Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανακάλυψη για την αρθρίτιδα μπορεί να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους

Νέα θεραπεία θα διώχνει το βασανιστικό πόνο από τους ασθενείς

Νέα θεραπεία θα διώχνει το βασανιστικό πόνο από τους ασθενείς

Επιστήμονες σχεδίασαν μία πρωτοποριακή και απλή νέα τεχνική για να παράγει κύτταρα τα οποία θα θεραπεύουν εκ νέου τον κατεστραμμένο χόνδρο ή ακόμη και τα φθαρμένα οστά. Η διαδικασία αυτή προσφέρει μεγάλη ελπίδα για τα άτομα που υποφέρουν από καθημερινό πόνο από την εκφυλιστική κατάσταση.

Το έργο αυτό ανοίγει το δρόμο για μια γρήγορη θεραπεία - ίσως μια ένεση βλαστικών κυττάρων - απευθείας στην ταλαιπωρημένη άρθρωση. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, που προκαλείται από φθορά στις αρθρώσεις όπου ο χόνδρος φθείρεται από την κίνηση. Τα οστά στη συνέχεια τρίβονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις να πρήζονται και να πονάμε.

Η δημιουργία χονροκυττάρων

Τώρα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας Health Science Centre στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν σε πειραματόζωα ένα συνδυασμό από μικρά μόρια για να παράγουν κύτταρα που μπορούν να σχηματίσουν οστά και των χόνδρους. Λένε ότι η νέα μέθοδος θα μπορούσε να επιτρέψει στα σπασμένα οστά και στους φθαρμένους χόνδρους να δημιουργηθούν εκ νέου και να επιδιορθώσουν τη βλάβη στην πλάτη, τους δίσκους και τις αρθρώσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε τελείως την θεραπεία για την αρθρίτιδα, διότι δεν θα είχε τις παρενέργειες πολλών φαρμακευτικών αγωγών για την πάθηση.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ Naoki Nakayama, δημιούργησε ειδικά βλαστικά κύτταρα γνωστά ως πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα από έμβρυα ποντικών. Αυτό το είδος των βλαστικών κυττάρων έχει την ικανότητα να γίνει οποιοσδήποτε τύπος κυττάρου στο σώμα. Η ομάδα στη συνέχεια χρησιμοποίησε μικρά μόρια και τα μετέτρεψε σε κύτταρα που μπορούν να σχηματίσουν χόνδρο, τα οποία ονομάζονται χονδροκύτταρα.

Ο Δρ Nakayama, του οποίου η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Ανάπτυξη, δήλωσε: «Οι τρέχουσες στρατηγικές μετατροπής κυττάρων χρησιμοποιούν γενικά πρωτεΐνες για να κατευθύνουν τα βλαστικά κύτταρα να δημιουργήσουν λειτουργικά κύτταρα. Αυτές οι πρωτεΐνες δρουν στα κύτταρα-στόχους μέσω πολλαπλών μηχανισμών, όχι όλοι χρήσιμοθ στην επίτευξη του συνολικού στόχου της δημιουργίας χονδροκυττάρων».

«Επιπλέον, οι πρωτεΐνες είναι ασταθείς και δαπανηρές στη δημιουργία και το κόστος είναι ένα από τα εμπόδια που περιορίζουν την ικανότητα των επιστημόνων να φτιάξουν αναγκαίες ποσότητες για κλινικούς σκοπούς. Σε αντίθεση, τα μικρά μόρια είναι γενικά πιο σταθερά από τις πρωτεΐνες και επίσης φθηνά στην παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. Μπορούν επίσης να επιτρέψουν σε ένα συγκεκριμένο μηχανισμό να ενεργοποιηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια».

«Πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα»

Χρησιμοποιώντας εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα και μικρά μόρια, η ομάδα ήταν σε θέση να παράξει κύτταρα που μοιάζουν και συμπεριφέρονται σαν πρόδρομος χονδροκυττάρων, τα οποία προορίζονται για το σχηματισμό χόνδρου για το σχηματισμό σκελετού και δίσκου. Όταν τέτοιοι χόνδροι μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια, ήταν σε θέση να σχηματίσουν δομές οστών.

Ο Δρ Nakayam είπε ότι η στρατηγική της ομάδας προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για την επισκευή των ελαττωμάτων των οστών μέσω χόνδρου ή ενδεχομένως από το ίδιο κατεστραμμένο χόνδρο, σε ανθρώπους στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνική μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί μέχρι την παραγωγή μεγάλων αριθμών χονδροκυττάρων.

Ο Stephen Simpson, διευθυντής έρευνας στο φιλανθρωπικό Αρθρίτιδα Research UK, δήλωσε: «Τα βλαστικά κύτταρα δρουν ως κιτ επισκευής του σώματος, επειδή έχουν τη μοναδική ικανότητα να μεταμορφώνονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες για χρήση στην επισκευή κατεστραμμένων χόνδρων στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν με τον πόνο της αρθρίτιδας σε καθημερινή βάση.

«Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη με ελπιδοφόρα αποτελέσματα, η οποία ρίχνει φως στους τρόπους που τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στα κύτταρα του χόνδρου. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα θα απαιτηθεί για να μπορούμε να γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη προσέγγιση θα είναι κατάλληλη για την επισκευή της ζημιάς των ανθρωπίνων οστών και των χόνδρων.

«Η Arthritis Research UK έχουν επενδύσει σε ένα κέντρο μηχανικής ιστών, το οποίο έχει ως στόχο να προσδιορίσει το καλύτερο είδος των βλαστικών κυττάρων για την επιδιόρθωση του χόνδρου, που θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη ή την άμβλυνση των συμπτωμάτων σε άτομα με πρώιμη οστεοαρθρίτιδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους