Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η επιστήμη πίσω από το επιφώνημα "άουτς" όταν πονάμε

Σκεφτήκατε ποτέ ότι τα επιφωνήματα αγανάκτησής σας όταν χτυπάτε το πόδι στην άκρη της καρέκλας μπορεἰ να είναι επιστημονικώς αποδεκτά;

Όταν χτυπάτε το δάχτυλό σας ή το κεφάλι σας, γιατί η πρώτη σας αντίδραση είναι να πείτε "άουτς" (ή κάτι άλλο λιγότερο ευπρεπές); Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν την απάντηση.

Νέα έρευνα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης αναφέρει πως η φωνητική έκφραση μπορεί να διαταράσσει τα σήματα του πόνου την ώρα που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο και να μας αποσπά από το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθουμε.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 56 συμμετέχοντες και τους ζήτησαν να βυθίσουν τα χέρια τους σε επώδυνα παγωμένο νερό τέσσερις φορές. Σε κάθε περίπτωση τους ζητήθηκε είτε να πουν "άου", ή να ακούσουν κάποιον άλλον να λέει "άου", ή να πατήσουν ένα κουμπί ή να παραμείνουν παθητικοί και σιωπηλοί.

Αυτοί που είπαν "άου" και πάτησαν το κουμπί, φάνηκε πως είχαν θετικό αποτέλεσμα στην αντοχή του πόνου. Όταν οι συμμετέχοντες έλεγαν "άου" ή πατούσαν το κουμπί, κατάφερναν να υποφέρουν τον πόνο για περίπου 30 δευτερόλεπτα, σε σχέση με τον μέσο όρο των 23 δευτερολέπτων των υπόλοιπων συμμετεχόντων που δεν έκαναν τίποτα από τα δύο. Η σιωπηλή στωικότητα από την άλλη, δεν βελτίωσε την αντοχή στον πόνο. Ούτε και το άκουσμα μιας ηχογράφησης κάποιου άλλου να λέει "άου", είτε ήταν η ίδια η φωνή του συμμετέχοντα είτε όχι.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κάποιου είδους φωνητική έκφραση ίσως να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστούμε τον πόνο.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επέρχεται μέσω κινητικών διαδικασιών. Οι κινήσεις των μυών που απαιτούνται για να φωνάξουμε (ή για να πατήσουμε ένα κουμπί) μάλλον διακόπτει τα μηνύματα πόνου την ώρα που πηγαίνουν από την πονεμένη περιοχή στον εγκέφαλο.

"Όταν κινείστε... ξέρετε τι κάνετε", είπε στην HuffingtonPost ο Δρ. Ντάνιελ Καρ, διευθυντής του προγράμματος Ερευνών Πόνου, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τάφτς. "Η επίγνωση του τι συμβαίνει στο σώμα την ώρα που κάνουμε ένα θόρυβο, ή που κάνουμε οτιδήποτε ενεργητικό, επεμβαίνει ως ένα βαθμό στην επίγνωση ότι πονάμε".

Παρόλο που τα ευρήματα είναι διαφωτιστικά, χρειάζονται ακόμα περισσότερα δεδομένα για να διευκρινιστεί έως ποιο βαθμό η φωνητική έκφραση βοηθάει στην αντοχή του πόνου σε διαφορετικές περιπτώσεις και εάν τα ευρήματα απευθύνονται εξίσου σε χρόνιους αλλά και οξείς πόνους.

"Παρόλο που υπάρχει στατιστική διαφορά, η ουσιαστική αλλαγή σε δευτερόλεπτα δεν ήταν και τεράστιο αποτέλεσμα... μιλάμε για μια μικρή αλλά διακριτή διαφορά", είπε ο Καρ, ο οποίος δεν ήταν μέλος της ομάδας ερευνών στην Σιγκαπούρη. "Αλλά μου φαίνεται ότι είναι ένα γνήσιο εύρημα και μια καλοσχεδιασμένη μελέτη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους