Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης
Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Φάτε λίγο λιγότερο! Τουλάχιστον αυτό δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, η οποία αποκάλυψε ότι αν υιοθετήσουμε μια διατροφή που μιμείται τη νηστεία θα επιβραδύνουμε τη γήρανση.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cell Metabolism, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της περιοδικής νηστείας στη γήρανση σε μύκητες, σε ποντίκια και σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μείωση της κατανάλωσης θερμίδων βελτιώνουν την υγεία, ιδίως σε τομείς που επιδεινώνονται με την ηλικία. Στη μελέτη πάνω στα ποντίκια, η τετραήμερη δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, η οποία μιμείται τη νηστεία (FMD), διαπίστωσε ότι βελτίωσε το μεταβολισμό τους, μείωσε την οστική απώλεια και τη γνωστική λειτουργία, ενώ χάρισε μακροζωία.
Οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε διατροφή πέντε ημερών για 3 μήνες που μιμείται τη νηστεία και οι ερευνητές σημείωσαν πτώση σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη γήρανση, το διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.
Ο στόχος της δίαιτας ήταν να μειώσει τις θερμίδες περίπου 34-54% από την κανονική κατανάλωση τους. Για τους ανθρώπους, η διατροφή ήταν περίπου πέντε ημέρες με 750-1,050 θερμίδες ανά ημέρα, με πολύ συγκεκριμένες ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων και μικροθρεπτικών συστατικών. «Ενώ μοιάζει με ένα φυτικά διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, στην πραγματικότητα έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιήσει τα βλαστικά κύτταρα και να προκαλέσει αναγεννητικές επιπτώσεις και ευεργετικές αλλαγές σε πολλούς παράγοντες κινδύνου για γήρανση και ασθένειες», λέει ο συντάκτης της μελέτης Valter Longo , διευθυντής του ινστιτούτου μακροζωίας USC.
Η δίαιτα μείωσε επίσης το ποσό της αυξητικής ορμόνης IGF-1, η οποία επηρεάζει την πρώιμη ανάπτυξη και η μεγάλη ποσότητα αυτής της ορμόνης έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί γρηγορότερα τη γήρανση.
Ένα πενθήμερο το μήνα
Η έρευνα του Longo δεν είναι η πρώτη που προτείνει ότι η περιστασιακή νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σε δημοσίευμα στο αμερικανικό ΤΙΜΕ το Φεβρουάριο, αρκετές ειδικοί συνέστησαν περιοδική νηστεία και κατανάλωση μιας διατροφής με 25% λιγότερες θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να επηρεάσει τη μακροζωία.
«Τρώω μόνο ένα ελαφρύ πρωινό, ένα πλήρες γεύμα και ένα σνακ- όλα φυτικά και χαμηλά σε πρωτεΐνες», λέει ο Longo. «Πιστεύουμε ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν τέτοια διατροφή, πιο συχνά. Για παράδειγμα, κάποιος παχύσαρκος με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μπορούν να επωφεληθούν από μια πενθήμερη αυστηρή δίαιτα μία φορά το μήνα». Όμως οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια «σκληρή» δίαιτα πρέπει να εγκρίνεται και να επιβλέπεται από γιατρό ή διαιτολόγο.
Η θρυλική δίαιτα της Οκινάουα για μακροζωία
Αυτή είναι η Hara Hachi Bu, δηλαδή ο κανόνας του 80% ή αλλιώς η θρυλική δίαιτα της Οκινάουα.
-Οι συνήθειες της παραδοσιακής ιαπωνικής διατροφής, που βοηθούν να παραμείνει κάποιος υγιής, ακμαίος και χωρίς αναπηρίες σε μεγαλύτερες ηλικίες, συνοψίζονται στους εξής κανόνες:
-Τρώγε ελέγχοντας το μέγεθος των μερίδων σου, μέχρις ότου νιώσεις κατά 80% πλήρης και χορτάτος/η. Αυτή η πρακτική ονομάζεται Hara Hachi Bu και σημαίνει «μέχρι το 80%». Πώς θα καταλάβεις ότι έφτασες στο ζητούμενο 80%; Αρκεί να σταματήσεις να τρως ακριβώς πριν αρχίσεις να αισθάνεσαι την πρώτη ελαφριά πίεση (τέντωμα) στο στομάχι.
-Το πιάτο σου θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως φυτική διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, με μεγάλη ποικιλία λαχανικών, ψάρια, όσπρια, φρούτα, μέτρια ποσότητα μονοακόρεστων και ωμέγα-3 λιπαρών και περιορισμένη ποσότητα άπαχων κρεάτων.
-Επίσης να μη λείπουν οι αμυλούχες τροφές και τα δημητριακά ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.
-Η τακτική της δια βίου φυσικής δραστηριότητας, όπως το περπάτημα, η κηπουρική κ.ά., είναι επιβεβλημένη.
-Φρόντισε να παραμείνεις λεπτός/ή και σε καλή φόρμα. Σε αυτό θα σε βοηθήσει ο συνδυασμός της δίαιτας και της φυσικής δραστηριότητας, που κρατούν το σωματικό λίπος σε χαμηλά επίπεδα.