Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι ειδικοί έκαναν λάθος: Το λίπος είναι το κλειδί για να ζήσουμε περισσότερο!

Μια δίαιτα που περιέχει άφθονο φυσικό λίπος θα μπορούσε να είναι το μυστικό για μια μακρά και υγιή ζωή

Όλοι μας ξέρουμε εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, ότι για να μειώσουμε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων πρέπει να αποφεύγουμε τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το κρέας, το τυρί και την κρέμα γάλακτος. Αλλά τώρα οι επιστήμονες λένε ότι η συμβουλή αυτή, έχει προκύψει από λαθεμένες έρευνες - καμία δεν συμπεριέλαβε γυναίκες - και «δεν έπρεπε να γίνουν αποδεκτές».

Δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης λίπους και θανάτου από καρδιακή νόσο, λένε. Γράφοντας στο British Medical Journal, η επικεφαλής ερευνήτρια Zoe Harcombe εξηγεί: «Αν ήμουν υπεύθυνος της πολιτικής για τη δημόσια υγεία θα έλεγα τρεις λέξεις: Φάτε πραγματικά τρόφιμα».

Οι ειδικοί για την καρδιά λένε τώρα ότι η κατανάλωση τροφών με φυσικό λίπος όπως οι ξηροί καρποί και τα ψάρια θα μπορούσε πραγματικά να προστατεύσει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγονται οι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τροφές που συχνά είναι γεμάτες με ζάχαρη και εν μέρει υπεύθυνες για την αύξηση της παχυσαρκίας.

Πως η βιομηχανία τορφίμων έφερε την παχυσαρκία

Οι ερευνητές λένε ότι οι υπάρχοντες συμβουλές διατροφής, προέκυψαν από έρευνες σε ένα μικρό δείγμα ανδρών δεκαετίες πριν, έρευνες οι οποίες δεν αφορούν γυναίκες. Απαντώντας στην έκθεση του British Medical Journal, ο σύμβουλος καρδιολόγος Δρ Aseem Malhotra, δήλωσε: «Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές δεν βοηθούν το πρόβλημα της παχυσαρκίας και, σε κάποιο βαθμό, συμβάλλουν σε αυτό».

«Στους δικούς μου ασθενείς συμβουλεύω να τρώνε κανονικά τρόφιμα και να καταναλώνουν περισσότερα λίπη από ελαιόλαδο, καρύδια και ψάρια, για τα οποία υπάρχουν αποδείξεις ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η συμβουλή μου θα ήταν να αποφύγετε οτιδήποτε έχει «χαμηλά λιπαρά», προϊόντα που είναι συχνά φορτωμένα με ζάχαρη, αλλά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα».

Ο Tam Fry, του Εθνικού Φόρουμ για την Παχυσαρκία, πρόσθεσε: «Η πραγματική τραγωδία με το λίπος ήταν ότι όταν ο κόσμος έλαβε εντολή να το κόψει, η βιομηχανία τροφίμων έβαλε νόστιμη ζάχαρη στα προϊόντα της. Με τον τρόπο αυτό ενίσχυσε πραγματικά τις ρίζες της επιδημίας της παχυσαρκίας σήμερα».

Η μελέτη του BMJ πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας και τον Δρ Τζέιμς DiNicolantonio. Επανεξέτασαν έρευνες μεταξύ του 1965 και του 1978, οι οποίες έδειχναν την επίδραση της πρόσληψης λίπους στην υγεία της καρδιάς.

Δεν έπρεπε να έχουν ισχύ αυτές οι έρευνες

Η ερευνήτρια Zoe Harcombe, δήλωσε: «Οι αρχικές μελέτες δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ διατροφικής πρόσληψης λίπους και των θανάτων από στεφανιαία νόσο. Η παρούσα επανεξέταση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διατροφικές συμβουλές όχι μόνο χρειάζονται αναθεώρηση. Δεν θα έπρεπε να είχαν εισαχθεί».

Οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την πρόσληψη λίπους εισήχθησαν στη δεκαετία του 1980. Επί του παρόντος προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης της συνολικής ποσότητας λίπους στο 30% της ενεργειακής πρόσληψης και του κορεσμένου λίπους έως 10%. Το ποσοστό παχυσαρκίας στη Βρετανία το 1972 ήταν 2,7 τοις εκατό, αλλά τώρα έχει εκτοξευθεί στο 25 τοις εκατό των ενηλίκων.

Η δρ Alison Tedstone, επικεφαλής διατροφολόγος στο κέντρο Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε: «Αυτό το έγγραφο δεν ασκεί κριτική στις σημερινές συμβουλές για τα κορεσμένα λίπη, αλλά προτείνει ότι η συμβουλή εισήχθη πρόωρα στη δεκαετία του 1980».

Λίπος και κατά του διαβήτη!

Το λίπος μπορεί να προστατεύσει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη, αναφέρουν οι επιστήμονες. Το καφέ λίπος, είναι το λεγόμενο «καλό» λίπος το οποίο είναι ευεργετικό για το σώμα. Οι ενήλικοι έχουν μια μικρή ποσότητα καφέ λίπους συγκεντρωμένο στο εμπρός και πίσω μέρος του αυχένα και το πάνω μέρος της πλάτης, το οποίο καίει θερμίδες προκειμένου να παραχθεί θερμότητα. Αντίθετα το «κακό» λευκό λίπος είναι αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης θερμίδων και συγκεντρώνεται γύρω από το στομάχι. Σε αντίθεση, το λευκό λίπος είναι ενοχλητική, τους μηρούς και τους γλουτούς.

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα του καφέ λίπους έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και καλύτερο μεταβολισμό για την καύση του λευκού λίπους. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ικανότητα του καφέ λίπους για την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό ιατρικό όπλο κατά του διαβήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους