαν ότι οι συνταγές αντιβιοτικών αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια- το ίδιο όμως και οι θεραπευτικές αγωγές που κατέληξαν σε αποτυχία. Αποτυχία δηλαδή, επειδή αυξήθηκαν οι περιπτώσεις που μετά την πρώτη χορήγηση αντιβιοτικών, χρειάστηκε να ξαναμπούν για νοσηλεία μέσα σε 30 μέρες.

Η τελευταία έρευνα, εξέτασε κοινά αντιβιοτικά που χορηγούνται για λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού όπως η αμυγδαλίτιδα, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία, λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών ιστών, και λοιμώξεις των αυτιών.

Μεταξύ του 1991 και του 2012, οι αποτυχίες των αντιβιοτικών αυξήθηκαν από 13,9 τοις εκατό σε 15,4 τοις εκατό. Τα ποσοστά αποτυχίας σε λοιμώξεις της κατώτερης αναπνευστικής οδού, όπως βρογχίτιδα και πνευμονία ήταν χειρότερα, γιατί 1 στους 3 ασθενείς χρειάστηκαν περισσότερες 3 νοσηλείες λόγω περαιτέρω επιπλοκών ή θεραπειών.

Ένα φάρμακο, η τριμεθοπρίμη, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως στη θεραπεία της αμυγδαλίτιδας και υπάρχει στο μητρώο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των «βασικών φαρμάκων», απέτυχε μέχρι 70% των φορών που χορηγήθηκε, όταν χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της βρογχίτιδας ή της πνευμονίας. Ενώ η πιο συχνά συνταγογραφούμενη αμοξικιλλίνη κατέγραψε 18% αποτυχίας για τις ασθένειες αυτές.

Αυξάνονται οι συνταγές αντιβιοτικών

Οι ερευνητές, γράφοντας στο περιοδικό British Medical Journal, προειδοποίησε ότι τα ποσοστά αποτυχίας θα μπορούσε ακόμη και να υποτιμούνται από την έρευνα, διότι εάν τα αντιβιοτικά συνταγογραφήθηκαν προληπτικά λη χωρίς λόγο, τότε δεν θα έχουν καταχωρηθεί ως «αποτυχία».

Ο καθηγητής Craig Currie από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δήλωσε: «Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της αύξησης της αντιβιοτικής αποτυχίας της θεραπείας και την αύξηση των συνταγών. «Μεταξύ 2000 και 2012, το ποσοστό των λοιμώξεων που αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά αυξήθηκε από 60% με 65%, που είναι η περίοδος κατά την οποία βλέπουμε τη μεγαλύτερη αύξηση στην αποτυχία των αντιβιοτικών. Τα ποσοστά της αποτυχίας ήταν πιο εντυπωσιακά όταν το αντιβιοτικό που εξετάστηκε δεν χορηγείται ως πρώτη επιλογή για την εκάστοτε ασθένεια».

«Δεδομένης της έλλειψης νέων αντιβιοτικών, η αυξανόμενη αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών που παραδίδονται μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι μία πολύ ανησυχητική πραγματικότητα. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι ένας κίνδυνος μόνο για τους ασθενείς του νοσοκομείου, αλλά και η χρήση αντιβιοτικών στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα αντίστασης των υπερμικροβίων στο σπίτι και στη συνέχεια και στα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα, κάτι που είναι πραγματικά πολύ δύσκολο δεδομένου ότι οι κλινικοί γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας σπάνια αναφέρουν τις αποτυχίες της θεραπείας. Η συσχέτιση μεταξύ της αντίστασης στα αντιβιοτικά και της αποτυχίας της θεραπείας με αντιβιοτικά θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί περαιτέρω», ολοκλήρωσε ο ειδικός.

«Μπορεί να επιστρέψουμε στον μεσαίωνα»

Ο David Cameron έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για την ανάλυση της αντίστασης στα αντιοβιοτικά και έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε στον Μεσαίωνα λόγω των υπερβακτηρίων. Η αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων, ανθεκτικών σε όλα τα κοινά αντιβιοτικά, καθιστά σχεδόν αδύνατη τη θεραπεία την ώρα που ελάχιστα νέα φάρμακα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο καθηγητής Currie πρόσθεσε: «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την κατάστασή τους και να ελαχιστοποιηθεί η άσκοπη ή ακατάλληλη θεραπεία που θα μπορούσε να τροφοδοτεί την μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, την παράταση της ασθένειας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να σκοτώνει ανθρώπους».

Η έρευνα ήταν δυνατή μόνο επειδή η ομάδα είχε πρόσβαση σε ανώνυμα ιατρικά αρχεία από περισσότερους από 14 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δρ Richard Stabler, Ανώτερος Λέκτορας Μοριακής Βακτηριολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε: «Η συνολική εικόνα που παρουσιάζετε είναι ζοφερή, αλλά όχι απροσδόκητη. Η αύξηση της αντίστασης είναι πιθανώς χαμηλότερη από ό, τι αναμενόταν, αλλά χωρίς δράση τα υπερβακτήρια θα είναι μια πραγματική απειλή. Θεραπεύσιμες μολύνσεις θα γίνονται ανίατες και αυτό είναι μια πραγματική πιθανότητα για αρκετές σημαντικές λοιμώξεις, όπως η φυματίωσης και η βλεννόρροια, οι οποίες έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι σχεδόν εντελώς ανθεκτικές σε όλες τις γνωστές κατηγορίες των αντιμικροβιακών ουσιών σε ορισμένες περιπτώσεις».

Ο καθηγητής Mark Woolhouse, Καθηγητής Λοιμώξεων Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Αν και η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια τεράστια ανησυχία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, υπάρχει μια ανησυχητική ένδεια των σκληρών δεδομένων που θα μπορούσε να ενημερώσουν την πολιτική για την υγεία. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι γενικοί ιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά πιο συχνά από ποτέ και ότι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής συνεχίζει να αυξάνεται. Το αποτέλεσμα είναι ότι βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο σε μια συρρίκνωση του οπλοστάσιου των φαρμάκων. Αυτό υποστηρίζει τις εκκλήσεις για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αλλά επίσης, και ίσως ακόμη πιο σημαντικά μακροπρόθεσμα, τη μείωση της χρήση και την ανάπτυξη εναλλακτικών θεραπειών».

Όχι αντιβιοτικά σε κρυολογήματα και βήχα

Η διεύθυνση δημόσιας υγείας της Αγγλίας πρόκειται να δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με διακύμανση της συνταγογράφησης αντιβιοτικώνς τον ερχόμενο μήνα. Η δρ. Susan Hopkins, επιδημιολόγος της υγειονομικής περίθαλψης στην Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας είπε: «Έχουμε δημοσιεύσει εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για τις ασθένειες που πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά ως η πιο κατάλληλη θεραπεία. Τα ποσοστά αποτυχίας της θεραπείας στα προτεινόμενα αντιβιοτικά είναι σταθερά. Η έρευνα μας δείχνει είναι ότι όταν αυτές οι οδηγίες δεν ακολουθούνται, αυξάνονται οι αποτυχίες της θεραπείας. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα, συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους κλινικούς γιατρούς να ακολουθούν τις συμβουλές που δίνονται στις κατευθυντήριες γραμμές για να περιορίσουν την πιθανότητα αποτυχίας της θεραπείας στους ασθενείς τους. Τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται για το βήχα και το κρυολόγημα», ολοκλήρωσε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ