Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι λόγοι που δε μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε πριν πέσουμε για ύπνο

Η διαφορά μεταξύ του καλού και του κακού ύπνου μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πρωινή μας ρουτίνα και την γενικότερη ποιότητα της μέρας μας και συχνά δεν καταλαβαίνουμε πώς η συμπεριφορά μας πριν πέσουμε στο κρεβάτι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν σας πιάνει ύπνος και αυτοί που ακολουθούν είναι οι πιο συνηθισμένοι.

Υπάρχει πολύς τεχνητός φωτισμός

Ο Έντισον φταίει για όλα.

Παρόλο που η εφεύρεση του λαμπτήρα ήταν αδιαμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις όλων των εποχών, ο τεχνητός φωτισμός είναι επιζήμιος για τον ύπνο μας, καθώς τα σώματά μας δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε συνθήκες φωτισμού μετά την δύση του ηλίου. Συνεπώς, αποτρέπεται η παραγωγή της μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας, τις ώρες που τα σώματά μας δεν θα ήταν σε άλλη περίπτωση εκτεθειμένα στο φως. Η μελατονίνη είναι απαραίτητη για να μας κάνει να νυστάζουμε και να νιώθουμε έτοιμοι για ύπνο.

Κανείς δεν περιμένει να μην έχουμε καθόλου φως τη νύχτα, αλλά μπορούμε να τα χαμηλώσουμε και να μειώσουμε το ποσοστό του φωτός που μπαίνει στο δωμάτιο αντικαθιστώντας τα στόρια με βαριές κουρτίνες, ή φορώντας μια άνετη μάσκα ύπνου.

Πίνουμε καφεΐνη το απόγευμα

Ο χρόνος ημιζωής της καφεΐνης είναι τεράστιος (πάνω από 6 ώρες). Αν πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ στις 4 το απόγευμα, η μισή από τη δόση καφεΐνης που περιείχε θα είναι ακόμα στο σώμα μας μέχρι τις 10 το βράδυ, γεγονός που προκαλεί χάος στην παραγωγή της μελατονίνης μας.

Το τσάι είναι καλύτερη επιλογή αφού έχει περίπου τη μισή καφεΐνη από τον καφέ. Παρόλο που τα ζαχαρώδη ποτά και η σοκολάτα περιέχουν ακόμα λιγότερη, δεν προτείνονται για το τελευταίο δίωρο πριν τον ύπνο.

Κάνουμε γυμναστική πριν τον ύπνο

Η άσκηση τα πρωινά ή τα απογεύματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μείνετε σε φόρμα ενώ αυξάνετε τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα σας, αλλά κάνοντας κοπιαστική γυμναστική πολύ αργά μέσα στη μέρα, μπορεί να δυσκολέψετε τον ύπνο σας.

Όταν κάνουμε γυμναστική πριν πέσουμε για ύπνο, το σώμα μας πρέπει να προσπαθήσει να διώξει την περίσσεια ενέργεια που μόλις του δώσαμε, κρατώντας μας ξάγρυπνους όλη τη νύχτα.

Το δωμάτιό μας είναι πολύ ζεστό

Η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει όταν κοιμόμαστε και γι' αυτό πολλές φορές ξυπνάμε μέσα στη νύχτα για να τραβήξουμε τα σκεπάσματα που κλωτσήσαμε από το κρεβάτι. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι η εσωτερική μας θερμοκρασία ανεβαίνει και κατεβαίνει κατά τη διάρκεια του πέμπτου σταδίου ύπνου, γνωστού και ως ύπνου REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών), που σημαίνει ότι αν κοιμόμαστε σε ένα πολύ ζεστό δωμάτιο, μπορεί να ξυπνήσουμε από την δυσφορία που θα νιώθει το σώμα μας από την υπερβολική ζέστη.

Θα πρέπει να δροσίζουμε λίγο το δωμάτιο το βράδυ, αλλά αν το βρίσκετε ακόμα δύσκολο να σας πάρει ο ύπνος, ίσως η ρύθμιση της θερμοκρασίας σας να είναι προβληματική. Για να επιλύσετε το πρόβλημα, βάλτε τα χέρια σας κάτω από τα σκεπάσματα ή φορέστε κάλτσες.

Πηγαίνουμε αργά για ύπνο

Ο βαθύτερος ύπνος συμβαίνει συνήθως κατά το πρώτο τρίτο της νύχτας, με την διάρκειά του να εξαρτάται από το πόσο νωρίς κοιμόμαστε.

Μπαίνουμε και βγαίνουμε από βαθύ ύπνο κατά τη διάρκεια κάθε 90λεπτου κύκλου ύπνου, αλλά το πρώτο τρίτο της νύχτας, οι πιθανότητες για βαθύ, αργό ύπνο αυξάνονται. Είναι για αυτό το λόγο που νιώθουμε πιο ανανεωμένοι αν κοιμηθούμε 10 μ.μ με 6 π.μ από ότι αν κοιμηθούμε 1 π.μ με 9 π.μ.

Πίνουμε πολύ αλκοόλ

Επειδή το αλκοόλ μας κάνει να νυστάζουμε δεν σημαίνει ότι θα μας κάνει να κοιμηθούμε σαν πουλάκια. Για την ακρίβεια, μετά από την πρώτη περίοδο που ο ύπνος είναι βαθύς, θα παρατηρήσετε ότι ξυπνάμε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ύπνος REM μπορεί να μειωθεί με δύο μόνο αλκοολούχα ποτά πριν πέσουμε για ύπνο και είναι πιο πιθανό να βλέπουμε εφιάλτες και να ξυπνάμε όλο το βράδυ.

Κοιμόμαστε πολύ μέσα στη μέρα

Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αποδειχτεί επιζήμιος για τον νυχτερινό μας ύπνο όταν φτάνει στα άκρα. Προτείνεται ένας σύντομος 20λεπτος ύπνος (ή ένας μεγαλύτερος 90λεπτος), ειδικά τα σαββατοκύριακα. Όμως, οτιδήποτε ξεπερνάει αυτά τα όρια, μπορεί να ζημιώσει τη βραδινή μας ξεκούραση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ