Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα ζώα σε χειμερία νάρκη ίσως μπορούν να βοηθήσουν στην μάχη ενάντια στο Αλτζχάιμερ

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ο τρόπος που τα ζώα ξυπνάνε από μια μακρά χειμερία νάρκη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν νέες θεραπείες για την άνοια

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα ζώα σε χειμερία νάρκη με την νόσο Αλτζχάιμερ; Μεγαλύτερη από όσο φαντάζεστε σύμφωνα με την Carolyn Gregoire της Huffington Post. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ο τρόπος που τα ζώα ξυπνάνε από μια μακρά χειμερία νάρκη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν νέες θεραπείες για την άνοια.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Leicester έχουν απομονώσει μια πρωτεΐνη που ενεργοποιείται με το ψύχος, την RBM3, η οποία βοηθά να αποκατασταθεί η εγκεφαλική δραστηριότητα στα ζώα που ξυπνάνε μετά από μακρές περιόδους χειμερίας νάρκης. Παρόλο που η πρωτεΐνη υπάρχει και στους ανθρώπους, ανακαλύφθηκε ότι απουσιάζει από τους ασθενείς της νόσου Αλτζχάιμερ, των οποίων οι εγκέφαλοι έχουν επίσης μειωμένο αριθμό συνάψεων.

Λειτουργεί κάπως έτσι: Όταν τα ζώα μπαίνουν σε χειμερία νάρκη, ο αριθμός των εγκεφαλικών τους συνάψεων μειώνεται για να τους επιτρέψει να μπουν σε μια παρατεταμένη κατάσταση αδράνειας. Τότε, η πρωτεΐνη RBM3 ανακατασκευάζει τις συνάψεις όταν το ζώο ξυπνάει αποκαθιστώντας έτσι την φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα φάρμακο που μιμείται την δράση αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να έχει την δυνατότητα να αποκαταστήσει την χαμένη εγκεφαλική λειτουργία πολλών ατόμων που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

"Η νευροπροστατευτική οδός που έχει αποκαλυφθεί σε αυτή τη μελέτη, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά", είπε στην Telegraph ο Δρ. Hugh Perry, πρόεδρος του Ερευνητικού Ιατρικού Συμβουλίου Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας που χρηματοδότησε την έρευνα. "Τώρα πρέπει να βρούμε κάτι που θα αναπαράγει τη δράση της ψύξης του εγκεφάλου. Ακριβώς όπως τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα προτιμώνται έναντι του κρύου μπάνιου για να ρίξουμε τις υψηλές θερμοκρασίες, χρειάζεται να βρούμε φάρμακα που μπορούν να επιφέρουν τα αποτελέσματα της χειμερίας νάρκης και της υποθερμίας."

Η υποθερμία είναι γνωστό πως προστατεύει τον εγκέφαλο - και οι ερευνητές του Leicester προσπαθούσαν να διευκρινίσουν αν η ψύξη του εγκεφάλου σε ασθενής του Αλτζχάιμερ μπορεί να βοηθήσει για να αποφευχθεί η απώλεια των συνάψεων.

Για να δοκιμάσουν αυτή την θεωρία, οι ερευνητές χαμήλωσαν τις θερμοκρασίες σώματος σε μια ομάδα ποντικιών με νόσο Αλτζχάιμερ και σε μια υγιή ομάδα στους 60 - 64 βαθμούς Fahrenheit (σε σχέση με την θερμοκρασία ενός μικρού θηλαστικού σε χειμερία νάρκη) για 45 λεπτά. Όταν πέρασε αυτός ο χρόνος, η πρωτεΐνη RBM3 ενεργοποιήθηκε στα υγιή ποντίκια αποκαθιστώντας την εγκεφαλική τους λειτουργία καθώς ξυπνούσαν. Στα ποντίκια με Αλτζχάιμερ η πρωτεΐνη δεν ενεργοποιήθηκε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βελτίωση της οδού των κρύων σοκ στον εγκέφαλο - χωρίς να ψυχραίνεται το σώμα - θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προστατευτική θεραπεία για την καταπολέμηση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

"Παρόλο που δεν πιστεύουμε ότι η ψύξη του σώματος αποτελεί βιώσιμη θεραπεία για μακροπρόθεσμες, εξελικτικές ασθένειες όπως το Αλτζχάιμερ, αυτή η έρευνα αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα να βρεθεί κάποιο φάρμακο που θα έχει την ίδια δράση", δήλωσε ο Δρ. Doug Brown της Εταιρείας Νόσου Αλτζχάιμερ. "Ανυπομονούμε να δούμε αυτήν την έρευνα να κάνει το επόμενο βήμα''.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Προειδοποιήσεις για επίθεση στη Ράφα – «Θα έφερνε καταστροφή στη Μέση Ανατολή»
Για μια εξέλιξη που θα φέρει την καταστροφή στη Μέση Ανατολή, προειδοποιούν οργανώσεις αρωγής
Γάζα: Προειδοποιήσεις για επίθεση στη Ράφα – «Θα έφερνε καταστροφή στη Μέση Ανατολή»