Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μελέτη για τη χολέρα σε σκελετούς χιλιετίας ιταλικού νεκροταφείου

Οι επιστήμονες ελπίζουν να ανακαλύψουν μια θεραπεία μέσω του αρχαίου DNA που παγιδεύτηκε στους τάφους

Το νεκροταφείο αρχαίας εκκλησίας στην Τοσκάνη της Ιταλίας, ίσως προσφέρει βασικές πληροφορίες που αφορούν το θανατηφόρο βακτήριο που προκαλεί την χολέρα.

Τουλάχιστον αυτό ελπίζει η παγκόσμια ομάδα αρχαιολόγων που ήρθαν από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, το Πανεπιστήμιο της Πίζας και διάφορα άλλα πανεπιστήμια του πλανήτη.

Οι αρχαιολόγοι και άλλοι ερευνητές, κάνουν ανασκαφές στο νεκροταφείο που περιβάλλει την εγκαταλειμμένη πλέον εκκλησία Badia Pozzeveri ή αλλιώς San Pietro a Pozzeveri, που βρίσκεται στο Αλτοπάσιο, μια πόλη περίπου 40 μίλια από την Φλωρεντία.

Ο χώρος ανασκαφών περιέχει τα λείψανα των θυμάτων της επιδημίας χολέρας που ερήμωσε την Ευρώπη και πολλές άλλες περιοχές του κόσμου στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο αριθμός των πανδημιών χολέρας κατά τον 19ο αιώνα ήταν μυθικός: Μετά το 1816, δεν υπήρξε ούτε μια χρονιά που η χολέρα να μην κόστισε χιλιάδες ζωές.

Στην Badia Pozzeveri, οι αρχαιολόγοι και οι φοιτητές ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος των καλοκαιριών των τεσσάρων τελευταίων χρόνων, ξεθάβοντας ένα συγκεκριμένο τμήμα του νεκροταφείου της εκκλησίας που είχε αφιερωθεί στα θύματα της χολέρας. Ελπίζουν πως αν βρουν τα ίχνη του παθογόνου που προκάλεσε την χολέρα ανάμεσα στα ανθρώπινα λείψανα, θα μπορέσουν να μάθουν πως ζούσαν και πως πέθαναν οι άνθρωποι σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ιταλίας.

Αυτό που κάνει τα ευρήματα της Badia Pozzeveri τόσο συναρπαστικά, είναι η χρήση ασβέστη κατά την ταφή των σωμάτων. Οι ανασκαφές μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει ότι τα σώματα των θυμάτων της χολέρας ήταν θαμμένα βιαστικά και καλυμμένα από ασβέστη. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτοί που έθαψαν τους συμπατριώτες τους, προσπαθούσαν να σταματήσουν την εξάπλωση της ασθένειας.

Το εύρημα αυτό αποτέλεσε μεγάλη βοήθεια για τους αρχαιολόγους, καθώς ο ασβέστης σκλήρυνε και μετατράπηκε σε τσιμεντένιο φέρετρο γύρω από τα σώματα. Αυτό σημαίνει όχι μόνο πως τα οστά των θυμάτων διατηρήθηκαν σε πολύ κατάσταση, αλλά και πως ο ασβέστης παγίδευσε το χώμα γύρω από τα σώματα, χώμα που περιέχει το αρχαίο DNA βακτηρίων και άλλων οργανισμών που ζούσαν στους ανθρώπους που είναι θαμμένοι εκεί.

"Αν βρίσκαμε το DNA θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πως εξελίχθηκε η ασθένεια και να την συγκρίνουμε με την μορφή των σημερινών βακτηρίων. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για την πιθανή ανακάλυψη κάποιας θεραπείας", είπε ο Κλάρκ Σπένσερ Λάρσεν, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και ένας από τους υπεύθυνους της ομάδας ανασκαφών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ